Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον σεισμό στη Λέσβο

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον σεισμό στη Λέσβο

by ikariaki.gr
5 views

Μυτιλήνη 16/6/2017

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπειρωσης Β. Αιγαίου , Σ. Κόρακα, στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου με θέμα το σεισμό της 12 Ιουνίου 2017
“Δεν υποτιμούμε ότι έγινε μέχρι σήμερα από διάφορες πλευρές. Όμως πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για διαπιστώσεις σχετικά με τις συνέπειες του σεισμού και για έκφραση αλληλεγγύης. Το θέμα όμως είναι τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των ζημιών και για να ελαχιστοποιηθούν μελοντικά οι ζημιές σε περίπτωση σεισμών στο μέλλον.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η τοποθέτηση μου
Είναι γνωστό ότι η Λέσβος, ιδιαίτερα, αλλά και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου, πλήττονται από από αρχαιοτάτων χρόνων από αμετρητους ισχυρούς, καταστροφικούς, και λιγότερο ισχυρούς, σεισμους. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές.
Παρόλα αυτά όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας, σύμφωνα με το τι σμφέρει στο κεφάλαιο, τι του εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.
Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλους τους σεισμούς που είχαμε μέχρι σήμερα, σε όλη την Ελλάδα
Πρόκειται, στην ουσία, για μια εγκληματική πολιτική.
Προτείνουμε
– Να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με άμεση χρηματοδότηση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των σχολείων και των νηπιαγωγείαων. Να εξασφαλιστεί, επίτέλους, η αντισεισμική τους προστασία Να εκπαιδευτούν σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κι εδώ πρέπι να συγχαρούμε τη δασκάλα του ημερήσιου της Βρίσας που αντιμετώπισε σωτήρια το οβλημα σώζοντας παιδικές ζωές, ακριβώς επειδή είχε εκπαιδευτεί.
-Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως διδακτήρια και φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να εξασφαλιστεί η αντισεισμική θωράκισή τους.
– Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο.
– Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας του νησιού, οι προνοιακές μονάδες (Άσυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ). οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία, να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων και να καθιερωθεί σχέδιο εκκένωσης τους.
– Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
– Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια , οι πολυκατοικίες και οι χώροι εργασίας..
– Να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό, όλες οι εμπλεκόμενες δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού και της Περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από τον πρόσφατο σεισμό ζητάμε:
-Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και το ξεκαθάρισμα ποια κτίρια είναι κατοικήσιμα χωρίς κίνδυνο, ποια είναι επισκευάσιμα και ποια πρέπει να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν.
– Αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Πληρη απαλλαγή για τα κτίσματα που υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά.
– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για πληγέντες.
– Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί, όπου έχουν ξεκινήσει.
– Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
Την άμεση στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες των πληγέντων των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα και εξασφάλιση, όπου χρειάζεται, της διατροφής, καθαριότητητας και υγιεινής τους.
Διεκδικούμε την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της παραγωγικής διαδικασίας στο νησί, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο στο μέλλον να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική – και από την περιφερειακή Αρχή- και τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης, που με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης, αποφασίζονται στην ΕΕ. Και θα ήθελα να θυμίσω εδώ ότι στις σοσιαλιστικές χώρες όλα αυτά ήταν αυτονόητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου τεράστιες καταστροφές από σεισμούς (Τασκένδη, Βουκουρεστι κ.α.) αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ολοκληρωτικά.
Είναι φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.
Αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, χρειάζονται κεντρικό σχεδιασμό για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, των μέσων παραγωγής, του παραγόμενου πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.
Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, όλο το λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός. Καλούμε και τη Περιφέρεια να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση
Η πείρα από άλλες παρόμοιες καταστάσεις στην Αθήνα και αλλού δείχνουν ότι δεν χωράει καμιά επανάπαυση, καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που απλόχερα θα μοιραστούν αυτές τις μέρες..Στο χέρι του λαού μας και των μαζικών του φορέων είναι τώρα να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό -αγωνιστικό κίνημα για να υλοποιηθούν έστω και ορισμένες από αυτές οι προτάσεις.
Κλεινοντας προτείνουμε να θιοθετήσει το Π.Σ. ένα διεκδικητικό πλαίσιο στη βάση των παραπάνω προτάσεων”
Τελικά ο Πρόεδρος και η Περιφερειάρχης αρνήθηκαν να καταλήξει η συζήτηση σε ψήφισμα,
που θα δέσμευε το Π.Σ. και την περιφερειακή αρχή σε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.
————————————–

 

 

 

 

Σάμος  16/6/2017

banner

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, Αντώνη Δράκου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 15/6 στο έκτακτο θέμα για το σεισμό που έγινε στις 12/6/17 και έπληξε χωριά της Λέσβου:

«Κατ’ αρχήν εκφράζω τα συλληπητήριά μου στην οικογένεια της νεκρής και την συμπαράστασή μου στους πληγέντες από τον κατασροφικό σεισμό που έγινε στις 12/6.

Ακούσαμε με προσοχή την επιστημονική ανάλυση που μας έγινε από τους εκλεκτούς καλεσμένους, επιστήμονες εκπροσώπους πανεπιστημίων και οργανισμών, για τον σεισμό και τις καταστροφικές του συνέπειες.

Από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης γ.γ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Γιαννέλλη  καθώς και τον κυβερνητικό βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλη, ακούσαμε μεν για την τραγικότητα της κατάστασης, πράγματα που τα ξέραμε ήδη από τις τηλεοράσεις, αλλά δεν μας είπαν όμως τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και σε άλλες υποδομές. Όλως…..τυχαίως(;), ξέχασαν  να μας πουν για το ποια μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων θα παρθούν από την κυβέρνηση και ποια προληπτικά αντισεισμικά μέτρα θα παρθούν, σε δημόσια κτίρια όλου του νησιού και ιδιαίτερα για τα σχολικά κτίρια.

Θα περίμενα από την Κα Περιφερειάρχη να εισηγηθεί στο Περ. Συμβούλιο μέτρα και διεκδικήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων. Το  μόνο που είδα στο σάιτ της Περιφέρειας ένα αίτημα για παράταση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων των πληγέντων, που βέβαια η κυβέρνηση το υλοποίησε αμέσως. Ούτε καν ζήτησε φοροαπαλλαγή για τους πληγέντες.

Δυστυχώς το μόνο μέτρο που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, είναι η έγκριση δαπάνης, ύψους 37.000, για μια προγραμματική  σύμβαση με το πανεπιστήμιο Αιγαίου για  τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση των ζημιών του χωριού Βρίσα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε πριν τρείς μέρες, να αναβληθεί η συζήτηση για τη λειτουργία του Π.Σ. και να συζητηθεί, στη σημερινή συνεδρίαση, το θέμα των σεισμών. Ταυτόχρονα με το αίτημα αυτό έστειλε και εισήγηση με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων για δράση και έκδοση ψηφίσματος, η οποία δε μοιράστηκε καν στα μέλη του Π.Σ. και που στο τέλος ο Πρόεδρος αρνήθηκε να  θέσει σε ψηφοφορία. Γιατί άραγε; Έχουμε εδώ άλλη μια ένδειξη για  το πρόβλημα λειτουργίας του Π.Σ για το οποίο θα συζητάγαμε σήμερα και αναβλήθηκε ομόφωνα για επόμενο Π.Σ.

Επιγραμματικά, αυτό που ζητάμε, ως ΛΑΣ Β. Αιγαίου με το ψήφισμα που παρουσίασε διεξοδικά ο επικεφαλής της παράταξης μας και που θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με άλλες προτάσεις,  είναι: πλήρης αποκατάσταση όλων των σπιτιών. Κρατική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του χωριού Βρύσα, που ναι μεν ακούστηκαν πολλές προτάσεις και σκέψεις αλλά δεν άκουσα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δεσμεύεται για κάτι τέτοιο. Αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων, δικτύων και υποδομών. Μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων (φορολογικά, επιδότηση ενοικίου και ανεργίας κ.λ.π). Προληπτικούς προσεισμικούς ελέγχους όλων των δημόσιων κτιρίων.

Εδώ να σημειώσω τις ευθύνες της πλειοψηφίας που όσες φορές είχαμε ζητήσει να μπει θέμα συζήτησης στο Π.Σ για να γίνουν έργα αντισεισμικής θωράκισης  και αντιπυρικής προστασίας, μας αντιμετώπιζαν με αδιαφορία. Δυστυχώς όμως, ούτε και εκ των υστέρων είναι διαθέσιμη η πλειοψηφία να πάρει μέτρα ελάφρυνσης των σεισμοπλήκτων αλλά ούτε και να τα διεκδικήσει. Απ’ ότι φαίνεται η άρνηση της πλειοψηφίας να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα αποκατάστασης και τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση δεν θα έχει καλά αποτελέσματα για τους πληγέντες.                                                              Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχει αίτημα για συζήτηση στο Π.Σ για λήψη μέτρων δασοπυροπροστασίας που καταθέσαμε ως ΛΑΣ εδώ και πάνω από 2 μήνες. Έχουμε μπει στη κρίσιμη περίοδο, αλλά ο Πρόεδρος και η Περιφερειάρχης δεν κρίνουν αναγκαία τη συζήτηση παρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό.

Η εμπειρία μου λέει ότι το 2000 στην καταστροφική πυρκαγιά της Σάμου και τότε η Νομαρχία αρνήθηκε να βγάλει ψηφίσματα και να στηρίξει αιτήματα αποκατάστασης των πληγέντων, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν μέχρι σήμερα κανένας.»

————————————–

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue