Home ΚοινωνίαΑιγαίο Η Κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει πράξη το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει πράξη το Μεταφορικό Ισοδύναμο

by ikariaki.gr
24 views

Αναλυτικά, τι κερδίζουν οι πολίτες και επιχειρήσεις

Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δοθεί για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ), και τουλάχιστον 150 εκατ. για κάθε χρόνο μετά, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην Επιτροπή Παραγωγής και εμπορίου κατά τη συζήτηση για το ΜΙ.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, ενώ απαντώντας στην κριτική για «ψίχουλα» της ΝΔ, ο ίδιος έδωσε κοστολογημένα παραδείγματα για το όφελος του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Με το ν/σ καθιερώνεται μηχανισμός Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Το εν λόγω μέτρο χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ως δικαιούχοι του ΑΝΗΚΟ (Αντισταθμιστικό Νησιωτικό Κόστος) ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το ν/σ εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση την προσεχή εβδομάδα.

 

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν μια 4μελης οικογένεια κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται θα ωφεληθεί κατά 849 ευρώ αν μένει στο Κουφονήσι, 1363 ευρώ, το εξάμηνο αν μένει στην Ψέριμο, 958 ευρώ, το εξάμηνο στα Ψαρά, 733 ευρώ, το εξάμηνο αν μένει στην Ανάφη, 592 ευρώ αν μένει στους Φούρνους, 526 ευρώ αν μένει στη Σαμοθράκη, 664 ευρώ στην Κάλυμνο, 384 ευρώ στη Λέσβο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με βάση τα φορτία στα οποία έχουν γίνει φορτώσεις και εκφορτώσεις, για κάθε νησί το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν υπολογιστεί ότι για το τελευταίο εξάμηνο του 2018, μια νησιωτική επιχείρηση θα ωφεληθεί στον Αι Στράτη, καθώς θα πέσουν στην αγορά, 289.000 ευρώ, για το εξάμηνο του 2018, στην Αλόννησο, 3.262.559,46 ευρώ, στην Ικαρία, 1.901.705,84 ευρώ, στην Κάλυμνο, 2.409.332,34 ευρώ, στην Κω, 4.897.000 ευρώ, στη Λέσβο, 6.614.118 ευρώ, στη Χίο, 4.804.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Ν.Σαντορινιός, επαναλαμβάνοντας ότι το μέτρο ξεκινά πιλοτικά τον Ιούλιο και αφορά όλα τα νησιά -και του Ιονίου- πρόσθεσε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι αναπτυξιακό μέτρο «γιατί αντιμετωπίζει στην πηγή το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν μικρές, πολύ μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις όταν “εισάγουν” ή “εξάγουν” προϊόντα από και προς τα νησιά».

Το όφελος του ΜΙ με κοστολογημένα παραδείγματα

 

Για το τελευταίο και μόνο εξάμηνο του 2018, αν μια 4μελης οικογένεια κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται θα ωφεληθεί:  

banner

• Αν μένει στο Κουφονήσι, θα έχει όφελος 849 ευρώ,. 

• Στην Ψέριμο, 1363 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στα Ψαρά, 958 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στην Ανάφη, 733 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στους Φούρνους, 592 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στη Σαμοθράκη, 526 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στην Κάλυμνο, 664 ευρώ, το εξάμηνο. 

• Στην Λέσβο, 384 ευρώ, το εξάμηνο

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue