Home ΚοινωνίαΕλλάδα Η καθημερινή συνήθεια που έχουν όλοι όσοι φτάνουν τα εκατό χρόνια ζωής (δεν είναι στη διατροφή τους)

Η καθημερινή συνήθεια που έχουν όλοι όσοι φτάνουν τα εκατό χρόνια ζωής (δεν είναι στη διατροφή τους)

by ikariaki.gr
7 views

Είναι απολαυστική, ανέξοδη και μας κρατά σε φόρμα.

Όλοι ξέρουμε ότι για να ζήσουμε πολλά χρόνια πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα, να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, να αποφεύγουμε το στρες και να βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα και η οποία κρύβει ένα από τα μυστικά της μακροζωίας: είναι η κηπουρική.

Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του BBC, οι κάτοικοι σε όλες τις ζώνες της μακροζωίας του πλανήτη, τις λεγόμενες «μπλε ζώνες», από τη νήσο Οκινάουα στην Ιαπωνία μέχρι τη δική μας Ικαρία, δεν διστάζουν να λερώσουν τα χέρια τους με χώμα και λίπασμα. Έρχονται σε επαφή καθημερινά με τη φύση μέσα από την κηπουρική, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι φροντίζουν τις γλάστρες της βεράντας τους.

Υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις για τη σχέση της μακροζωίας με την κηπουρική: είναι μια καλή ευκαιρία για ήπια αλλά ευεργετική σωματική δραστηριότητα, μας επιτρέπει να παράγουμε, σε κάποιο βαθμό, τα δικά μας προϊόντα, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λαχανικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες, και μας προσφέρει έναν κίνητρο να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι κάθε πρωί, αφού ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά και εγγόνια, τα λουλούδια και τα δέντρα του κήπου μας στηρίζονται σε εμάς για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Μάλιστα, η επαφή μας με το χώμα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό μας, εκείνων που οι έρευνες των τελευταίων χρόνων συνδέουν με άπειρες ευεργετικές δράσεις του σώματος, μεταξύ άλλων με την παραγωγή των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας». Μας φτιάχνει τη διάθεση με πολλούς τρόπους, δηλαδή.

«Στην Οκινάουα, λένε ότι όποιος γερνάει με υγεία χρειάζεται έναν ikigai, έναν λόγο για να ζει» σχολιάζει σχετικά ο Dr Bradley Willcox, που μελετά στο ιαπωνικό νησί τα μακροβιότερα μέλη της κοινότητάς του, προσθέτοντας: «Η κηπουρική μας δίνει αυτόν το λόγο».

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει συνδεθεί ακόμα και με την προστασία από την άνοια, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη σε γυναίκες άνω των 60 ετών, πιθανόν επειδή προάγει την ηρεμία και φέρνει αντιμέτωπους τους ηλικιωμένους με νέες προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά από τη φροντίδα των φυτών τους.

Για τη νέα χρονιά, λοιπόν, χαρίστε στον εαυτό σας ένα σετ κηπουρικής. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, για να δημιουργήσετε τις προοπτικές να γιορτάσετε αμέτρητες Πρωτοχρονιές ακόμα.

banner

Photo: Elaine Casap / Unsplash
Πηγή womantoc.gr

 

Αναδημοσίευση από : https://www.thessaliatv.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue