Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) για το θέμα Σχέδιο Νόμου «Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I»

Η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) για το θέμα Σχέδιο Νόμου «Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I»

by ikariaki.gr
42 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.)

Στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε στις 29/05/2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, για το θέμα Σχέδιο Νόμου «Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I», ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ανέφερε:

  1. Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση-συζήτηση για το Νομοσχέδιο Κλεισθένης I για μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).

Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) να συμμετέχουν στο διάλογο-διαβούλευση με σκοπό να καταθέσουν βελτιωτικές προτάσεις όπου αυτό χρειάζεται.

Αντ’ αυτού η ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ επέστρεψαν στο Υπουργείο το Νομοσχέδιο ως απαράδεκτο γιατί στην πραγματικότητα διαφωνούν με τον βασικό πυρήνα του Νομοσχεδίου την καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις εκλογές της Τ.Α.

Δεν είναι τυχαίο βέβαιο ότι στα συμβούλια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ πλειοψηφούν οι παρατάξεις προσκείμενες στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

  1. Πριν αναφερθώ στα βασικά σημεία (θετικά και αρνητικά) του Νομοσχεδίου θα ήθελα να καταθέσω την άποψη της παράταξης μου για την απλή αναλογική στην Τ.Α.
  2. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλέγονται εδώ και δεκαετίες με απλή αναλογική τα θεσμικά όργανα της Τ.Α.

Το πώς γίνεται όταν καθιερώνεται από την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική στην Τ.Α. στην Ελλάδα για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «διαλύεται το βασικό Δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας», δηλαδή οι Δήμοι αυτό αποτελεί ένα ερώτημα.

Το 90% των αποφάσεων των Δημοτικών συμβουλίων είναι ομόφωνες κάτι το οποίο καταρρίπτει το επιχείρημα της ακυβερνησίας.

Η απλή αναλογική διευρύνει ουσιαστικά τη δημοκρατία στον λαϊκοδημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης, η οποία μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποκτήσει αρμοδιότητες που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.

banner

Η απλή αναλογική μειώνει τον αυταρχισμό, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση και δίνει κίνητρα για μια πιο δίκαιη και ποιοτική διακυβέρνηση, για την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν για προγραμματικές συγκλίσεις με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η απλή αναλογική θα αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα τοπικά πράγματα.

Το υπάρχον εκλογικό σύστημα στην Τ.Α. πέρα της διαστρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας δεν είναι απαλλαγμένο από παθογένειες παρασκηνιακών συναλλαγών ή αδιαφανών συμφωνιών.

Η «κυβερνησιμότητα» που επικαλούνται κάποιοι μπορεί να επιτευχθεί με προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες σε δημόσια δέσμευση.

Αυτό άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις υπάρχουν ικανοί δημότες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης.

Πιστεύω ότι:

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Τ.Α. φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε το καλό του τόπου μας.

Ας κριθούμε λοιπόν για την ικανότητα μας αλλά και για τις προθέσεις μας.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει.

  1. Η νέα επίθεση του προέδρου της ΝΔ και της διοίκησης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στην απλή αναλογική καταδεικνύουν απλώς την εμμονή τους στην διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής που σε ότι αφορά την T.A. φιμώνει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική τους αποδοχή.

Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό τουλάχιστον 60% των εδρών, ανεξάρτητα αν στον πρώτο γύρο έχει λάβει ποσοστό ακόμη και λιγότερο του 20% των ψήφων.

  1. Έως το 2003 πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ πρώην ΚΕΔΚΕ (πλειοψηφούσαν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ) ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τ.Α.

Τώρα στην ΚΕΔΕ (πλειοψηφούν οι δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έχουν δαιμονοποιήσει την απλή αναλογική στην Τ.Α.

 

  1. ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • Θεσπίζεται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα διενέργειας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.
  • Οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι θα ορίζονται βάση της πλειοψηφίας που προκύπτει από τα αντίστοιχα συμβούλια (Περιφερειακά-Δημοτικά).
  • Στις κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, θα εκλέγεται πρόεδρος με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων στους Δήμους και επεκτείνεται σε επίπεδο Περιφέρειας.
  • Η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού γίνεται συμμετοχική και όχι μόνο από μία δημοτική παράταξη όπως συμβαίνει σήμερα. Ειδικότερα η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος πραγματοποιείται ανά έργο, βάση των προτάσεων που κατατίθενται και προκρίνεται η πρόταση με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων.
  • Δίνεται η δυνατότητα συνέλευσης των δημοτών ανά συνοικία ή ενορία, ειδικότερα σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική του Δήμου.

 

  1. ΜΕΡΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • Παραμένει το Π.Ο.Α. (Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας) που υπάρχει στον ισχύοντα νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
  • Εισάγεται ο θεσμός των Εποπτών Ο.Τ.Α. (Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Το Π.Ο.Α. μαζί με τους Επόπτες Ο.Τ.Α. ασκούν ασφυκτική επιτήρηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στην πραγματικότητα αυτοί συντάσσουν τον προϋπολογισμό του Δήμου και το δημοτικό συμβούλιο καλείται απλά να τον εγκρίνει.

Προφανώς είμαι αντίθετος στα δύο αυτά θεσμικά όργανα ασφυκτικού ελέγχου της Τ.Α. Πιστεύω ότι στα δημοτικά συμβούλια υπάρχουν υπεύθυνοι σύμβουλοι που έχουν επιλεγεί δημοκρατικά από τους δημότες να τους εκπροσωπήσουν και επομένως είναι σε θέση στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου να συντάξουν σύμφωνα με το νόμο έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου τους.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ:

Το Νομοσχέδιο κατά τη γνώμη μου αποτελεί μία δημοκρατική τομή στην Τ.Α. , ότι κινείται προς προοδευτική κατεύθυνση και επομένως τάσσομαι ΥΠΕΡ του Νομοσχεδίου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue