Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η Ικαρία τίμησε τον αγωνιστή Σταμάτη Κρόκο

Η Ικαρία τίμησε τον αγωνιστή Σταμάτη Κρόκο

by ikariaki.gr
5 views

Ο Σταμάτης Κρόκος συμπλήρωσε φέτος τα ενενήντα ένα του χρόνια από τα οποία τα εβδομήντα τα αφιέρωσε στους αγώνες για τα ιδανικά της Αριστεράς

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Στελί Ικαρίας, τιμήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο βετεράνος αγωνιστής της Αριστεράς Σταμάτης Κρόκος. Στην κατάμεστη αίθουσα που έγινε η εκδήλωση βρέθηκαν άνθρωποι από όλα τα σημεία του νησιού, παλαιοί αλλά και νεότεροι σύντροφοι. Ο Σταμάτης Κρόκος συμπλήρωσε φέτος τα ενενήντα ένα του χρόνια από τα οποία τα εβδομήντα τα αφιέρωσε στους αγώνες για τα ιδανικά της Αριστεράς. Σχεδόν δέκα χρόνια περιπλανήθηκε στα ξερονήσια (Μακρόνησος, Άη Στράτης, Γυάρος και Λέρος) ως επικίνδυνος κομμουνιστής, ενώ διώξεις υπέστη και στην πατρίδα του την Ικαρία, όπου μετά την απόλυσή του ήταν αναγκασμένος να δίνει καθημερινά το παρών στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ο θείος του Σταμάτη, Γιώργος Κρόκος, αδερφός του πατέρα του ήταν ένας από τους διακόσιους που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο Σταμάτης εκλέχθηκε πρόεδρος της κοινότητας Στελίου στις δημοτικές εκλογές του 1975. Αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΔΑ την περίοδο 1952-1967, για τη δημοκρατία και την αμνηστία. Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε την 21ηΑπριλίου του 1967 και τον έστειλε στη Γυάρο. Μετά την μεταπολίτευση υπήρξε στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ Ικαρίας και σήμερα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγραψε σε χαιρετιστήριο που έστειλε στην εκδήλωση το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Μανταδάκης « ο Σταμάτης ανήκει σε μια γενιά που έδωσε τα πάντα για μια καλύτερη ζωή αλλά ποτέ δε ζήτησε τίποτα». Αυτή η γενιά είναι για εμάς φωτεινό παράδειγμα και διδαχή για τους επόμενους αγώνες.

Επίσης μήνυμα απέστειλε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου – Ικαρίας, Δημήτρης Σεβαστάκης, στο οποίο τόνισε ότι ο Σταμάτης Κρόκος διακρίνεται για τη βαθιά πεποίθηση για τις αξίες της Αριστεράς και ο λόγος πάντοτε είναι ενωτικός γι’ αυτό και ευρύτερα αποδεκτός. Ο Σταμάτης Κρόκος συγκινημένος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δήλωσε: «Νιώθω τώρα ότι δικαιώνονται τα χρόνια των διώξεων και οι αγώνες μας. Είμαι ευτυχής που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Στηρίζω την κυβέρνηση αυτή και εύχομαι στον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει».

 

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue