Home ΚοινωνίαΕλλάδα Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Τζανακόπουλο

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Τζανακόπουλο

by ikariaki.gr
7 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

 

Αθήνα, 20/03/2018

 

banner

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του κου Γεωργιάδη, στην οποία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά και την κατακραυγή των τελευταίων ημερών παραδέχεται ότι έχει ήδη καταθέσει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δηλώνει ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Καταρχάς να σημειώσω ότι αυτή η κίνηση αν και ομολογείται καθυστερημένα είναι καλοδεχούμενη όμως οφείλω ταυτόχρονα να πω από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κων Σαμαρά Βενιζέλου, Λοβέρδου περί σκευωρίας. Οι πιέσεις εξάλλου που ασκούνται και από πρόσωπα του συντηρητικού χώρου για την παραίτηση του κου Γεωργιάδη συνηγορούν υπέρ αυτού.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την εν λόγω παραίτηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν στο μέλλον.

Η στάση του αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Νοβάρτις όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Νοβάρτις θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας:

Είναι πλέον δεδομένο και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και επομένως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

 

Σε συνέχεια του θετικού ρυθμού μεγέθυνσης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2017 που σημειωτέων ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας μια σειρά από μεγέθη επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώνει για το Φεβρουάριο την υψηλότερη επίδοση από το 2007

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για την μεταποίηση (PMI) υπέδειξε την υψηλότερη επίδοση από το 2000

Ενώ στην απασχόληση ακόμη και το δυσκολότερο παραδοσιακά δίμηνο του έτος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Τέλος θετικά αποτιμάται και η περαιτέρω μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά το τελευταίο δίμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και για την κατάθεση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εμπεριέχει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι τεχνικές  συζητήσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 21 Ιουνίου, όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος επίτροπος κος Μοσκοβισί.

Στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν.

Για το θέμα αυτό και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις πέντε το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Υπουργό εθνικής άμυνας κο Καμμένο.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κος Κοτζιάς, το σχέδιο συμφωνίας έχει ήδη αποσταλεί στους γείτονες μας και πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου το απόγευμα εξάλλου ο κος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την πόλη των  Σκοπίων,  όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της γείτονος ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στις 30 Μαρτίου τέλος θα υπάρξει νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Βιέννη με τον κο Νίμιτς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις, γιατί έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία από τον Έλληνα πρέσβη.

 

ΖΟΡΜΠΑ: Εντάξει. Ο κ. Κοτζιάς εχθές μίλησε για παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα και ο κ. Πάϊατ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπέρ των δύο. Μπορείτε να μας πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα. Καταρχήν έχετε εικόνα, η κυβέρνηση, τι είδους παρέμβαση ήταν αυτή της κας Μέρκελ στον Τούρκο πρωθυπουργό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς να σας πω σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, επειδή σας είπα ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τους Έλληνες διπλωμάτες, από τον Έλληνα πρέσβη, δεν υπάρχει καμία μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών. Αντιθέτως, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε και γνώση του κατηγορητηρίου για να δούμε και ποιες θα είναι οι σχετικές εξελίξεις στο θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις, από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε το θέμα, καταρχάς, διμερές. Ωστόσο, η πορεία της διευθέτησης του προβλήματος αυτού, θα εξαρτηθεί και από τη στάση των τουρκικών εισαγγελικών αρχών το επόμενο διάστημα.

 

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κας Μέρκελ και του κ. Πάϊατ, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος μπορώ να σας ενημερώσω αρμοδίως. Μπορώ μόνο να σας πω, ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο τηλεφώνημα που είχε με τον κ. Ερντογάν.

 

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Επειδή λέτε ότι το θέμα είναι διμερές, έχουμε μπροστά μας μία Σύνοδο Κορυφής. Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της άλλης πλευράς, αν εμείς το θέσουμε στη Σύνοδο Κορυφής;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά θεωρεί το θέμα διμερές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εφόσον η τουρκική πλευρά δεν θελήσει να διευθετήσει το ζήτημα το δυνατόν συντομότερα, από την δική μας πλευρά να αλλάξουμε και την τακτική. Ωστόσο, μέχρι στιγμής συνεχίζουμε να θεωρούμε το θέμα διμερές που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία διαρροή, ότι μπορεί να αποχωρήσουν από την προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά κάποια δικά τους αιτήματα. Θα ήθελα το πολιτικό σας σχόλιο για μία τέτοια ενέργεια.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σχολιάσω μία τέτοια ενέργεια,  εφόσον γίνει. Αυτό που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία από την αρχή που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η υπόθεση και από την αρχή που έγινε η διαβίβαση της δικογραφίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας κάνει να θεωρούμε, ότι δεν θέλει την διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά αντιθέτως, επιδιώκει με κάθε μέσον την συγκάλυψή της. Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση, θα επιβεβαιώσει την αρχική εκτίμηση που κάναμε σε σχέση με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπως έχει προκύψει και από τις επίσημες ενημερώσεις που έχουν υπάρξει, θα καλέσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους να καταθέσουν και από κει και πέρα, θα απαντήσει στα νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί ενώπιόν της σε σχέση με την αρμοδιότητα τη δική της ή της τακτικής Δικαιοσύνης για την διενέργεια των υπολειπόμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

 

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Στις πολιτικές πρωτοβουλίες, κύριε εκπρόσωπε, που παίρνει η κυβέρνηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, περιλαμβάνεται και ενδεχόμενο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κ. Ερντογάν ή η κυβέρνηση θεωρεί ότι ακόμα δεν είναι η σωστή στιγμή, η σωστή συγκυρία;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη σύντομη διευθέτηση του ζητήματος.

 

ΠΙΠΙΝΗΣ: Για το ίδιο θέμα, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εάν γνωρίζετε, να μας πείτε, εκτός από την κα Μέρκελ, από ποιες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχει ζητήσει η κυβέρνησή σας να μεσολαβήσουν στον Ερντογάν.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, θεωρούμε το θέμα διμερές. Επομένως δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν να μεσολαβήσει στον Ερντογάν.

 

ΠΙΠΙΝΗΣ: Και επιπλέον, εάν γνωρίζετε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πως έθεσε το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση; Δηλαδή, ζήτησε να παρέμβουν για να αφεθούν ελεύθεροι οι  δύο όμηροι ή ζήτησε να παρέμβουν για ένα σύνηθες περιστατικό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι δεν ζητήσαμε καμία παρέμβαση. Θεωρούμε το θέμα διμερές.

 

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ελληνική κυβέρνηση τι περιμένει από την επίσκεψη του κυρίου Κοτζιά στα Σκόπια και όταν λέτε «μια αναθεώρηση του Συντάγματος», τι ακριβώς είναι αυτό; Αφορά μόνο το όνομα ή αφορά και κάποια άρθρα, όπως έχουμε διαβάσει εδώ στα ΜΜΕ; Και μια δεύτερη ερώτηση: Ο κ. Θεοδωράκης την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Τσίπρα, είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει την πρόταση μετά το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι περιμένετε λύση μέχρι τότε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω αυτή τη στιγμή σχολιασμό επί των ζητημάτων που αφορούν μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Είπα και εισαγωγικά ότι το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει τις βασικές θέσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει προσέλθει στη σχετική διαπραγμάτευση. Δηλαδή, την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει και σχετική συνταγματική αναθεώρηση. Τώρα, από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια συζήτηση που αφορά τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και του αν και κατά πόσο θα μπορούσαν σχετικές διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να θεωρηθούν ότι εμπεριέχουν ακριβώς τέτοιου τύπου αλυτρωτικές βλέψεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι, το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης και αναμένουμε και τις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και τις νομικές τοποθετήσεις των γειτόνων μας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως σας ξαναλέω ότι αποτελεί μέρος της τεχνικής διαπραγμάτευσης, η οποία διεξάγεται.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά το τι αναμένουμε, αναμένουμε να συντελεστούν βήματα προόδου, αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την εξεύρεση κοινού εδάφους μέσα στις επόμενες συναντήσεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και από την άλλη πλευρά.

 

ΜΑΓΓΙΡΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν ο κυβερνητικός εταίρος, ο κύριος Καμμένος, έχει λάβει γνώση του σχεδίου συμφώνου της ελληνικής πλευράς και αν έχει κάποιες παρατηρήσεις επ΄ αυτού.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο κύριος Καμμένος ενημερώνεται για την πορεία και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Έχει εκφράσει μια πολιτική θέση, η οποία είναι γνωστή. Ωστόσο, θα συνιστούσα να αναμένουμε μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία για να ακούσουμε τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Εφόσον υπάρξει τελικώς συμφωνία, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφισή της στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και αν ναι, σε ποια νομική βάση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει, στον χρόνο που απαιτείται, τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθεί η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, αν έχετε ενημερωθεί σχετικά με το περιστατικό που είχαμε πάλι στον Έβρο με πυροβολισμούς και πόσο σοβαρό είναι αυτό που συνέβη εκεί.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πυροβολισμός, εξ όσων γνωρίζω, αφορά μια ενέργεια των τουρκικών Αρχών, την οποία δεν σχολιάζουμε.

 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, αφενός για τα Σκόπια, αν υπάρχει ελληνική πρόθεση από την κυβέρνηση, πριν από τη μετάβαση του κ. Κοτζιά, να ενημερώσει για την πρόταση που έχει καταθέσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, εάν η συνάντηση του Πρωθυπουργού το απόγευμα με τον κ. Καμμένο θα περιστραφεί μόνο γύρω από το θέμα των δύο κρατουμένων ή θα τεθούν γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις του κ. Καμμένου με τη συνέχεια στην κυβερνητική πορεία και τα λοιπά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω σε σχέση με την απογευματινή συνάντηση, είναι ότι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Καμμένο είναι άριστες. Επομένως, δεν χρειάζεται να τεθεί κανένα απολύτως θέμα που να αφορά τη συνεργασία των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, τα πολιτικά κόμματα έχουν ενημερωθεί για τις θέσεις με τις οποίες έχουμε προσέλθει στη διαπραγμάτευση. Τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την ενημέρωση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός στις σχετικές συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Νομίζω ότι υπάρχει μια αλλαγή πλεύσης από την πλευρά σας. Μιλάτε ότι το πρόβλημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι διμερές. Οπότε, τι νόημα είχε το προηγούμενο διάστημα να μας ανακοινώνετε ότι ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει με τον κ. Γκουτιέρες, ότι ο κ. Καμμένος θα ζητήσει τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ; Και σε τελική ανάλυση, η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ έγινε αυθαίρετα; Δεν της είπε κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση ότι ζητούμε τη διαμεσολάβησή σας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή πλεύσης, κύριε Κατσίγιαννη. Από την αρχή θεωρούσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα διμερές. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι ενημερώσαμε Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς Οργανισμούς ήταν κάτι, το οποίο οφείλαμε να κάνουμε. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος να ζητήσουμε καμία παρέμβαση. Κάνουμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούμε ότι αυτός είναι και ο ασφαλέστερος και επιτυχέστερος δρόμος.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την οποία ζήτησε η κυρία Μέρκελ για το ζήτημα, από τον κ. Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση αυτού.

 

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμπληρώνονται 20 ημέρες από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στο διάστημα αυτό, σήμερα συναντώνται ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά, τουλάχιστον είναι η πρώτη δημόσια συνάντηση που γνωρίζουμε για το θέμα αυτό. Υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα που επιβάλλουν αυτή τη συνάντηση;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κυρία Αντωνίου. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν συναντηθεί αρκετές φορές σε αυτές τις 20 ημέρες και έχουν συζητήσει για μια σειρά από ζητήματα. Εξάλλου βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, σχεδόν καθημερινή, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωστόσο, νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πλέον έχει παρέλθει αυτό το 20ήμερο το οποίο αναφέρατε, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα συζητηθούν και οι επόμενες πρωτοβουλίες, τις οποίες θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Καμμένο, όπως είπατε, μπορεί να είναι εξαιρετικές. Με βάση, όμως, τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι βουλευτές των δύο κομμάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει το ίδιο κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές. Θα συζητηθεί το θέμα; Και τι πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Καμμένος, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι; Και θα ήθελα και κάτι άλλο: Υπήρξε χθες μια παρέμβαση των Παμμακεδονικών Σωματείων για τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν προχωρήσει η συμφωνία και τα λοιπά, που στην πραγματικότητα απειλούσαν τους βουλευτές ότι εάν προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, θα υπάρχουν μια σειρά από αποτελέσματα, βάσει του Συντάγματος, έτσι όπως το ερμηνεύουν αυτοί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για να σας απαντήσω σε σχέση με αυτό. Μπορώ να σας πω ότι όταν δύο πολιτικά κόμματα έχουν διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, είναι προφανές ότι θα υπάρχει και ζωντανός διάλογος και διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες σκοπεύεται η πραγματικότητα. Δεν το θεωρούμε καθόλου αρνητικό. Το θεωρούμε και θεμιτό και εύλογο, αρκεί η συζήτηση, ο διάλογος ο πολιτικός ή η ανταλλαγή απόψεων να γίνεται σε ένα κλίμα που δεν θα δημιουργεί εντυπώσεις. Επομένως, νομίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος δεν έχουν να συζητήσουν και πάρα πολλά επί αυτού, παρά μόνο να χαιρετίσουν τους ευσεβείς πόθους μερίδας του Τύπου, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρήκε τον νέο λόγο για τον οποίο θα προκηρυχθούν, κατά την άποψή τους, πρόωρες εκλογές, καθώς πλέον το αφήγημα περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, όπως ομολόγησε και ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψη που κάνει αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, στο Κατάρ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και μάλλον αυτό διαψεύδει και όλα τα καταστροφολογικά και κινδυνολογικά σενάρια, τα οποία ο ίδιος διακινούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Νομίζω ότι θα υπάρξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και άλλοι λόγοι για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θα προβλέψει την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης ή της συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ωστόσο, νομίζω ότι πλέον μοιάζει σαν τους διάφορους εσχατολόγους ιεροκήρυκες, που συνήθως συναντάμε στις ΗΠΑ και οι οποίοι προβλέπουν το τέλος του κόσμου κάθε 15 ημέρες και στο τέλος οδηγούνται σε καταδικαστέες, βεβαίως, αλλά ομαδικές αυτοκτονίες.

 

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, νομίζω ότι είναι μια απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη πολιτική τοποθέτηση. Μάλλον το «πολιτική» είναι καταχρηστικό. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που εμπεριέχει απειλές εναντίον βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι είναι πλήρως ανάξια πολιτικού σχολιασμού και εκτιμώ ότι είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να επιληφθεί η ποινική Δικαιοσύνη.

 

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο κύριος Γεωργιάδης έδωσε μία συνέντευξη Τύπου, που λέει ότι έχει εκπονηθεί μια ολόκληρη σκευωρία εναντίον του και από τον κύριο Πολάκη, αλλά και από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ .Το έχετε υπόψη σας, για να μην μακρηγορώ; Εάν το έχετε υπόψη σας και αν υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτό, στον βαθμό που σας αφορά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γεωργιάδης βρίσκεται προφανώς σε δεινή θέση. Έχει κατεδαφιστεί πλήρως και ολοκληρωτικά η τοποθέτησή του περί σκευωρίας, που τον εμπλέκει στην υπόθεση της Novartis και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγει να λέει διάφορα ακατάληπτα εναντίον του κυρίου Πολάκη ή άλλων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία έχουν απαντηθεί στο παρελθόν, όσα βεβαίως ήταν δυνατόν να απαντηθούν, διότι κινούνταν στη σφαίρα του ορθού λόγου, πράγμα το οποίο δεν συνηθίζει να κάνει ο κύριος Γεωργιάδης. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορούμε να τον παραδώσουμε στη χλεύη των Ελλήνων πολιτών, που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα παραληρήματά του στη δημόσια σφαίρα.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της συνταγματικής αλλαγής. Ειδικά για τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών. Χθες ο κύριος Αλιβιζάτος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», παρουσίασε μία πρόταση που φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού; Και κάποιο σχόλιο για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Κοιτάξτε τώρα, κύριε Κλαυδιανέ, εάν θεωρείτε θετικό ότι η πρόταση του κυρίου Αλιβιζάτου συγκεντρώνει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είμαι αναγκασμένος να διαφωνήσω μαζί σας. Ο κύριος Αλιβιζάτος γενικώς έχει κάνει διάφορες προτάσεις, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο μιας τεχνοκρατικής και απολίτικης ιδεολογίας, την οποία ο ίδιος τα τελευταία χρόνια πρεσβεύει. Από τη δική μας μεριά, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, που στην πραγματικότητα στοχεύουν και στην ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην αποτελεσματικότερη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Το πλαίσιο αυτής της πρότασης είναι γνωστό ήδη από το καλοκαίρι του 2016 και η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος σκοπεύει να προχωρήσει και στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να εκκινήσει  η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΛΑΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός,  κατά την τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και στρατηγικής σημασίας. Κατά την τοποθέτησή του, μάλιστα, είπε ότι το πρόγραμμα, που ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 245 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.. Λίγο αργότερα, χθες, όμως, μέσω twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Τι να σας πω. Απαντήσατε στην ερώτησή σας μόνη σας. Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία τόνισε τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση του έργου με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ακριβώς τη συμβολή της Ε,Ε, στην ολοκλήρωσή του. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Σχοινάς ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο προσεκτικότερος και να διαβάζει τις ομιλίες τις οποίες στη συνέχεια σχολιάζει και μάλιστα μέσω twitter.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Λέτε ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει εμμέσως την τροχιά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Μιλάτε για τους δείκτες που φανερώνουν αυτό. Αλλά την ίδια ώρα έχουμε τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, τον κύριο Στουρνάρα, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε ευκαιρία, να θέτει το θέμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, εάν είναι καθαρή, εάν χρειάζεται «μαξιλαράκια».  Μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα; Δηλαδή, ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας, η οποία παλεύει να βγει από τα μνημόνια, από τη σκληρή εποπτεία, μπορεί να έχει διαφορετική θέση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρμοδιότητες του κεντρικού τραπεζίτη ορίζονται με σαφήνεια από το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο είναι και τροποποιημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Στα ζητήματα της γενικής πολιτικής, όπως είναι οι όροι εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδας και ο διοικητής της, βεβαίως, έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους. Αλλά προσοχή, τη γνώμη τους. Δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναγνωστούν ως παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα. Και ο κύριος Στουρνάρας νομίζω ότι θα πρέπει να λάβει αυτή την επισήμανση πολύ σοβαρά υπόψη του στο μέλλον.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την κίνηση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας, του Αμβρόσιου, να στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία τον εγκαλεί για το γεγονός ότι ζήτησε τα πρακτικά της δίκης ώστε να ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά θα ήθελα να σχολιάσετε και την αφωνία, επί της ουσίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και για όσα είπε ο εν λόγω ιεράρχης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν προτιμότερο ο κύριος ιεράρχης να εγκαλέσει τον εαυτό του για όσα είπε εναντίον μιας κατηγορίας Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue