Home Εκπαίδευση Η Ακαδημία Σωκράτη γιόρτασε τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική Γλώσσα

Η Ακαδημία Σωκράτη γιόρτασε τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική Γλώσσα

by ikariaki.gr
42 views

Οι επιτυχόντες και επιτυχούσες μαθητές και μαθήτριες στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας του έτους 2016 στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από τον κ. Λευτέρη Περούλα.

ΣΑΡΛΟΤ. Η Ακαδημία Σωκράτη («Socrates Academy»), το γνωστό σχολείο τσάρτερ στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, τίμησε την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με τη διοργάνωση γιορτής πρόσφατα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου, μαθητών και πλήθος κόσμου.

Στη φετινή γιορτή έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αξία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας. Τονίσθηκε η αξία της εκπαίδευσης και κυρίως ο αντίκτυπος της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον Κόσμο.

Το πρώτο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στους Ελληνες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, οι οποίοι βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 και το 1979. Οι μαθητές της Ογδόης τάξης παρουσίασαν ερευνητικές εργασίες (projects) με θέμα τη ζωή και το έργο των ποιητών αυτών, απήγγειλαν ποιήματά τους, τραγούδησαν και χόρεψαν μελοποιημένη ποίησή τους.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε ο μύθος του Δαίδαλου και του Ικάρου. Η δραματοποίηση του μύθου έγινε από τον Διευθυντή του ελληνικού προγράμματος του σχολείου Ματθαίο Σταμούλη, ενσωματώνοντας στοιχεία από την ελληνική μυθολογία, την ελληνική λογοτεχνία και συγκεκριμένα αποσπάσματα από έργα του Άγγελου Σικελιανού, του Ανδρέα Κάλβου και του Οδυσσέα Ελύτη, τον νεώτερο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, όπως έθιμα, χοροί και τραγούδια από την Κρήτη και την Ικαρία, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από τη Μινωική Κρήτη.

Η Ακαδημία «Σωκράτης» τίμησε τον καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννη Καζάζη. Διακρίνεται ο κ. Ελευθέριος Περούλας ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας «Σωκράτης» και εκπαιδευτικοί. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από τον κ. Λευτέρη Περούλα.

Οι μαθητές της Ογδόης τάξης απέδωσαν με επιτυχία τη δραματοποίηση αυτή και στο τέλος συνέδεσαν το μύθο αυτό με το χώρο της Βόρειας Καρολίνας, όπου το 1903 οι αδελφοί Ράιτ έκαναν πραγματικότητα το όνειρο των ανθρώπων να πετάξουν σαν τα πουλιά στον ουρανό.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του στο τέλος της εκδήλωσης συνεχάρη τους μαθητές για τον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας αναφέροντας πως ήταν μια πραγματική γιορτή ποίησης, ερευνητικών εργασιών, τραγουδιών και χορού σε άριστη ελληνική γλώσσα.

Ανέφερε ακόμη, ότι είναι ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην Ακαδημία Σωκράτη, επειδή το σχολείο αυτό λειτουργεί με την παράδοση των καλύτερων σχολείων στην Αμερική, προσφέροντας καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας στα Μαθηματικά, τα Ελληνικά και την Ελληνική γλώσσα.

Από την εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιττας στο Σχολείο Τσάρτερ «Σωκράτης» στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Διακρίνονται ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ακαδημίας «Σωκράτης» κ. Λευτέρης Περούλας, δασκάλες και δάσκαλοι. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από τον κ. Λευτέρη Περούλα

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τη βράβευση των 22 επιτυχόντων μαθητών στις εξετάσεις Ελληνομάθειας του έτους 2017.

Τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας επέδωσαν ο πρόεδρος του Kέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας του Σωκράτη και υπεύθυνος του εξεταστικού κέντρου Ελληνομάθειας του Ελληνικού Σχολείου Αγίας Τριάδας, κ. Ελευθέριος Περούλας, η Διευθύντρια της Ακαδημίας του Σωκράτη, κυρία Σάντρα Μπράιτον, ο Διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Ακαδημίας του Σωκράτη κ. Ματθαίος Σταμούλης και η συντονίστρια των εξετάσεων Ελληνομάθειας, κυρία Μαρία Κοτρώτσιου.

banner

Ειδικότερα, πρώτος μαθητής βραβεύτηκε για την επιτυχία του στις εξετάσεις επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Α1, 13 μαθητές βραβεύτηκαν για την επιτυχία τους στις εξετάσεις επιπέδου Α2, 3 μαθητές για την επιτυχία τους στις εξετάσεις επιπέδου Β1, 1 μαθήτρια βραβεύτηκε για την επιτυχία της στις εξετάσεις επιπέδου Β2 και 4 μαθητές βραβεύτηκαν για την επιτυχία τους στις εξετάσεις επιπέδου Γ2.

Τέλος, ο κ. Περούλας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και τα εγκάρδια συγχαρητήριά του στον διευθυντή του ελληνικού προγράμματος και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για την άριστη οργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, για την πρωτοβουλία της να καλέσει και να στηρίξει τον Δρα Ιωάννη Καζάζη να επισκεφθεί τα ελληνικά σχολεία στην Αμερική, να τα ενημερώσει και να συνεργαστεί μαζί τους, διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθειες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την προώθηση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική.

Ο Δρ. Καζάζης, πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα δήλωσε πως «επισκέφθηκα την Ακαδημία Σωκράτη στο Σάρλοτ της Β. Καρολίνας, ένα δημόσιο σχολείο 700 περίπου μαθητών που λειτουργεί με την παράδοση των καλύτερων ιδιωτικών σχολών στην Αμερική, προσφέροντας καινοτομικά προγράμματα διδασκαλίας στα Μαθηματικά και στα Ελληνικά».

Τόνισε πως «εντυπωσιάστηκα πολύ από τις τάξεις που επισκέφτηκα και από τη λαμπρή γιορτή του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας που διοργάνωσαν εκεί οι 18 Έλληνες εκπαιδευτικοί, μια πραγματική γιορτή ποίησης, έργων, παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών και χορών που ερμήνευαν τα παιδιά όλων των ηλικιών στην ελληνική γλώσσα, η οποία, όπως ξέρουμε, είναι η τροφοδότης γλώσσα της επιστήμης και του πολιτισμού της Δύσης. Αν και είναι ένα αμερικανικό σχολείο, είμαι σίγουρος ότι αυτό το είδος σχολείου θα διατηρήσει και θα καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές ελληνοπαίδων αλλά και παιδιών απ’ όλο τον Κόσμο».

 

Αναδημοσίευση από : https://www.ekirikas.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue