Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Κ. Σάμου : Σχετικά με το “Αναπτυξιακό Συνέδριο”

Ε.Κ. Σάμου : Σχετικά με το “Αναπτυξιακό Συνέδριο”

by ikariaki.gr
26 views

Η κυβέρνηση να ψάξει αλλού για κομπάρσους!

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου θιασώτης στην «αναπτυξιακή» φιέστα κυβέρνησης και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν πρόκειται να γίνει!

 

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των εργαζομένων των νησιών μας, αφού η ίδια τα δημιούργησε (μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες κλπ).

 

Το ΕΚΣ δημόσια διατυπώνει τα αιτήματα των εργαζομένων και τα διεκδικεί με αγώνες.

 

banner

Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε και κλεισμένων των θυρών συναντήσεις με «αντιπροσωπεία απ’ το Μαξίμου» που θα κάνει δήθεν ότι συμπάσχει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους του νομού μας και θα μας τάξει «ανάπτυξη».

 

Η «ανάπτυξή» τους εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού! Στηρίζεται σε μισθούς και μεροκάματα ψίχουλα, πετσοκομμένες συντάξεις και τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

 

Απάντησή μας είναι οι Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις

την Τρίτη 10 το πρωί στο ΕΚΣ, στο Βαθύ και

στις 12 το μεσημέρι στην Ικαρία, στο Χριστό Ραχών

 

 

Σημερινή (30/4/2018) νεώτερη ανακοίνωση του Ε.Κ. Σάμου για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Β. Αιγαίου :

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΕΡΙ “ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

 

Στην «φιέστα» της κυβέρνησης και της Περιφέρειας,

στον πρωθυπουργό που έρχεται στο Βόρειο Αιγαίο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

απαντάμε με κινητοποιήσεις και αγώνες!

 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΗ

ΣΑΜΟΣ: 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ

ΙΚΑΡΙΑ: 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Ευδήλου

 

Εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε, αυτοαπασχολούμενε, ελεύθερε επαγγελματία, μικρομεσαίε αγρότη, νέα και νέε,

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου απευθύνεται:

  • Σε σένα που καθημερινά βλέπεις τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων, εξαιτίας των ανταγωνισμών ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας κλπ στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με το δράμα χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. Που ανησυχείς για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο λόγω του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου που θέλει να έχει η ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.
  • Σε σένα που ζεις τις παραβιάσεις, τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, εδαφών και τις απειλές της Τουρκικής κυβέρνησης, αφού το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. όχι μόνο δεν αποτελούν «αντίβαρο», «δυνάμεις σταθερότητας» και «εγγυητές των ευρωπαϊκών συνόρων» κλπ όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά πυροδοτούν την ένταση κρατώντας ίσες αποστάσεις. Το ΝΑΤΟ που προσκάλεσε η κυβέρνηση να έρθει στο Αιγαίο, με πολεμικά πλοία για να μας… προστατεύσει από τα φουσκωτά των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται, διέλυσε χώρες, σφαγιάζει λαούς, εγκληματεί.
  • Σε σένα που η νέα τουριστική σεζόν και η «ανάπτυξη που έρχεται» σου προκαλεί ελπίδα για μεροκάματο και δουλειά αλλά τελικά δεν είναι και τόσο «δίκαιη» αφού σε βρίσκει με ακόμη λιγότερα δικαιώματα μισθολογικά και εργασιακά, παρότι οι αφίξεις και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων διαρκώς αυξάνονται. Έλα όμως που εσύ δεν είσαι ξενοδόχος αλλά είσαι εργαζόμενος!
  • Σε σένα που ζεις στο πετσί σου την εκμετάλλευση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη δουλειά χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα 586 και 511 βασικό μισθό, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, που έχει λιώσει το κορμί σου από την εντατικοποίηση και όλα αυτά γιατί φθηνοί εργαζόμενοι σημαίνει περισσότερα κέρδη στα μεγαλοαφεντικά.
  • Σε σένα που έχεις γονατίσει από τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, που σου παίρνουν το σπίτι οι τράπεζες, σου κόβουν το ρεύμα, σου κατάσχουν το μισθό ακόμη και για 500 ευρώ χρέος προς το δημόσιο.
  • Σε σένα που είσαι ανασφάλιστος γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις το ταμείο σου, που κινδυνεύεις να κλείσεις το μαγαζί, το γραφείο, να φύγεις από το χωράφι γιατί το προϊόν σου δεν έχει τιμή και η φορολογία είναι δυσβάσταχτη, αφού στόχο έχουν την συγκέντρωση των επιχειρήσεων, της γης, της παραγωγής άρα του πλούτου σε λίγα χέρια.
  • Σε σένα που η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα σε φέρει σε ακόμη χειρότερη θέση, λόγω της ακρίβειας, που θα σε αναγκάσει να προσφέρεις ακόμη λιγότερα για την οικογένειά σου, την ίδια ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται με νόμους και επιδοτούνται με ζεστό χρήμα.
  • Σε σένα που δεν έχεις γιατρούς γιατί νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ είναι υποστελεχωμένα και για να γιατροπορευτείς, να κάνεις εξετάσεις, να πάρεις φάρμακα πρέπει να «ξεπουληθείς» ή απλά να… υπομείνεις την ασθένειά σου… γιατί για να βρεις γιατρό πρέπει να πας στην Αθήνα και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας να κερδίζουν διαρκώς….
  • Σε σένα που ποτέ δεν είχες ικανοποιητικές συγκοινωνίες αφού η μετακίνηση, ακτοπλοϊκή και αεροπορική, είναι πανάκριβη, όχι συχνή, άλλοτε δεν είναι καν ασφαλής, αφού είναι με βάση τις ορέξεις των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών, ενώ δεν έχεις καν εσωτερική συγκοινωνία αφού δεν αποφέρει τα επιθυμητά κέρδη.
  • Σε σένα που βλέπεις τα σχολεία να έχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε εκπαιδευτικούς και όσοι δουλεύουν να είναι κακοπληρωμένοι, ανασφαλείς αν θα έχουν και του χρόνου δουλειά.
  • Σε σένα που βλέπεις να έχουν ελλείψεις και όχι μόνιμο προσωπικό σε δήμο και περιφέρεια.
  • Σε σένα που σχεδόν αποτελεί «όνειρο απατηλό» και κούφιες υποσχέσεις μια σειρά αναγκαία μέτρα και έργα για τις ανάγκες σου όπως εργατικές κατοικίες, δημόσια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντισεισμική θωράκιση σε σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά – περιφερειακά κτίρια, οδική και αγροτική οδοποιία κλπ, αφού πάντα προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις έχουν οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι οι ανάγκες του λαού.

 

Η εργατική τάξη, ο λαός και το ταξικό κίνημα δεν θα γίνουν χειροκροτητές του «έργου της ανάπτυξης» που εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Στηρίζεται σε μισθούς και μεροκάματα ψίχουλα, πετσοκομμένες συντάξεις και τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Γι αυτό το ΕΚΣ όχι μόνο δεν αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της κυβέρνησης σε συνάντηση και συμμετοχή στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Β.Α.Αιγαίου στη Λέσβο αλλά  την ώρα ομιλίας του Πρωθυπουργού και της Περιφερειάρχη καλούμε το λαό σε κινητοποίηση σε Σάμο και Ικαρία.

 

Άλλωστε έχουν πολλούς κομπάρσους να παίξουν εκείνο το διήμερο στην «αναπτυξιακή φιέστα» που θέλουν να «ανεβάσουν» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού των νησιών μας. Έχουν διάφορα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής), εκλεγμένους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, επιχειρηματίες, που στηρίζουν την εργατοκτόνα και λαοκτόνα «αναπτυξιακή» πολιτική! Που επικροτούν το “παραμύθι” περί “δίκαιης” ανάπτυξης και τέλος των μνημονίων, ότι  δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την τουρκική επιθετικότητα, γιατί μας φυλάει το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., που μας κοροϊδεύουν με το “μεταφορικό ισοδύναμο”, το προσφυγικό, την τουριστική ανάπτυξη κ.ά.

 

Καμιά ανοχή στα ψέματά αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ξέρουμε τι ζούμε!

 

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμιά δαπάνη για ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Καμιά αλλαγή συνόρων, κυριαρχικών διακιωμάτων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που είναι εκτός συνόρων.
  • Απεγκλωβισμός ΤΩΡΑ των θυμάτων του πολέμου, προσφύγων και μεταναστών, από τη Σάμο και τα άλλα νησιά. Απομονώνουμε τη ναζιστική ΧΑ και άλλες ακροδεξιών ομάδων που χύνουν δηλητήριο μίσους και ρατσισμού, ενώ την ίδια ώρα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών.
  • Άμεση αποζημίωση για ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού γύρω από το hotspot.
  • Επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κανένας κάτω από 751 €.
  • Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειάς τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ. Συχνές και ασφαλής συγκοινωνίες που να συνδέουν όλα τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Φθηνά αεροπορικά.
  • Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ για όλα τα νησιά και νακαταργηθεί στα είδη λαϊκή κατανάλωσης.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ,προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας.
  • Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, τεχνικά έργα του αγροτικού, δασικού και επαρχιακού δικτύου. Εργατικές κατοικίες.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

 

Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό μέσα από τα σωματεία του, να οργανώσει την πάλη του για την ανάπτυξη που έχει ο ίδιος ανάγκη. Για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με το λαό αφέντη στον τόπο του, να ζει ειρηνικά και με πρόοδο υπέρ του.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue