Home ΟικονομίαΕργασία Ε.Κ. Σάμου : Συγκέντρωση για το προσφυγικό στη Σάμο στις 17 Οκτώβρη

Ε.Κ. Σάμου : Συγκέντρωση για το προσφυγικό στη Σάμο στις 17 Οκτώβρη

by ikariaki.gr
10 views

Σάμος, 15 Οκτώβρη 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της Συγκέντρωσης για το προσφυγικό, βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Σάμου, δεκάδες Σωματεία, η Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογοι γυναικών και φορείς του λαϊκού κινήματος στο νησί μας.

 

Με καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς, χωριά και γειτονιές, καλέσματα από ντουντούκες, αφισοκολλήσεις και μοίρασμα ανακοινώσεων, ενημερώνουμε και συζητούμε με Σαμιώτες για την ανάγκη να εκφραστεί ακόμη πιο δυναμικά η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, να συμμετέχει ο λαός της Σάμου στη Συγκέντρωση και να απαιτήσει εδώ και τώρα απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα καθώς και το κλείσιμο του hotspot της Σάμου και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία νέου hotspot στο νησί, όπως είδε τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός που αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι τα σχέδια κυβέρνησης και Ε.Ε. για μόνιμο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών είναι εδώ και σε ισχύ.

 

banner

Κοινή αφίσα και κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και την Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης διακινείται στα Αγγλικά, Αραβικά και Γαλλικά με στόχο να ενημερωθούν πρόσφυγες και μετανάστες και να ενώσουν τη φωνή τους στη συγκέντρωση μαζί με τους ντόπιους.

 

Παρ’ όλα αυτά εντύπωση μας προκαλεί η στάση μιας σειράς φορέων και συλλόγων του τόπου που ενώ μέχρι πρότινος δήλωναν ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας σε σχέση με το προσφυγικό, τώρα τηρούν «σιγήν ιχθύος» …. και ακόμη δεν έχουν πάρει θέση για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που τα αιτήματά της εκφράζουν το λαό του νησιού, όπως διαπιστώνουμε στις περιοδείες μας, αφού ανταποκρίνονται στις ανάγκες ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών. Πρόκειται για τη μοναδική λύση που έρχεται σε πραγματική ρήξη με τα σχέδια και τις συμφωνίες κυβέρνησης και Ε.Ε. χωρίς δισταγμούς, μισόλογα ή να τα «στρίβει» όπως κάνουν κάποιοι.

 

Την Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Πυθαγόρα πρέπει να βρεθεί κάθε Σωματείο, κάθε σύλλογος και φορέας του τόπου μας, κάθε Σαμιώτης και Σαμιώτισσα: που δεν ανέχεται άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι και να ζουν μέσα στα σκουπίδια όπως ζουν στο hotspot της Σάμου, που αναγνωρίζει ότι αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπως αξίζει και σε μας αν βρεθούμε στη θέση τους, που θέλει να κλείσει το hotspot, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα.

 

Εκφράζουμε αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου

Τετάρτη, 17 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Πυθαγόρα

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

ΕΝΩΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΔΕΗ- ΚΗΕ

                                  (Ε.ΤΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ)

                       ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ

 

15/10/2018

 

  

 

                                    ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

                                  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ,

                                        ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ στις 7μ.μ.

.

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το ζήτημα των συνθηκών

διαβίωσης προσφύγων  και μεταναστών στα hot spots στα νησιά. Χιλιάδες

διπλά  εγκλωβισμένοι άνθρωποι – θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και

των επεμβάσεων και βέβαια της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία υλοποιεί

η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τους κρατά καθηλωμένους στη χώρα μας

αλλά και στους άθλιους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Σε συνθήκες

δηλαδή που ενόψει του χειμώνα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο

 

              ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

            

  • Να κλείσει το hotspot στη Σάμο. Όχι στη δημιουργία νέου.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα
  • Να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας και από εκεί γρήγορα να φεύγουν με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ, προς όποια χώρα επιθυμούν.
  • Στο νησί να υπάρχει ένας πολύ μικρός χώρος ολιγοήμερης φιλοξενίας, για τις πρώτες βοήθειες όταν φτάνουν, και άμεσα να φεύγουν με το πρώτο πλοίο.
  • Υπηρεσίες ασύλου, ταυτοποίησης κλπ να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου και θα γίνονται αυτές οι διαδικασίες.
  • Αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές γύρω από το χώρο του hotspot.

 

 

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

 

 

Όλοι στη Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Οκτώβρη

7 μ.μ. στην Πλατεία Πυθαγόρα

 

 

 

 

 Τ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ                 

 

 

 

               

ΑΔΕΔΥ  Σάμος

Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου                            14/10/2018

 

Ανακοίνωση

 

Το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους Εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλο τον Σαμιακό λαό να συμμετέχει μαζικά στη Συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το Προσφυγικό, στις 17 Οκτώβρη στις 19:00, στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα του πολέμου που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και άλλες, στο πλαίσιο το ανταγωνισμού τους για το ποιος θα αρπάξει περισσότερο πλούτο για το μεγάλο κεφάλαιο της κάθε μίας. Ζουν την απόλυτη εξαθλίωση και τον ξεριζωμό απ’ τις χώρες τους εξαιτίας των πολεμικών επεμβάσεων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι ιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει σε καζάνι που βράζει την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώνοντας πρωτοφανείς στρατιωτικές δυνάμεις και απειλώντας ακόμη περισσότερους λαούς.

 

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί και τη χώρα εξαιτίας της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Κυβέρνησης-Τουρκίας. Ζουν στο hotspot του νησιού σε συνθήκες απάνθρωπες και άθλιες, ενώ ο χειμώνας θα τις χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

 

Δεν είναι σκουπίδια για να «ψάχνουν» κάποιοι στο νησί για «χώρο εναπόθεσής τους», «ανοίγοντας την πόρτα» στη δημιουργία νέου hotspot.

 

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, απαιτούμε:

  • Να κλείσει εδώ και τώρα το κολαστήριο Hotspot στη Σάμο και στ’ άλλα νησιά
  • Να υπάρχει μόνο μία μικρή δομή με ανθρώπινες αξιοπρεπείς συνθήκες για ολιγοήμερη φιλοξενία
  • Να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, ενώ άμεσα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
  • Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών απ’ το νησί και τη χώρα.

 

 

Κάθε σωματείο και φορέας του νησιού, όλος ο Σαμιακός λαός πρέπει να εκφράσουν με δράση την αγανάκτησή τους και να πάρουν θέση για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για πρόσφυγες – μετανάστες και τους κατοίκους του νησιού.

 

Χρειάζεται κοινή πάλη Ελλήνων και προσφύγων – μεταναστών απέναντι στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Κοινή πάλη για τα κοινά μας προβλήματα και για τα κοινά μας δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

 

Όλοι στη Συγκέντρωση του ΕΚΣ –  17 Οκτώβρη στις 18.00, στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ!

Η αλληλεγγύη και η πάλη είναι τα όπλα των λαών!

 

 

Η Ε.Γ του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

& ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ

 

Σάμος 15 Οκτώβρη 2018

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018 – ΩΡΑ 7.00΄ μ.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΑΜΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν δημιουργούνται από το πουθενά και χωρίς λόγο. Οι αιτίες τους βρίσκονται στις ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνουν οι μεγάλες και οικονομικά ισχυρές δυνάμεις για ν’ αρπάξουν τον πλούτο  των λαών, οι εμφύλιοι πόλεμοι που δημιουργούν οι ίδιες δυνάμεις για να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, οι ακραίες συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης που υπάρχει σε αρκετές χώρες.

Εξ αιτίας αυτών εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους και δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται στη χώρα μας, στα άλλα νησιά του Αιγαίου και στο νησί μας.

Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο νησί μας για τους ανθρώπους αυτούς είναι σε απαράδεκτο επίπεδο. Το χοτσποτ που δημιουργήθηκε με προοπτική να εξυπηρετεί 648 ανθρώπους σήμερα φιλοξενεί πάνω από 4.500, ενώ οι υποδομές που έτσι κι αλλιώς δύσκολα κάλυπταν τον ντόπιο πληθυσμό τώρα δεν μπορούν ούτε το νερό να εξασφαλίσουν σε σταθερή βάση. Δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί γύρω από το χοτσποτ δεν θα μπορέσουν να προφυλάξουν τους ανθρώπους από τα κρύα και τις βροχές, για άλλη μια χρονιά. Γενικά οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο χοτσποτ μπορούν να χαρακτηριστούν από άσχημες μέχρι άθλιες.

Η χώρα μας και ο λαός μας έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι και γνωρίζει ακόμα και τώρα, την προσφυγιά και την μετανάστευση. Από την Μικρασιατική καταστροφή εξ αιτίας του πολέμου, μέχρι την μετανάστευση για ένα καλύτερο όνειρο ζωής, κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη. Το ίδιο γίνεται ακόμα και σήμερα. Να ξενιτεύονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες όπου γης, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, για ν’ αναζητήσουν το δικαίωμα στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Όπως, λοιπόν, θέλουμε τα παιδιά μας να μη πέφτουν θύματα του ρατσισμού και του φασιστικού δηλητήριου όπου βρεθούν, έτσι πρέπει να εκφράζουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι αυτό είμαστε μαζί με το εργατικό κέντρο στον αγώνα για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και για :

  • Να κλείσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το χοτσποτ στη Σάμο και τα άλλα νησιά.
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και την χώρα.
  • Να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και από εκεί άμεσα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
  • Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από το χοτσποτ.
  • Οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ (συμβασιούχοι, κοινωφελή κλπ) να προσληφθούν σε Δήμο και άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν πολλές ελλείψεις.
  • Να καταργηθούν όλες οι ΜΚΟ και την ευθύνη ν’ αναλάβει το κράτος.

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

Σάμος 10/10/2018

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Το τελευταίο “διάγγελμα” του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία νέου μεγαλύτερου hot spot στο νησί, (χωρίς να αποκαλύπτουν πού θα γίνει), κλείνοντας το υπάρχον, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους. Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία μιας άλλης … Μόριας και στο νησί μας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δυστυχώς φεύγουν από τις εστίες τους κυνηγημένοι είτε από τις βόμβες, είτε από τη φτώχεια. Δε θέλουν να μείνουν εδώ αλλά η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και τη Τουρκία τους φυλακίζουν στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου σε άθλιες συνθήκες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τόσο την ήδη  βεβαρημένη υγεία των προσφύγων, όσο και την καθημερινότητα του ντόπιου πληθυσμού.

          Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης.

          Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot οριστικά και αμετάκλητα και να μην ανοίξει άλλο.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν σε μια μικρή δομή για 2-3 μέρες όταν έρχονται (για πρώτες βοήθειες, σίτιση κ.λπ.) και μετά να φεύγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου εκεί να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου και να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους, με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ.

Μέχρι να φύγουν και όσο υπάρχει το hot spot να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στο σχολείο. Να έχουν όλα τα παιδιά είτε ελληνόπουλα, είτε προσφυγόπουλα πιστοποιητικά υγείας από δημόσιες δομές υγείας. Ο Δήμος να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

Καλούμε τους εργαζόμενους  την οργή τους να τη διοχετεύσουν στον αγώνα να κλείσει το hot spot,  να μην ανοίξει άλλο και στον απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να δείξουν  ανυπακοή στις απαράδεκτες συμφωνίες κυβέρνησης, ΕΕ, Τουρκίας. Όχι στα μικρά παιδάκια που είναι κυνηγημένα από τον πόλεμο, που είναι ορφανά και δυστυχισμένα.

Οι εργαζόμενοι στο hot spot να απορροφηθούν στο Δήμο και σε άλλες υπηρεσίες.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 7 μ.μ. ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

                                                                                                         

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue