Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Κ. Σάμου : Περιοδείες σε ξενοδοχεία της Σάμου

Ε.Κ. Σάμου : Περιοδείες σε ξενοδοχεία της Σάμου

by ikariaki.gr
0 views

7/8/2018

Δελτίο Τύπου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

  

Ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από εξορμήσεις και συσκέψεις του σωματείου μας στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού με τη συμμετοχή του Γιώργου Πέρρου μέλος της ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) και της Ε. Ε. της ΓΣΕΕ.

Διασφαλίζοντας την παρουσία των εργαζομένων μακριά από τις παρεμβάσεις των εργοδοτών και των διευθυντικών στελεχών, σημαντικά ζητήματα έγιναν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, την στιγμή που διανύουμε μία χρονιά που τη χαρακτηρίζει η αύξηση των αφίξεων στη χώρα μας και στο νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα το ζήτημα που κυριαρχούσε ήταν η άρνηση από τη μεριά των ξενοδόχων να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, υιοθετώντας την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας των 586 και 511 ευρώ μικτά (για πάνω και κάτω από 24 χρόνων αντίστοιχα) ακόμα και χωρίς να έχουν το «νόμιμο δικαίωμα». Όπως για παράδειγμα το να δηλώνονται οι εργαζόμενοι ότι προσλήφθηκαν με βάση την κλαδική σύμβαση και αυτή να καταστρατηγείται στην πράξη.

Ζητήματα που επίσης αναπτύχθηκαν στην συζήτηση ήταν η ουσιαστική κατάργηση των ρεπό ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν και απλήρωτα, η αδήλωτη κυριακάτικη εργασία χωρίς την προσαύξηση του 75% που οφείλεται για τις Κυριακές και αργίες, η απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία.

banner

Επιπλέον ζήτημα που αναδείχθηκε σε αρκετά ξενοδοχεία αφορά την εντατικοποίηση της δουλειάς. Τα στατιστικά στοιχεία μιλάνε για αύξηση των αφίξεων και ανάπτυξη για το νησί. Ανάπτυξη, όμως, για ποιους; Οι εργαζόμενοι καμαριέρες, συντηρητές, κηπουροί, μάγειροι, ρεσεψιονίστ, παραμένουν οι ίδιοι σε αριθμό καλούμενοι να βγάλουν τη δουλειά για περισσότερα δωμάτια, περισσότερες βλάβες, περισσότερο φαγητό, περισσότερη εξυπηρέτηση χωρίς καν να παίρνουν μια ανάσα στα απαραίτητα νόμιμα διαλείμματα (σε πολλές περιπτώσεις).

 

Εκ μέρους του σωματείου χαιρετίζουμε το θάρρος των εργαζομένων που βγήκαν μπροστά και έθεσαν στο τραπέζι τα προβλήματά τους στο χώρο εργασίας τους κόντρα στην τρομοκρατία που προσπαθεί να μας επιβάλλει η εργοδοσία!

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να αγωνιστούν μαζί με το σωματείο μας για :

 

  • Υποχρεωτική εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να υπογράψει τώρα η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητά της.
  • Κανένα Ξενοδοχείο στη Σάμο να μην εφαρμόζει την Εθνική ΣΣΕ. Έχουμε Κλαδική ΣΣΕ και την απαιτούμε! Είναι δικαίωμά μας!
  • Κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού στους μισθούς. Κανένας ανασφάλιστος και απλήρωτος. 8ωρο, 5μερο, 40ωρο. Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
  • Αύξηση και επίδομα ανεργίας για όλους και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία μας. Μέτρα προστασίας για μας και την οικογένειά μας.
  • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
  • Απεγκλωβισμός ΤΩΡΑ των θυμάτων του πολέμου, προσφύγων και μεταναστών, από τη Σάμο και τα άλλα νησιά.
  • Όχι δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις εργατικές ανάγκες. Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο.

ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue