Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Κ. Σάμου : Απάντηση στην Περιφέρεια για τις λευκές νύχτες

Ε.Κ. Σάμου : Απάντηση στην Περιφέρεια για τις λευκές νύχτες

by ikariaki.gr
4 views

Προς : Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

          Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Σάμου

          Τμήμα δια βίου μάθησης, παιδείας & απασχόλησης

 

Θέμα : «Παράταση ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στην πόλη της Σάμου και του Καρλοβάσου».

Σχετ  : Έγγραφά σας υπ’ αριθμ. πρωτ. 403 και 404/31-5-2018

 

Σας γνωρίζουμε ότι η θέση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, δεν έχει αλλάξει σε τίποτε από αυτήν των προηγούμενων χρόνων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες, πέραν του νομίμου ωραρίου, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα και αν ζητηθεί αυτό.

banner

Η «Λευκή Νύχτα» που θέλει να οργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος Εστίασης, καθώς το «Εμπορικό Σάββατο» και πολύ περισσότερο η «Εμπορική Κυριακή» που θέλει να διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου όπως, επίσης και η όποια άλλου τύπου απελευθέρωση του ωραρίου (λειτουργία καταστημάτων Κυριακή κλπ), δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτά από εμάς.

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει επιχειρήματα στις τεράστιες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας, καθώς επίσης μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων επιπλέον ωρών εργασίας. Η εξέλιξη αυτή ενώ αρχικά δείχνει ότι βοηθά τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις (στο να είναι ανοιχτά όλες τις μέρες και ώρες).

Για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά  και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν και οι καταστηματάρχες που προσπαθούν να σώσουν το κατάστημά τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για αυτήν την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλοι μας, φταίει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Αυτή ευθύνεται για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, για το ότι οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και την ασφάλισή τους, για τα συνεχή χαράτσια και τη φοροληστεία που αντιμετωπίζουν και αντιμετωπίζουμε συνεχώς.

Όσα event τέτοιου τύπου και αν κάνουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

 

Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο-5μερο-8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων αλλά και τη δική τους θέση.

 

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των εργατών, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, ενάντια στα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue