Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε.Α.Κ.Π. : Παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και υπηρεσιακών καθηκόντων

Ε.Α.Κ.Π. : Παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και υπηρεσιακών καθηκόντων

by ikariaki.gr
33 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

 

Προς: Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

                                                                                      Ματθαιόπουλο Βασίλειο

                                                                    Κοιν.: Κα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

                                                                                      Όλγα Γεροβασίλη

                                                                                Κα Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

                                                                                       Κατερίνα Παπακώστα

banner

                                                                                       Πολιτικοί Φορείς – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – Μ.Μ.Ε.

                                                                                       Εργαζόμενοι Π.Σ.

 

Θέμα: « Παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και υπηρεσιακών καθηκόντων »

Κύριε Αρχηγέ

Κοινή διαπίστωση των εργαζομένων στο Π.Σ. είναι ότι πλέον οι καταστρατηγήσεις σε βάρος εργασιακών δικαιωμάτων, τείνουν να γίνουν υπηρεσιακή τακτική ρουτίνας, τόσο αυτές που προέρχονται από κεντρικές κατευθύνσεις, όσο και αυτές που εφαρμόζονται από ορισμένες διοικήσεις στην προσπάθεια τους να φέρουν σε πέρας επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν με την υπάρχουσα δύναμη του Π.Σ.

Ήδη σας έχουμε ενημερώσει για πολλές από αυτές μέσα από συνεχόμενες παρεμβάσεις μας για θέματα, ωραρίου, διοικητικής μέριμνας, μετακινήσεων, συνθηκών διαβίωσης, ασφάλειας και αντί υπηρεσιακών ενεργειών σε βάρος υπαλλήλων που εντοπίζονται κυρίως κατά την διάρκεια μεγάλων δασικών συμβάντων.

Υπάρχουν όμως και μία σειρά καταστρατηγήσεων που εξελίσσονται στους χώρους των υπηρεσιών, που όχι μόνο παραβιάζουν δικαιώματα των υπαλλήλων, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις αρνητικών επιπτώσεων σε βάρος τόσο του υπαλλήλου που είναι αποδέκτης της καταστρατήγησης, όσο και του υπηρεσιακού παράγοντα που κατ εντολή του υποχρεώνεται ο υπάλληλος σε καταστρατήγηση ή υπέρβαση καθηκόντων, ως απόρροια αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να προκύψουν κατά την άσκηση επιχειρησιακού έργου. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις, που είναι βέβαιο όμως ότι έχουν γενικευμένη εφαρμογή και σε  άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια, αλλά κυρίως λόγω τις ηθελημένης ανυπαρξίας αντιδράσεων από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, δημιουργούν δυστυχώς αποδοχή τετελεσμένων στις τάξεις των θιγόμενων υπάλληλων.

Π.Κ.  Σαππών:

  • Οι υπάλληλοι τίθενται σε πρόσθετη υπηρεσία πέραν των προβλεπόμενων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ακόμη και με την τακτική της προληπτικής επιφυλακής με αφορμή στάδια επικινδυνότητας.
  • Επίσης εκτελούν υπηρεσία πυροφύλακα που δεν συνάδουν με τα καθήκοντα των πυροσβεστικών υπαλλήλων.
  • Οι υπάλληλοι ενημερώνονται για την διεξαγωγή τη υπηρεσίας που θα εκτελέσουν από την προηγούμενη μέρα και υπόκεινται σε περικοπές ή σε αιφνίδιες αλλαγές στην ημερομηνία χορήγησης των ημερήσιων αναπαύσεων. Οι  ενέργειες αυτές εκτός ότι έρχονται σε αντίθεση με τον υπηρεσιακό προγραμματισμό που επιβάλλεται να υπάρχει για την εύρυθμη και όχι την αποσπασματική λειτουργία της υπηρεσίας, εξουδετερώνει παράλληλα τον οικογενειακό προγραμματισμό του υπαλλήλου με ότι συνεπάγεται αυτό.

Π.Κ.  Βασιλικής:    

Κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Κ.Ε.Υ.Π.Σ.

  • Πενταετούς υποχρέωσης υπάλληλοι τίθενται σε καθήκοντα Αξιωματικού υπηρεσίας και Επόπτη.
  • Αξιωματικοί υπηρεσίας ορίζονται παράλληλα σε καθήκοντα Αρχιοδηγού ή οδηγού οχήματος.
  • Διεξάγεται υπηρεσία φυλακής χωρίς ορισμό Αξιωματικού υπηρεσίας.

Περιφερειακή Διοίκηση Π.Υ. Πελοποννήσου:

  • Με την υπ’ αριθμ. 6924 Φ. 702.16 27/09/2018 με θέμα « Έκτακτα μέτρα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων » Διαταγή της Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου, μεταφέρθηκαν συνάδελφοί μας στο νησί των Κυθήρων, προληπτικά, εν αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων, με φύλλο πορείας και μάλιστα με « ανοιχτή » την ημερομηνία επιστροφής τους, από υπηρεσίες της Πελοποννήσου όπως αυτές αναφέρονται στην παραπάνω διαταγή. Οι συνάδελφοι, έφτασαν στα Κύθηρα στις 28/09/2018 το απόγευμα και εγκαταστάθηκαν σε ένα μοναστήρι. Η διοικητική μέριμνα παρουσιάζει ελλείψεις αφού αρκετά γεύματα έως τώρα αποτελούνται από σάντουιτς. Παρατηρείται, και σε αυτήν την περίπτωση, μια συνεχόμενη επανάληψη ελλιπούς διοικητικής μέριμνας για τους υπαλλήλους που επιχειρούν σε διάφορα συμβάντα, που επαφίεται αρκετές φορές στην καλή θέληση των πολιτών ή φορέων της κάθε περιοχής. Οι συνάδελφοι αυτοί θα παραμείνουν μακριά από τις οικογένειές τους και τις εστίες τους για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η μετακίνησή υπαλλήλων για εκτέλεση υπηρεσίας με φύλλα πορείας σε άλλη περιοχή, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα και των μειωμένων κονδυλίων για του Πυροσβεστικό Σώμα, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σε έναν εργασιακό μεσαίωνα με συνθήκες γαλέρας για τους πυροσβέστες!!!

Κύριε Αρχηγέ

Οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας, δεν είναι δυνατόν για 20  και πλέον χρόνια να καλύπτονται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, με εξοντωτικά ωράρια και απλήρωτη υπερεργασία. Δεν είναι ηθικό να πληρώνουν οι πυροσβέστες ακόμη και με την ίδια τους την ζωή την διαχρονική αναλγησία όλων των κυβερνήσεων, για να κερδίζουν όλοι αυτοί οι « εθνικοί ευεργέτες » της υγιούς επιχειρηματικότητας που ζουν σε βάρος του λαού μας.

Δυστυχώς πολύ γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε στις πρόσφατες διαπιστώσεις μας, ότι και αυτές οι εξαγγελίες που έγιναν δια στόματος του πρωθυπουργού για αλλαγές στην πυροπροστασία της χώρας, όπως και αυτοί οι σχεδιασμοί επί χάρτου υπό το βάρος των καταστροφικών πυρκαγιών στο ΜΑΤΙ Αττικής, για ακόμη μία φορά, όπως γίνεται σταθερά πλέον από το 1998 και εντεύθεν, θα περάσουν από την « καμπούρα » των υφισταμένων σας.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για να μπει ένα τέλος στην εξοντωτική, απάνθρωπη και αναξιοπρεπή μεταχείριση που υπόκεινται οι πυροσβέστες σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά της πυρασφάλειας της χώρας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue