Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ε.Α.Κ.Π. : Δελτία τύπου – ανακοινώσεις – παρέμβαση

Ε.Α.Κ.Π. : Δελτία τύπου – ανακοινώσεις – παρέμβαση

by ikariaki.gr
22 views

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα που άνοιξαν πριν από 30 χρόνια οι πρωτοπόροι πυροσβέστες του αγωνιστικού συνδικαλισμού, ήρθε η ώρα να τον περπατήσουμε ξανά, παραμερίζοντας τα οδοφράγματα που βάζει η αδράνεια και ο συμβιβασμός των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού»

Την Τρίτη 19 Φλεβάρη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας  ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ) στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα. Μετά το Συμβούλιο έγινε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου, που εκδόθηκε με ευθύνη του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για την ιστορία του συνδικαλισμού των πυροσβεστών.

Η τοποθέτηση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών στο Συμβούλιο:

Η Ομοσπονδία παρουσιάζει βιβλίο για την ιστορία του συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Συνδικαλισμός είναι οι αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την καλυτέρευση της δουλειάς και της ζωής τους. Δεν είναι για δημόσιες σχέσεις και να δημιουργεί αλισβερίσια με τις κυβερνήσεις, ούτε για να βάζει πλάτη για να επιβάλλονται οι εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές εναντίον μας.

Στην Ε.Α.Κ.Π. ο συνδικαλισμός εκφράζεται με τη συνεχή, καθημερινή δράση και τους αγώνες μας. Με τον τρόπο αυτό τιμάμε και τους πρωτοπόρους συναδέλφους μας που μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σε εποχές που απαγορευόταν η συνδικαλιστική δράση στα Σώματα Ασφαλείας, δημιούργησαν την πρώτη πανελλήνια ένωση ( Π.Ε.Υ.Π.Σ. ), διεκδίκησαν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και να αναβαθμίσουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της συγκλονιστικής ομιλίας του πρώτου αγωνιστή προέδρου της Π.Ε.Υ.Π.Σ. Πυράρχου ε.α. Παναγιώτη Δρίτσα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου. ( Η τοποθέτηση του παλαίμαχου συνδικαλιστή Αξιωματικού κατά την διάρκεια της βράβευσης του είναι αναρτημένη στο sait της Ε.Α.Κ.Π., www.eakp.gr ).     

Δεν είναι δυνατόν το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και τα πρωτοβάθμια σωματεία των πυροσβεστών, να μην οργανώνουν αγώνες, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα μέσα στις αντιπυρικές περιόδους που κορυφώνονται τα προβλήματα για τους πυροσβέστες και για την ασφάλεια του λαού.

Η Ε.Α.Κ.Π. από το 2005 με δεδομένη την αδράνεια και την απροθυμία των συνδικαλιστικών οργάνων, οργανώνει και πραγματοποιεί σχεδόν κάθε χρόνο αγωνιστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία  με αγωνιστικές δυνάμεις από άλλους κλάδους, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία και με τοπικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρωτοστατούσε από το 2001 για την πραγματοποίηση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων όποτε αυτές αποφασίζονταν από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ή τα συνδικαλιστικά όργανα των Σ.Α.

banner

Δεν είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια να παίρνονται αποφάσεις για αγώνες, σε Συνέδρια και σε Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και να μην εφαρμόζονται με ευθύνη του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Τη χρονική περίοδο που διανύουμε, εξελίσσεται μια νέα απόπειρα από την κυβέρνηση για μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας. Στο πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε από την κυβέρνηση για τα αίτια και την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, μπορεί μεν να διατυπώνονται διαπιστώσεις για γνωστές παθογένειες που έχει αναδείξει η ΕΑΚΠ δεκαετίες πριν, χωρίς όμως να προτείνει τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των δομών πυροπροστασίας που είναι απαραίτητα και δεν γίνεται αναφορά στις αντιδασικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που είναι  αποκλειστικά υπεύθυνες:

  • Για την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης της υπηρεσίας μας, για τα χρηματικά ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που μείωσαν από το Πυροσβεστικό Σώμα από το 2009 μέχρι σήμερα.
  • Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τη μείωση της οργανικής δύναμης των μονίμων πυροσβεστών κατά 933 θέσεις σε σχέση με το 2001 και τη μείωση του συνόλου του προσωπικού ( μόνιμοι, συμβασιούχοι ) κατά 1.200 περίπου άτομα σε σχέση με το 2009.
  • Την απουσία βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στη δουλειά μας.
  • Τις υποβαθμισμένες υποδομές, τα ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, τα πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα από τα οποία το 55% περίπου καταγράφουν πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας και εκατοντάδες από αυτά είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης ελαστικών και άλλων βλαβών.

Επίσης μέσα από το συγκεκριμένο πόρισμα:

  • Προωθείται η περαιτέρω συρρίκνωση του Π.Σ., η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης τομέων του, η εμπορευματοποίηση και η ανταποδοτικότητα, όπως υλοποιήθηκε με τη διάθεση πυροσβεστών στα αεροδρόμια που ξεπούλησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. στην εταιρεία FRAPORT και τη διάθεση πυροσβεστών σε κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων εθνικών οδικών αρτηριών.
  • Προωθείται η διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων σε τομείς της πυρόσβεσης, που θα έπρεπε να αποτελούν βασικές υποχρεώσεις του κράτους.
  • Αναφέρεται η « υπεροχή των ιδιωτικών δασών σε μέτρα προστασίας » ( δηλαδή των δασών που ανήκουν σε εταιρείες ), σε σχέση με τα δημόσια δάση που ανήκουν στο κράτος. Διαμορφώνεται, έντεχνα, το έδαφος για νέες ιδιωτικοποιήσεις. Άλλωστε, οι περισσότεροι εμπρησμοί γίνονται, για να δημιουργείται μελλοντικά το κατάλληλο έδαφος για καταπατήσεις και ιδιοποιήσεις από διάφορα οικονομικά συμφέροντα μεγάλων εκτάσεων δασών και δασικών περιοχών, εκμεταλλευόμενα το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που και η ίδια η επιτροπή θέτει τους προβληματισμούς της. Η καταπάτηση και η ιδιωτικοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, αποτελεί τη βασικότερη αιτία και για την άναρχη δόμηση στη χώρα μας, η οποία ενώ στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως βασική αιτία για την μεγάλη πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ, στην συνέχεια πριμοδοτήθηκε με ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις νομιμοποίησης, δημιουργώντας και ένα επιπλέον πλαίσιο « προστασίας » για τα αυθαίρετα εντός των δασικών οικοσυστημάτων βαπτίζοντάς τα « οικιστικές πυκνώσεις».
  • Δεν μπαίνει κανένα ζήτημα για την αύξηση των προϋπολογισμών και τη διάθεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, στους φορείς που εμπλέκονται στην πυρασφάλεια. Γι αυτό και δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα να γίνεται πράξη, η « ενίσχυση των 500 εκατομμυρίων ευρώ » που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πέρσι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Ο προϋπολογισμός του Π.Σ. και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών παραμένει μειωμένος, με τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται. Το γεγονός ότι από τα 18.528.000  ευρώ που είναι αυξημένος σε σχέση με το 2018 ο φετινός προϋπολογισμός,  μόνο τα 3.800.000  περίπου αντιστοιχούν ως αύξηση για τις λειτουργικές ανάγκες του Π.Σ., δείχνει πόσο σοβαρά μέτρα πήρε η κυβέρνηση μετά την πρωτόγνωρη καταστροφή που γνώρισε ο τόπος, κυρίως από πλευράς ανθρώπινων απωλειών. Οι ίδιες κυβερνητικές τακτικές με το 2007 μετά από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές επί ημερών της Ν.Δ. Εξαντλούνται οι διακηρύξεις τους σε αλλαγές ονοματολογίας υπουργείων και φορέων, σε αντικαταστάσεις προσώπων, σε  εντοπισμό ευθυνών μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες, σε εκδόσεις κατά παραγγελία πορισμάτων και συνεχίζεται σφόδρα η υποχρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας και του Π.Σ., η συρρίκνωση σε μέσα και προσωπικό, η απαξίωση της πρόληψης, η διατήρηση όλου του αντιδασικού πλαισίου που συνεχώς εμπλουτίζεται και η συστηματική προσπάθεια για αποσάθρωση των κρατικών δομών για την πυροπροστασία σε δασική υπηρεσία και Π.Σ.

Ο συνδικαλισμός είναι για να βάζει εμπόδια και να αγωνίζεται για να μην περάσουν όλα αυτά που σχεδιάζονται σε βάρος μας και σε βάρος της προστασίας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας, του περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας.

Για τον λόγο αυτό οι πυροσβέστες πρέπει να συσπειρωθούν με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για να:

  • Ισχυροποιήσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα.
  • Διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι και όλα τα απαραίτητα εφόδια και μέσα που πρέπει να έχουμε στην υπηρεσία μας, για να μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια και επάρκεια τη δουλειά μας.
  • Ξαναζωντανέψουμε τα οράματα των πρωτοπόρων του συνδικαλιστικού μας κινήματος για αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, για  ανθρώπινες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες και για εδραίωση ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας.  

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Για τον αποκλεισμό της Ε.Α.Κ.Π. από τα Διοικητικά Συμβούλια »

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι , την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Δ.Σ. της Ένωσης στις εγκαταστάσεις του Π.Κ. Πλωμαρίου. Για το συγκεκριμένο Δ.Σ. δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τα εκλεγμένα μέλη της Ε.Α.Κ.Π. από τον πρόεδρο της Ένωσης, παρόλο που έχει αποφασιστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις να υπάρχει όχι μόνο ενημέρωση αλλά και συνεννόηση για τη μέρα και ώρα της συνεδρίασης, ώστε να διευθετούνται οι υπηρεσιακές και προσωπικές υποχρεώσεις των μελών που πρόκειται να ταξιδέψουν από άλλα νησιά, καθώς και να αξιοποιούνται με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα μέσα μεταφοράς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μέλους της Ε.Α.Κ.Π. με τον πρόεδρο όπου ζητήσαμε εξηγήσεις, μας απάντησε ότι έγινε ενημέρωση μέσω των email της υπηρεσίας, πράγμα που ούτε είναι προβλεπόμενο ούτε και εξασφαλίζει την έγκαιρη ενημέρωση αφού μπορεί τα μέλη του Δ.Σ. να απουσιάζουν με άδεια ή ρεπό. Ζητήσαμε επίσης αλλαγή ημερομηνίας, λόγο αντικειμενικής δυσκολίας εξαιτίας του απαγορευτικού απόπλου των πλοίων, για να λάβουμε κατηγορηματική άρνηση του προέδρου. Ακόμα όμως και να μην προέκυπταν οι συγκεκριμένες αντικειμενικές δυσκολίες, η συμμετοχή μας στο Δ.Σ. θα ήταν αδύνατη αφού αυτό προγραμματίστηκε για τις 09:00 στη περιοχή του Πλωμαρίου ενώ το πλοίο καταφθάνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 09:40.

Είναι πλέον προφανέστατο ότι το προεδρείο του Δ.Σ. με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τις καταστατικές παραβιάσεις, έχει στόχο να αποκλείσει την φωνή της Ε.Α.Κ.Π. από τα διοικητικά συμβούλια. Έχει στόχο να παίρνει αποφάσεις ερήμην της Ε.Α.Κ.Π. εις βάρος των δικαιωμάτων των πυροσβεστών, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. Η συμβιβαστική στάση του προεδρείου είναι γνωστή εδώ και χρόνια, το οποίο χωρίς καν να κρατάει τα προσχήματα συναινεί στο να περνάνε όλες οι αρνητικές εξελίξεις εις βάρος των συναδέλφων. Ακόμη και η επιλογή του προεδρείου να γίνει η συνεδρίαση του Δ.Σ. στην έδρα του Π.Κ. Πλωμαρίου, έγινε με σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων του συγκεκριμένου Π.Κ. για τα ζητήματα που τους απασχολούν εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, όπως των κτηριακών εγκαταστάσεων, της μη χορήγησης των ημερησίων αναπαύσεων και αδειών κ.λ.π, προβλήματα που ανέδειξε η Ε.Α.Κ.Π. το προηγούμενο διάστημα μετά από συζήτηση με τους συναδέλφους του Π.Κ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιθυμεί το προεδρείο να έχει μέσα στα πόδια του τους εκπροσώπους της Ε.Α.Κ.Π.  στην φιέστα κατευνασμού και χειραγώγησης των εύλογων αντιδράσεων των συναδέλφων που διοργανώνει στο Π.Κ. Πλωμαρίου, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε πλήρη αδιαφορία για την ύπαρξη τους.    

Καλούμε:

  • Το προεδρείο της ομοσπονδίας να σταματήσει την ανοχή και το σιγοντάρισμα που δείχνει προς τις απαράδεκτες και αντικαταστατικές ενέργειες του προεδρείου της Ε.ΥΠ.Σ.Β.Α.
  • Τα Νομαρχιακά Τμήματα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λέσβου, Λήμνου και Σάμου να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.
  • Τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πορεία που έχει πάρει το σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια, και τον εξευτελισμό των συνδικαλιστικών διαδικασιών με ευθύνη του προεδρείου και τον εμπαιγμό που υφίστανται από τις τακτικές κατευνασμού.
  • Να ενισχύσουν την Ε.Α.Κ.Π. και να συσπειρωθούν με το αγωνιστικό μας πλαίσιο για να δυναμώσουν οι αγωνιστικές φωνές που παλεύουν και για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο σωματείο και την ομοσπονδία.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Παράλαιμος Λευτέρης – Τσαχάς Γιώργος

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

Θέμα: « Σοβαρά και επικίνδυνα για την ασφάλεια των υπαλλήλων κτιριακά προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία   Καστοριάς ».

Κυρία Υπουργέ

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε περιοδεία σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιφέρειας. Από την συζήτηση που έγινε με τους συναδέλφους αναδείχτηκαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και που κοινή τους αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνεχίζεται να εφαρμόζεται και επί των ημερών της κυβέρνησή σας.

Ένα από τα πιο σοβαρά και σημαντικά προβλήματα που αναδείχθηκε από την περιοδεία των στελεχών της Ε.Α.Κ.Π. Δ. Μακεδονίας, αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται   η Π.Υ. Καστοριάς.

Πέρα από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου κτιρίου δεν επαρκούν να στεγάσουν τα περισσότερα οχήματα της Υπηρεσίας, παρατηρούνται προβλήματα που έχουν άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία και στην ασφάλεια των συναδέλφων που εργάζονται εκεί, θέτοντας παράλληλα επιπλέον εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τους πολίτες.

Τα προβλήματα αφορούν την αποκόλληση σοβάδων σε αρκετά σημεία του κτιρίου, την ύπαρξη ρωγμών σε κάποια άλλα, ενώ όταν βρέχει εισρέουν από την οροφή νερά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς αυτά τα νερά ποτίζουν τους τοίχους και φτάνουν μέχρι τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος!!

Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στις μεταλλικές γκαραζόπορτες που πρόσφατα η μία αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από τους υπαλλήλους της Π.Υ. Καστοριάς, να τραυματιστεί συνάδελφος τους!!

Κυρία Υπουργέ

Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα εργαζόμενοι να διαβιούν και να καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από τέτοιες άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, με απρόβλεπτες συνέπειες  για την υγεία και την σωματική τους ασφάλεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πριν να σημειωθεί κι άλλος τραυματισμός ή κάτι χειρότερο, ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

Επειδή όμως το κτίριο είναι παλιό και ακατάλληλο για τις ανάγκες της Υπηρεσίας, να δρομολογηθούν από τους υπεύθυνους άμεσα όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εύρεση κατάλληλου χώρου και την δημιουργία κτιριακής υποδομής, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή των υπαλλήλων της.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών διεκδικεί κτιριακές υποδομές για την στέγαση των Υπηρεσιών του Π.Σ. που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών και την απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών, με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κυρία Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε στο εν λόγω κτίριο δεν υφίστανται ασφαλείς συνθήκες για τη στέγαση του προσωπικού και όσων εκ των πολιτών το επισκέπτονται, καθώς επίσης δεν εξυπηρετούνται με ασφαλή τρόπο οι λειτουργικές ανάγκες της υπηρεσίας.  

Για τον λόγο ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, από την υφιστάμενη κατάσταση στις κτιριακές υποδομές της Π.Υ. Καστοριάς, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου 1568/1985 ΦΕΚ 177 τεύχος Α΄ « Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων » όπως εξειδικεύεται με το Π.Δ. 16/1996 ΦΕΚ 10 τεύχος Α΄ « Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ », επιβάλλεται από μέρους κάθε αρμοδίου οργάνου, η ανάληψη των ευθυνών που του αναλογεί και η άμεση εκτέλεση ενεργειών πριν συμβεί το οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός σε βάρος των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συνεχόμενοι θάνατοι πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας, δεν είναι αποτέλεσμα της « κακιάς » στιγμής ούτε θέλημα Θεού, αλλά αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη συνέπεια της διαχρονικής κυβερνητικής εγκληματικής αδιαφορίας, για την λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής τους από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους οικείους του συνάδελφου Τσαλή Δημήτρη που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο συνάδελφος Τσαλής Δημήτρης, 45 χρόνων, ήταν παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και υπηρετούσε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας. Έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο συμβάν ένας άλλος συνάδελφος μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο.

Μόλις πέντε μήνες μετά τον άδικο θάνατο του συναδέλφου Σάββαρη Σάββα, κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στις Σέρρες, ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των συναδέλφων, που έχασαν την ζωή τους και αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις αναμφισβήτητα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε, και που καμία κυβέρνηση δεν το έχει εμπράκτως αναγνωρίσει και δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματικούς κινδύνους και από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων εδώ και 16 χρόνια να θεσπίσουν το σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3144/2003, που αποτέλεσε κατάκτηση για τους πυροσβέστες και απόρροια των αγώνων που οργανώθηκαν την περίοδο 2001- 2003, είναι η βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων θανάτων, των σοβαρών τραυματισμών και των αιφνίδιων θανάτων από παθολογικά αίτια νεαρής κυρίως ηλικίας πυροσβεστών.  Η  καθολική απουσία:

  • Καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά την διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους.  
  • Προληπτικών ελέγχων των εμπλεκομένων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για την φύση τους συμβάντα.
  • Τακτικών προληπτικών εξετάσεων με ευθύνη της υπηρεσίας τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται παρόμοια με την περίπτωση του συναδέλφου μας Τσαλή Δημήτρη αιφνίδια περιστατικά, όπως και με την περίπτωση των τριών συναδέλφων μας στην Χίο που μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 στο νησί σε  διάστημα τεσσάρων μηνών, κατέληξαν συνέπεια κυρίως καρδιολογικών παθήσεων.   
  • Καθορισμού ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών.
  • Ιατρών εργασίας και ασθενοφόρων πλήρως επανδρωμένων και εξοπλισμένων, που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον συνάδελφο μας δεν υπήρχε διασώστης γιατρός. 

Καθώς και η προβληματική κατάσταση που υπάρχει με : 

  • Την μη χορήγηση όλων των απαραίτητων και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για αστικά και δασικά συμβάντα.
  • Την ύπαρξη πολλών ακατάλληλων και μη ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων και την έλλειψη καθημερινής καθαριότητας σε ένα μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων.      

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ε.Α.Κ.Π. στις 29 Μαρτίου 2018, ένα χρόνο πριν από τον τραγικό θάνατο του Τσαλή Δημήτρη, διοργάνωνε σε γνωστό ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη, Ημερίδα με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων εισηγητών για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο Πυροσβεστικό Σώμα  ( Βλ. site eakp.gr ). 

 Παρ’ ότι η Ε.Α.Κ.Π. με την διοργάνωση αυτής της ημερίδας, κτυπούσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι της τραγικής έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως στις εγγενείς δραστηριότητες για τους πυροσβέστες, τα συμπεράσματα της και οι προτάσεις της αντιμετωπίστηκαν με προκλητική αδιαφορία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα συνδικαλιστικά όργανα του Π.Σ. που απουσίαζαν παντελώς από την ημερίδα, παρ’ ότι είχαν προσκληθεί, με κύρια απούσα την  Ομοσπονδία. Μίας Ομοσπονδίας που εξαντλεί την « δράση » της και την  « ευαισθησία » της, με την συμμετοχή της στις εκάστοτε κυβερνητικές φιέστες για την μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών, αντί να οργανώνει αγώνες για την εδώ και τώρα θέσπιση και εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μην θρηνούμε θανάτους πυροσβεστών που βυθίζουν δεκάδες οικογένειες στην θλίψη και τον πόνο.

       Φθάνει πια!! 

  • Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωποθυσία που μας έχουν υποχρεώσει οι αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζονται για χάρη της                     « αναπτυξιακής » προοπτικής της χώρας.  Η ελεημοσύνη που επιστρέφεται ως δωρεά για ατομικά μέσα προστασίας και πυροσβεστικό εξοπλισμό, από όλους αυτούς που συσσωρεύουν  δεκαετίες τώρα τον πλούτο από τον μόχθο του λαού στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι « ενδιαφέροντος » για την προστασία των πυροσβεστών όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και για όποιον πολιτικό φορέα επικροτεί αυτή την πρακτική. 
  • Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδράνεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων στο Π.Σ., που ενώ προστρέχουν σαν τελάληδες για να διαλαλήσουν την πραμάτεια που μας χαρίζουν ως μέσα ατομικής προστασίας οι « εθνικοί ευεργέτες » και τον τρόπο που πρέπει αυτή να κατανεμηθεί, τις ενέργειες τους προς την κυβέρνηση τις εξαντλούν με στερεότυπα υπομνήματα χωρίς να της ασκούν την επιβαλλόμενη με την σοβαρότητα του προβλήματος πίεση με αγωνιστικές διεκδικήσεις.
  • Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς οι πυροσβέστες να πάψουμε να είμαστε απλοί θεατές και να συνεχίσουμε να ξεπροβοδίζουμε τους συναδέλφους μας νεκρούς, ανεχόμενοι την υποκρισία όλων αυτών που ενώ μας βαπτίζουν ήρωες, αρνούνται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για δημοσιονομικούς πάντα λόγους. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως  φυσιολογική κατάσταση το να πεθαίνουν και να τραυματίζονται συνάδελφοί μας εξαιτίας της  επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας, περιμένοντας στωικά την δική μας σειρά.

Σήμερα υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες όσο και η αναγκαία επιστημονική γνώση να ελαχιστοποιηθούν ακόμα και να μηδενιστούν τέτοια τραγικά περιστατικά. Τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ε.Α.Κ.Π. για την Υγεία & Ασφάλεια των εργαζόμενων στο Π.Σ. τόσο στους χώρους εργασίας όσο και κατά την αντιμετώπιση των συμβάντων, προς αυτήν την κατεύθυνση αποσκοπούν.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη και για να έχει ουσιαστική και έμπρακτη σημασία, η έκφραση συλλυπητηρίων εκ μέρους της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, απαιτεί από την κυβέρνηση:

  1. Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος συναδέλφου.
  2. Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά την διάρκεια επέμβασης στο συμβάν που τυχόν σχετίζονται με τον θάνατο του συναδέλφου μας και τον τραυματισμό ενός ακόμη.
  3. Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων στο Π.Σ. κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις για τους χώρους εργασίας των πυροσβεστών.
  4. Την άμεση κάλυψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας.
  5. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών του Π.Σ., καθώς και η μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να σταματήσει επιτέλους η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας που είναι η κύρια αιτία των δεκάδων θανάτων από το 1998 και μετά.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue