Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ερώτηση της Κ.Ο. ΚΚΕ για ελλείψεις παιδιάτρων στην Ικαρία

Ερώτηση της Κ.Ο. ΚΚΕ για ελλείψεις παιδιάτρων στην Ικαρία

by ikariaki.gr
4 views

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

14 ΦΛΕΒΑΡΗ 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα:   Έλλειψη Παιδιάτρων στο Γ.Ν – Κ.Υ. Ικαρίας

 

Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την Υγεία των παιδιών τους από την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο -Κ.Υ. Ικαρίας. Η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στη θέση αυτή απουσιάζει από το νησί με εκπαιδευτική άδεια. Η θέση της ως τώρα δεν έχει αναπληρωθεί από άλλο παιδίατρο. Αντίστοιχα δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ.  Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. του νησιού.

banner

Αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης παιδιάτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός του νησιού τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής που είναι συνήθης πρακτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Η έλλειψη παιδιάτρων συμβάλει ώστε σχεδόν καθημερινά καταγράφονται περιστατικά μεταφοράς ασθενών, είτε στη Σάμο είτε στην Αθήνα.  Στην Ικαρία αλλά και τους  Φούρνους κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα νησιά είναι αποκλεισμένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια των γονιών και συνολικά των κατοίκων, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδιάτρου.

Στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά και βρέφη 0 έως 4 χρονών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία-δημοτικά) Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια-λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται.

Αυτό σημαίνει ότι ο μοναδικός  Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα – εξετάσεις κλπ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς να εξοπλιστούν Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό του νησιού.

 

Οι Βουλευτές

 

Σταύρος Τάσσος

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue