Home ΚοινωνίαΕλλάδα ΕΡΤ Χανίων – Αρ. Συγγελάκης: Η ναζιστική θηριωδία στη Βιάννο… Δεν ξεχνάμε!

ΕΡΤ Χανίων – Αρ. Συγγελάκης: Η ναζιστική θηριωδία στη Βιάννο… Δεν ξεχνάμε!

by ikariaki.gr
7 views

Από τις 14 έως τις 16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 ψυχές, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας», ήταν η εντολή που έδωσε ο στρατηγός Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ τον Σεπτέμβριο του 1943.

 

Μετά από τρεις μέρες τρομοκρατικής δράσης, η Βέρμαχτ έκανε στάχτη την επαρχία Βιάννου, αφήνοντας πίσω της 401 νεκρούς, 10 ολοσχερώς κατεστραμμένα χωριά και 1000 λεηλατηθέντα και καμένα σπίτια, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες και ορφανά.

 

banner

Το έγκλημα που διέπραξε ο Μύλλερ στη Βιάννο του χάρισε δικαίως το παρατσούκλι «ο χασάπης της Κρήτης». Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στη σφαγή.

Για την τραγωδία της αιματοχυσίας, αλλά και για την γενναιότηττα των Κρητικών στη διάρκεια της γερμανικής επέλασης και Κατοχής, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Συγγελάκης, του οποίου η οικογένεια έζηζε την φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων, αναφέρθηκε και στις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιστροφής του κλεμμένου εθνικού μας πλούτου από τη Γερμανία.

 


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Συγγελάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue