Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Εργατικό Κέντρο Σάμου : 8η Μάρτη 2019

Εργατικό Κέντρο Σάμου : 8η Μάρτη 2019

by ikariaki.gr
6 views

Σάμος, 8 Μάρτη 2019    

8 ΜΑΡΤΗ 2019

Παλεύουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς, κανένας κάτω από 751 ευρώ

Το πραγματικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη βρίσκεται στην 8η Μάρτη 1857. Εκείνη την μέρα ο αγώνας των εργατριών στα ραφτάδικα της Κλωστουφαντουργίας της Ν.Υόρκης που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους, βάφτηκε με αίμα από την αστυνομία. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος που από το 1910 με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώνεται ως Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου τιμάει και χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Που ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα, την ανεργία, τους μειωμένους μισθούς, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την εντατικοποίηση, το φόβο της απόλυσης, τις ελλείψεις στην υγεία, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς. Τιμάει τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν μέσα από τα σωματεία και τους γυναικείους συλλόγους για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. εξυπηρετούν με μεγάλο ζήλο τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών. Τις καλούν να αποδεχτούν τη λογική των «ίσων ευκαιριών» και της «ισότητας», το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας, την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τις καλούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και να δεχτούν τα ψίχουλα, την ανυπαρξία ΣΣΕ και Κοινωνικής Ασφάλισης, το χτύπημα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, την αύξηση της εκμετάλλευσης. Να αποδεχτούν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που ξεριζώνουν και σκοτώνουν λαούς, γυναίκες και παιδιά, που δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά!

Σήμερα η αύξηση της παραγωγικότητας, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά, με αυξήσεις μισθών και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Η εργαζόμενη γυναίκα, η γυναίκα των λαϊκών οικογενειών, η αυτοαπασχολούμενη, η νέα μητέρα, η νέα γυναίκα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να βγει μπροστά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο της, μαζί με τους άντρες συναδέλφους της, να παλέψει και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Για μια ζωή χωρίς φτώχια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά. Για την προοπτική μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner

ΣΑΜΟΣ 7/3/2019

ΑΔΕΔΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ

Για την 8η Μάρτη – Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Την 8η Μάρτη του 1857, οι υφάντρες και οι ράφτρες της Νέας Υόρκης στάθηκαν ηρωικά απέναντι στους εκμεταλλευτές εργοδότες τους και το κράτος, διεκδικώντας 10ωρο εργασίας (από 16 ώρες που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Η απάντηση της κυβέρνησης και των εργοδοτών, ήταν βίαιη, με την αστυνομία να χτυπάει με μανία τις εργάτριες στις διαδηλώσεις τους και να προκαλεί αιματοκύλισμα.

Σήμερα, 162 χρόνια μετά, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να ζήσει ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος τη ζωή που του αξίζει, τη ζωή κατά την οποία θα καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες του. Υπάρχουν χωρίς καμία αμφιβολία οι δυνατότητες να μπορούν να δουλεύουν όλες και όλοι με σταθερές σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, να παρέχεται πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, προστασία της μητρότητας κλπ.. Δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε ένα απ’ αυτά τα δικαιώματα, κάθε μία απ’ αυτές τις ανάγκες.

Οι ανάγκες, όμως, όλων μας βρίσκουν εμπόδιο στο καπιταλιστικό σύστημα και στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Σύστημα και πολιτική υπέρ των δυνατών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου, την οποία εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Δε θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, αλλά θέλουν να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και είναι χρέος κάθε εργαζόμενου, κάθε νέας και νέου, κάθε γυναίκας, να σταθεί απέναντί τους και να αγωνιστεί στην κατεύθυνση της ανατροπής όλων αυτών που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των γυναικών και καλεί κάθε εργαζόμενη, κάθε γυναίκα να οργανωθεί στο σωματείο της αλλά και στους Συλλόγους γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) που υπάρχουν και στο νησί μας στο Βαθύ, στους Μυτιληνιούς, στο Καρλόβασι και στο Μαραθόκαμπο.

Αγωνιζόμαστε στις γραμμές του ταξικού κινήματος που μάχεται καθημερινά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια σ’ όλους αυτούς που – όταν δεν τους πνίγουν στη θάλασσα –  κρατούν εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε hot-spot κολαστήρια.

Για την  Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος Σταμάτης Φιλιππής Ο Γεν. Γραμματέας Μανώλης Παχυμανώλης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue