Home ΚοινωνίαΕλλάδα «Εργασιακή αιχμαλωσία» προωθεί το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Εργασιακή αιχμαλωσία» προωθεί το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

by ikariaki.gr
39 views

Παναγιώτα Καρλατήρα

Η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι θα προκύψει «μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των ασθενών αλλά και των γιατρών»

Γεμάτο γκρίζες ζώνες και κρυφές παγίδες είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, προβλέπει 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο αλλά και τις καινοφανείς ατομικές συμβάσεις για όσους γιατρούς «θέλουν» να κάνουν εθελοντική υπέρβαση του ωραρίου. Προβλέπει τεμαχισμό σε βάρδιες, σαν να μην γνωρίζουν οι συντάκτες του ότι η παραλαβή ασθενούς και η αντιμετώπισή του δεν έχουν ωράριο. Διαχωρίζει τις εφημερίες σε ενεργείς (στο νοσοκομείο) και ετοιμότητας (από το σπίτι) αλλά οι δεύτερες δεν υπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εργασιακή αιχμαλωσία» κι εκτιμά ότι θα προκύψει «μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των ασθενών αλλά και των γιατρών».

Οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου κατά τους γιατρούς

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις χαρακτηρίζονται από την ΕΙΝΑΠ προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι το θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή «ματωμένα πλεονάσματα» αναφέρει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το 12ωρο θα γίνει 14ωρο.

Ακόμη ένα θολό σημείο είναι πως η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται και αντισταθμιστικά θα δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

banner

Προβλέπεται πως οι ειδικευμένοι θα κάνουν και ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται όμως συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.

«Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία. Εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας ή δομές της ΠΦΥ σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας, ο αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης να δίνεται μέχρι και 14 μέρες μετά την εφημερία κ.λπ.

«Όλα αυτά τα μέτρα δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της για 6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας και τέλος μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.protothema.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue