Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Επιστολή Σεβαστάκη για το Ακτοπλοϊκό στο Νομό Σάμου

Επιστολή Σεβαστάκη για το Ακτοπλοϊκό στο Νομό Σάμου

by ikariaki.gr
19 views

Αθήνα, 11-6-2018

Προς: -Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 

            κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

          -Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

            κ. Νεκτάριο Σαντορινιό

Θέμα: «Ζητήματα ακτοπλοΐας για το νομό Σάμου»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

banner

Κατόπιν της από 15-5-2018 επιστολής μου αναφορικά με την εύρυθμη και λειτουργική διασύνδεση όλων των λιμένων του νομού Σάμου, τόσο με τον Πειραιά όσο και με τα υπόλοιπα νησιά του Βόρειου, Νότιου και Κεντρικού Αιγαίου, καθώς επίσης και με τη Βόρεια Ελλάδα, επανέρχομαι για το ζήτημα της ορθολογικής σύνδεσης του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας με τον Πειραιά και με τους υπόλοιπους προορισμούς των εκάστοτε δρομολογίων.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα τις γεωγραφικές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των νησιών του νομού Σάμου (Σάμος-Ικαρία-Φούρνοι) που επιτάσσουν την κάλυψη με τακτικά δρομολόγια όλων των λιμένων. Τα νησιά μας, που βρίσκονται στα σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, την οποία όλοι ενισχύουμε και επιδιώκουμε. Η οικονομική ανάπτυξη ωστόσο είναι συνδεδεμένη με την ορθολογική, τακτική και ποικίλη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας με άλλα αστικά και νησιωτικά κέντρα.

Στο σημείο αυτό θα σας υπενθυμίσω πως το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, για το οποίο αναμένουμε την έναρξη της  επισκευής του, θα δραστηριοποιείται επαρκώς κατά τη θερινή περίοδο με το «Νήσος Μύκονος», αλλά λόγω της φυσικής ιδιομορφίας του νησιού που επανειλημμένως έχουμε παρουσιάσει, τα 40 χιλιόμετρα που απέχουν μεταξύ τους τα δύο λιμάνια της Ικαρίας, διανύονται σε  περισσότερο από 1 ώρα με ΙΧ , περίπου 1.30 ώρα  με λεωφορείο και υψηλότατο κόμιστρο ταξί, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου οδικού δικτύου, που διατρέχει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού. Ακόμα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της νοτίου Ικαρίας είναι υπερήλικες λόγω του Ιαματικού Τουρισμού, οπότε αντιλαμβάνεστε πως το να ταξιδεύουν μία ημέρα ολόκληρη ή να πρέπει να διανύσουν οδικώς την απόσταση Εύδηλος-Άγιος Κήρυκος, είναι πολύ συχνά λόγος αναβολής του ταξιδιού τους ή εξάντλησης και ταλαιπωρίας αν τελικά το πραγματοποιήσουν. Επίσης τίθεται και θέμα έγκαιρου ανεφοδιασμού των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης και εμπορίας προϊόντων, που βρίσκονται σε όλο το νησί.

Ακολούθως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων είναι σημαντικό να έχει τακτικά τρία δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, αλλά και τακτική διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά του νομού, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι ανάγκες των κατοίκων, όσο και των τουριστών που τη θερινή περίοδο συρρέουν στο νησί. Εξάλλου δε χρειάζεται να επισημάνουμε τη σημασία των Φούρνων για την ελληνική επικράτεια με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Σάμο, είναι σημαντικό να καλύπτονται τα δύο λιμάνια των πόλεών της (Βαθύ και Καρλόβασι) με πυκνά δρομολόγια, μια και η πολύπλευρη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουμε για το νησί, η εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών, η ομαλή μετακίνηση των φοιτητών, η εμπορική δραστηριότητα , επιβάλλουν υψηλή συχνότητα δρομολογίων και για τα δυο λιμάνια, αλλά και την τακτική διασύνδεσή τους με άλλα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, καθώς και με τη Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κατανόηση της κατάστασης από πλευράς σας, σας καλώ, ώστε με την αποτελεσματική  παρέμβασή σας, να διασφαλίσετε τα τακτικά δρομολόγια προς όλους τους προορισμούς στο νομό Σάμου, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και θα συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας,

Πυκνά δρομολόγια, που να είναι συνεπή σε ωράριο άφιξης και αναχώρησης καθώς και με μια λογική διάρκεια ωρών,  ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός επιβατών και οχημάτων που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για όλο το χρόνο είναι το αίτημα της νησιωτικής κοινωνίας, την οποία οφείλουμε να βοηθούμε και να αναδεικνύουμε, στα πλαίσια της έμφασης στη νησιωτικότητα  και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Σεβαστάκης

Βουλευτής Σάμου

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue