Home ΚοινωνίαΕλλάδα ΕΟΚΕ: Ευέλικτα και αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης της υπαίθρου

ΕΟΚΕ: Ευέλικτα και αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης της υπαίθρου

by ikariaki.gr
24 views

Η καλύτερη ανάπτυξη της υπαίθρου είναι εφικτή και οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν, αλλά χρειάζονται υποστήριξη.

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ, οι αρχές της ΕΕ και των εθνικών αρχών πρέπει να ενισχύσουν τα χωριά και τις μικρές πόλεις με νέα προγράμματα αρκετά ευέλικτα ώστε να προσαρμοστούν στις ποικίλες ανάγκες των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης. 
Πρέπει να προωθηθούν θετικά παραδείγματα – για παράδειγμα μέσω ετήσιας εορταστικής ημέρας – προκειμένου να ενθαρρυνθούν άλλες κοινότητες. 
Η ΕΟΚΕ, με την γνωμοδότησή της για τα χωριά και τις μικρές πόλεις ως καταλύτες για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειάς της, θέλει να συμβάλει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.

“Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν οι πόλεις και τα χωριά, οι περιφέρειες και τα εθνικά κράτη συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να συμμετέχουν καλύτερα και να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην έξυπνη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Η ευθύνη της ΕΕ και των κρατών μελών της να δώσουν ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη πρέπει να καταστήσουμε την ύπαιθρο πιο ελκυστική για να ζήσουμε, ειδικά για τους νέους», λέει ο εισηγητής Tom Jones.

Έξυπνη υποδομή

Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη απαιτεί επαρκή υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων ευρυζωνικών υπηρεσιών και ενός σύγχρονου δικτύου μεταφορών. “Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την παροχή ενός έξυπνου δικτύου μεταφορών για οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά και την έξυπνη και αποδοτική χρήση του δικτύου μεταφορών”, εξηγεί ο κ. Jones.

Οι κοινές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αυτοκινήτων, των κοινοτικών ή συνεταιριστικών λεωφορείων και αυτοκινήτων, των κοινών ταξί, των κινητών υπηρεσιών και των καταστημάτων είναι έννοιες που λειτουργούν ήδη αρκετά καλά σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να ενθαρρυνθούν να υποστηρίξουν την τηλεργασία. Η γρήγορη ευρυζωνική – κινητή και σταθερή – είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωριών και των πόλεων.
Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έξυπνα χωριά ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδίως επειδή συνδυάζει πρωτοβουλίες από όλες τις γενικές διευθύνσεις.

Ο κ. Brendan Burns, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΟΚΕ: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να αναπτύξει προσαρμοσμένα συστήματα στήριξης για μικρές αγροτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και κοινωνικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε στο πρόγραμμα 2017-2018 “.

Αγροτικές-αστικές συνεργασίες

Η συνεργασία μεταξύ πόλεων και πόλεων και αγροτικών περιοχών στον αγροτουρισμό και τον αγροτουρισμό, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία και η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα ωφελήσει όλους τους ενδιαφερόμενους και ιδιαίτερα το ευρύ κοινό.
Η δημιουργία ομάδων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα στις αγροτικές περιοχές παρέχει επίσης την ευκαιρία να ανακαινισθούν κενά κτίρια και να προσελκυστούν άλλες επιχειρήσεις ή ακόμη και κυβερνητικά γραφεία.
Οι κοινωνικές και κοινοτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην αντικατάσταση των χαμένων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς αποδεικνύονται έντονα πρωτοβουλίες όπως η Virksomhed στη Δανία ή το Cletwr caf? στην Ουαλία.

«Πολλές περιοχές έχουν ιστορικά κτίρια, όπως η παλιά κάστρα ή εκμεταλλεύσεις, που θα μπορούσε να βρει μια νέα χρήση και έτσι να διατηρηθούν ως ιστορικά μνημεία. Άλλες πολιτιστικές αξίες βρίσκονται στα χωριά πρέπει επίσης να επισημανθεί, δεδομένου μάλιστα ότι το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» , λέει ο Tom Jones.

Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) πρέπει να υποστηριχθεί καλύτερα από άλλα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, δεδομένου ότι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους τοπικούς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, για παράδειγμα με το μαρκάρισμα και την εμπορία τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων όπως ποτά, και χειροτεχνία, καθώς και τοπίο και ιστορική κληρονομιά, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες υγείας.

Η συμμετοχή των ντόπιων και τα παραδείγματα

Η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη θα επιτύχει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών πληθυσμών, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποστηρίζουν τις ιδέες τους», υπογραμμίζει ο κ. Jones.

Θεωρεί επίσης αναγκαίο την αξιοποίηση των πολύτιμων “περιουσιακών στοιχείων” που ήδη υπάρχουν στην ύπαιθρο, όπως ο ενεργός εθελοντικός τομέας.

«Σε πολλές κοινωνίες οι άνθρωποι έχουν ήδη ιδέες για το πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις κοινότητές τους, αλλά ο καταλύτης λείπει – είτε επειδή οι πληροφορίες ή τις οικονομικές δυνατότητες λείπουν, ή τα προγράμματα δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή ενέχουν τρομερή γραφειοκρατία. Πρέπει να απομακρυνθούν τα εμπόδια, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι ιδέες. Προτείνουμε επίσης μια ετήσια ημέρα, όταν οι επιτυχημένοι, συνεκτική χωριό και την πόλη κοινότητες γιόρτασε και τη διαδρομή τους προς την επιτυχία αποδειχθεί. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες κοινότητες για την επίτευξη προόδου στο τους σχεδιασμό και εφαρμογή. “

 

Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue