Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εξόριστος, ετών …10! (Ντοκουμέντο)

Εξόριστος, ετών …10! (Ντοκουμέντο)

by ikariaki.gr
9 views

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας

Το «αλιεύσαμε» από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (13/12/1946) και είναι μία από τις ενδείξεις του κλίματος της εποχής και της στάσης του αστικού κράτους απέναντι στους αγωνιστές κάθε ηλικίας.

Με τίτλο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ! Μιλάει ένας εξόριστος 10 χρονών» ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ μεταφέρει και μέσω του συγκεκριμένου παραδείγματος -ζωντανά κλίμα τρομοκρατίας που κυριάρχησε μετά τη Συμφωνίας της Βάρκιζας με εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, βιασμούς, δολοφονίες. Επίσης μεταφέρει την κατάσταση στις φυλακές αλλά και την αγωνιστική στάση των φυλακισμένων, αλλά και μορφές αλληλεγγύης προς αυτούς από το λαό.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Με λένε Στάθη Κούκο. Είμαι 10 χρονών. Με πιάσανε στη Άγρα της Έδεσσας σαν επικίνδυνο για την ασφάλεια. Με πήγαν στη φυλακή 7 μέρες στην Έδεσσα και ύστερα στον Πειραιά στα υπόγεια μέσα, δύο μήνες. Υστέρα με πήγαν στην Ικαρία 15 μέρες. Ήμουνα για ένα χρόνο. Η δευτεροβάθμια επιτροπή με έφερε πίσω. Όταν ήμουνα στη φυλακή το κράτος δεν μας έδινε τίποτα να φάμε. Μας έφερνε όμως η Αλληλεγγύη.

Στα υπόγεια του Πειραιά ξεχείλιζε το αποχωρητήριο και γέμιζαν οι θάλαμοι. Και κάναμε απεργία πείνας για νάρχεται το βυτίο να το ξαδειάζει και γιατί δε μας βγάζαν έξω στην αυλή. Και ύστερα από την απεργία μας ερχόταν το βυτίο και μας βγάζαν και στην αυλή δύο ώρες την ημέρα.

Στην Ικαρία η ομάδα μ’έστειλε σχολειό. Και τις Κυριακές εψάρευα. Φαΐ δεν είχαμε. Μονάχα 100 δράμια ψωμί την ημέρα. Και εβάζαμε ο καθένας ό,τι είχαμε και εκάναμε φαΐ. Οι χωριανοί μας αγαπάγανε».

 

 

Αλέκος Α. Χατζηκώστας : Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.

 

 

Αναδημοσίευση από : https://atexnos.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue