Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εξυγίανση του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

Εξυγίανση του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

by ikariaki.gr
8 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

banner

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξυγίανση του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

 

Στην εξυγίανση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών οργανώσεων και στην προώθηση του συνεταιριστικού χώρου ως πυλώνα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

 

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης τροποποιείται η με αρ. 2062/132509/2016 (Β΄ 3938) απόφαση, που αφορά τη «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία καταγραφής και τήρηση Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών, Κλαδικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, Κλαδικών Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων και Ταμείου Αγροτικής Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης, διαδικασία εγγραφής και τακτικών ετήσιων δηλώσεων και κριτήρια αξιολόγησής τους».

 

Στόχος της τροποποίησης είναι η ανασυγκρότηση και η διάσωση συνεταιρισμών, οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 περ. δ του νόμου 4386/2016 έπρεπε (κατά περίπτωση) να εμφανίζουν τουλάχιστον 30.000 ή 10.000 ευρώ κύκλο εργασιών κατά μέσο όρο τριετίας.

 

Τα όρια αυτά κρίθηκαν αναποτελεσματικά στη συνέχιση της  δραστηριότητας συνεταιρισμών, οι οποίοι παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και βασίζονται στις συνεταιριστικές αξίες, αποκλείοντάς τους επίσης από τα προνόμια που έχουν νομοθετηθεί.

 

Με την τροποποιητική απόφαση,  παρατείνονται τα χρονικά όρια που είχαν τεθεί ως προς το διάστημα (τρεις έως έξι μήνες), που έχει κάθε συνεταιρισμός να υποβάλλει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να επιτευχθεί η εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις του Μητρώου, μετά την έγγραφη ειδοποίηση της αρμόδιας αρχής.

 

Επίσης, διαχωρίζεται το ύψος του κύκλου εργασιών από την παραγωγική δραστηριότητα.

 

Με την τροποποίηση αυτή παρακάμπτονται τα προβλήματα για την ενημερότητα οργανώσεων,τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα, καθώς Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που παρέχουν υπηρεσίες και εξυπηρετούν τα μέλη τους εκπληρώνοντας τον βασικό σκοπό σύστασης ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού θα δύνανται να καταστούν ενήμεροι.

 

Σε αυτούς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται, αρδευτικοί συνεταιρισμοί με περιορισμένο περιθώριο αύξησης της διάθεσης νερού, αναγκαστικοί συνεταιρισμοί διαχειρίσεως κοινής χορτονομής που δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα ή εμπορική ιδιότητα, ενοικιάζουν βοσκοτόπους και εντάσσονται στους ΑΣ, αγροτικοί συνεταιρισμοί προώθησης προβατοτροφίας που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα, ΑΣ εξαγοράς κτημάτων που ενοικιάζουν βοσκοτόπους και δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα, αλλά εξυπηρετούν τα μέλη και τις κοινότητές τους.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue