Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εκτίναξη βιομηχανικών παραγγελιών και παραγωγής τον Δεκέμβριο

Εκτίναξη βιομηχανικών παραγγελιών και παραγωγής τον Δεκέμβριο

by ikariaki.gr
3 views

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 9,5 ετών αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση τον τελευταίο μήνα του 2017, σύμφωνα με τη Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit έκλεισε τον Δεκέμβριο στις 53,1 μονάδες από 52,2 μονάδες τον Νοέμβριο, αντανακλώντας την ισχυρότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008. Διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από τις 50,0 μονάδες δείχνει ανάπτυξη. Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνολικής ανάπτυξης σε επτά μήνες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική δραστηριότητά τους, τον αριθμό των εργαζομένων και ενίσχυσαν τις γραμμές παραγωγής. Μάλιστα, η παραγωγή σημείωσε τη δεύτερη εντονότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.

Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν στην υψηλότερη θέση της κατάταξης των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Πάντως, η έντονη ζήτηση των πελατών δεν κατάφερε να τονώσει τις μέσες τιμές πώλησης. Πράγματι, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Νοέμβριο, παρά την, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητη αύξηση των τιμών εισροών που υπέδειξαν συρρίκνωση των μεικτών περιθωρίων κέρδους.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012. Τα υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων αναφέρθηκαν ως ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας έκλεισε σε θετικά επίπεδα το 2017, καθώς οι επιχειρησιακές συνθήκες βελτιώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών. Οι έντονες αυξήσεις των νέων παραγγελιών, τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, συνέχισαν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη, η οποία, με τη σειρά της, συνέβαλε σε έναν περαιτέρω γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης».

 

Αναδημοσίευση από : www.kathimerini.gr

 

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue