Home ΠεριβάλλονΔράσεις Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πολιτικούς εξόριστους στην Ικαρία

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πολιτικούς εξόριστους στην Ικαρία

by ikariaki.gr
131 views

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου στη Μονή Μουντέ της Ικαρίας, το ετήσιο πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τους πολιτικούς εξόριστους που έχασαν τη ζωή τους στα δύσκολα χρόνια, που η Μονή λειτουργούσε σαν σανατόριο φυματικών εξόριστων.

Έγινε τρισάγιο στους τάφους και τραγουδήθηκε το “Επέσατε θύματα αδερφια εσείς” και ακολούθως έγιναν ομιλίες στο προαύλιο της Μονής.

Φέτος η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Ικαριώτες πολιτικούς εξόριστους σε όλες τις εξορίες (Μακρόνησος, Άη Στράτης, κλπ).

Πρόκειται για την αφετηρία της ανάδειξης της συμμετοχής των Ικαριωτών και σε αυτές τις ιστορικές περιόδους και η καταγραφή – συγκέντρωση στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναρτήθηκε λίστα με ονόματα Ικαριωτών πολιτικών εξόριστων και ανάμεσά τους βλέπουμε στελέχη της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης της Μέσης Ανατολής και πολλούς άλλους.

Ιδιαίτερη στιγμή για τον γράφοντα η ανάρτηση του ονόματος της μητέρας του, Ηλέκτρας Μάζαρη, εξόριστης στο Τρίκερι Μαγνησίας.

 
Αναδημοσίευση από : http://nasosbratsos.blogspot.gr
Η Ικαριακή Ραδιοφωνία με τον υπογράφοντα παραβρέθηκε μαζί με τον συμπατριώτη μας δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νάσο Μπράτσο, που φέτος, το ιδιαίτερο  όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ήταν αφιερωμένη στους Ικαριώτες πολιτικούς εξόριστους σε όλους τους τόπους εξορίας.
Συμπληρωματικά θα λέγαμε, μόνο για την ιστορία, ότι την εκδήλωση άνοιξε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Συλλόγου Ραχιωτών της Αθήνας κ. Ηλία Στενού, η ομιλία του συμπατριώτη μας γιατρού κ. Γιάννη Λομβαρδά, η κεντρική ομιλία από την εκπρόσωπο και των δυο συλλόγων (Ραχιωτών της Αθήνας, Συλλόγου Χριστού Ραχών) κ. Ξένης Κόχυλα, ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Ραχών κ. Σωτήρη Κόχυλα, ο χαιρετισμός του προέδρου Της Πανικαριακής Αδελφότητας της Αθήνας κ. Λευτέρη Κουτούφαρη, η σημαντική στιγμή της παρέμβασης του ηλικιωμένου αγωνιστή κ. Ζαχαρία Πυρούδη. Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρεμβάσεις και άλλων ομιλητών, αλλά για πρώτη φορά φέτος δεν έγινε ομιλία από εκπροσώπους κομμάτων.
Παρακάτω παραθέτουμε και ένα μικρό φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση :

 

 

banner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue