Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας

Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας

by ikariaki.gr
8 views

Mε στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στη Λαμία, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Ιστορικός Περίπατος για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση της Λαμίας.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού, με θέμα «Η Λαμία στον πόλεμο 1940-1944».

Ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, διοργανώνουν τις εκδηλώσεις εορτασμού και μνήμης προς τιμή του πολιούχου Ευαγγελιστή Λουκά και της 74ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λαμίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Οκτωβρίου 1944. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

10.30: Ιστορικός περίπατος στην πόλη με την Ιστορικό Βασιλική Λάζου για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση της Λαμίας σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Φθιώτιδος, το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και το Σωματείο «Φίλοι των Α.Σ.Κ.Ι.».

banner

Η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Ελευθερίας.

12.30: Εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Φθιώτιδος στην Αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, Ν.Π.Δ. και Ιδιωτικού Δικαίου, του Δημοτικού καταστήματος, των οικιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από το μεσημέρι της 17ης Οκτωβρίου μέχρι της 19ης Οκτωβρίου 2018.
Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 17ης και 18ης Οκτωβρίου 2018.
18.00: Μέγας Εσπερινός στον νέο Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, Αβύδου κ.κ. Κυρίλλου και Φθιώτιδος, κ.κ. Νικολάου.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

07.00: Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, κ.κ. με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, Αβύδου κ.κ. Κυρίλλου και Φθιώτιδος, κ.κ. Νικολάου.
08.00: Έπαρση σημαίας.

Η Φιλαρμονική θα σημάνει τον Εωθινό, ενώ ταυτόχρονα οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης θα σημάνουν χαρμόσυνα.

10.30-10.55: Προσέλευση επισήμων – Απόδοση Τιμών.
11.00: Επίσημη Δοξολογία στο Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθ/δος κ.κ. Νικολάου με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου και Αβύδου κ.κ. Κυρίλλου.
11.30: Λιτάνευση Εικόνας του Ευαγγελιστού Λουκά.

Κατά την οικεία τάξη, όλος ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα θα μεταβούν με επίσημη πομπή δια των οδών Κοραή και Σκληβανιώτη στον Μητροπολιτικό Ναό.

12.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Έναντι ΚΕΥΠ).
12.40: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Έναντι ΚΕΥΠ).
21.00: «Η γιορτή της πόλης», Συναυλία κλασσικής μουσικής με έργα του Γιώργου Κοντογιώργου και του Ντίνου Κωνσταντινίδη στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

20.00: «Θα σας πω μια ιστορία», συναυλία με ρεμπέτικα της δεκαετίας του ’40 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατυστόμου «Ο Πηλέας» και τη χορωδία Σπερχειάδας «Ηχώ» σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

19.30: «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας», παρουσίαση των πρακτικών σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Φθιώτιδος στην Αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Διαβάστε στο ert.gr το Σάββατο 20 Οκτώβρη 2018 το αφιέρωμα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας.

 

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue