Home ΚοινωνίαΕλλάδα Εισήγηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή

Εισήγηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή

by ikariaki.gr
8 views

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

banner

 

Αθήνα, 05.06.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εισήγηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη σύσκεψη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στο κάλεσμα σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μία ημέρα που μας υπενθυμίζει το μεγάλο ζήτημα, το κρίσιμο θέμα της εποχής μας που είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα, η ανάγκη να υπάρξει τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά, ταυτόχρονα, και στην κλίμακα την εθνική, την τοπική. Να προωθηθούν πολιτικές για την ανάδειξη του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής, δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Και ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που ζουν σε μεγαλουπόλεις, τη δυνατότητα να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες.

Με αυτήν την αφορμή, σκεφτήκαμε να συγκαλέσουμε αυτήν τη συνάντηση σήμερα εδώ, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και με εκπροσώπους των Υπουργείων και των φορέων, για την ανάδειξη ενός ζητήματος, που όπως είπα πριν λίγο, τα κινήματα πολιτών στην Αθήνα διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στους πολίτες δημόσιου χώρου έχουμε αναλάβει και σε άλλες περιοχές της χώρας και στην πρωτεύουσα, το πάρκο Τρίτση, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα.

Εδώ, στην Αθήνα, σε συνέχεια μίας σειράς πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει, θέλουμε σήμερα να ξεκινήσουμε μαζί την προσπάθεια να δρομολογηθούν οι θεσμικές διεργασίες  που είναι απαραίτητες, προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά, αλλά να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή να γίνει μια πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους, αλλά και στους πολίτες προς χρήση.

Θέλω να θυμίσω ότι το Πάρκο Γουδή αποτελεί έναν χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας στην καρδιά της Αθήνας, αν και βρίσκεται σε ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων δεκάδων διαφορετικών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εντός του, βεβαίως, και αυτό είναι το σημαντικό, κυριαρχεί ο ελεύθερος χώρος, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, που έχει πολύ μεγάλη έλλειψη πρασίνου. Είναι από τις πρωτεύουσες, αν δεν κάνω λάθος, Δήμαρχε, με το μικρότερο ποσοστό ανά κάτοικο σε πράσινους και ελεύθερους χώρος.

Δεν θέλω να πω πολλά για τη σημασία του πάρκου, τα γνωρίζουμε. Θέλω να πω ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις μελέτες, το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει σήμερα πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει από μία σειρά αποσπασματικών χωροθετήσεων, χρήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου. Γι’ αυτό, αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να δρομολογήσουμε σήμερα και να βάλουμε σε τελική ευθεία την οριστική θεσμική ρύθμιση είναι η κατοχύρωση του πάρκου, η θεσμική του κατοχύρωση, να το πω έτσι, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει πολυκύμαντη, για να είμαι επιεικής ως προς τις εκφράσεις μου.

Εμείς, λοιπόν, ως κυβέρνηση, μέσω, προφανώς, του κατεξοχήν αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, οι όμοροι δήμοι, αυτό που καλούμαστε σήμερα είναι να συνομολογήσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε, ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του πάρκου.

Πιστεύω ότι αυτό είναι κοινή βούληση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Και πιστεύω, επίσης, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις τοπικές κοινωνίες και με τους ενδιαφερόμενους φορείς και με τη συνεισφορά και των ειδικών επιστημόνων, ώστε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών στην Αθήνα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα.

Τα πρώτα βήματα που θα κληθούμε να συνομολογήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί θα έχουν ως αφετηρία τη χωροθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με τη συνεργασία, βέβαια, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, τις ΕΤΑΔ, των δήμων, και της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης, που με τα σειρά του θα είναι αυτός που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, στον οποίον νόμο και θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού. Ο νόμος, δηλαδή, νομίζω ότι είναι το κρίσιμο βήμα. Η επεξεργασία του νόμου βούλησή μας είναι να είναι μία συλλογική προσπάθεια, να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συντεθούν όλες οι αγωνίες, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα, ώστε να έχουμε έναν νόμο που θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει τις αγωνίες μας, τις ανάγκες μας, το όραμά μας για τον τρόπο με τον οποίον θα δημιουργηθεί, θα υλοποιηθεί το πάρκο και ο φορέας διαχείρισής του.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποκατασταθεί και το υπερκείμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού, με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων, που θα έχουν ως στόχο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την αξιοποίησή του από τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση. Και όταν λέω για παρεμβάσεις, ήπιας μορφής στην αρχή, προκειμένου να υπάρχει το ενιαίο του χώρου, η προσπελασιμότητα, αλλά ενδεχομένως αργότερα και πιο φαντεζί παρεμβάσεις, διότι ο χώρος είναι αρκετός και μπορούν να γίνουν πράγματα που να αποτελούν πόλο έλξης για τους πολίτες.

Μην ξεχνάμε ότι γύρω από το πάρκο προβλέπονται σταθμοί μετρό το επόμενο διάστημα, άρα η πρόσβαση δεν θα είναι μονάχα για τους πολίτες που μένουν στις κοντινές περιοχές, αλλά θα μπορεί να είναι και μία όαση ανάσας και αναψυχής για τους πολίτες όλου του λεκανοπεδίου.

Πιστεύω ότι αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να συνομολογήσουμε και να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία, για το νομοσχέδιο και να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες, για τα κινήματα των πολιτών.

Αυτή είναι η σκέψη, ιδιαίτερου συμβολισμού σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αλλά όχι μόνο συμβολισμού, πιστεύω και ουσίας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue