Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου (ΕΑΚΠ) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών : Καταγγελία, παρέμβαση, δελτία τύπου

(ΕΑΚΠ) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών : Καταγγελία, παρέμβαση, δελτία τύπου

by ikariaki.gr
5 views

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N

Της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ

ΤΟ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

Διαβάσαμε πρόσφατα τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, σε τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων στις 18-8-2017, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους πυροσβέστες, δηλώνοντας τα εξής:

« οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούν να εργαστούν συγκεκριμένο αριθμό ωρών που τις ξέρουμε από την αρχή του έτους. Οι ώρες εργασίας βγαίνουν από τον επόπτη εργασίας και η Διοίκηση καλείτε να κάνει μια δύσκολη διαχείριση του προσωπικού. Όταν οι ώρες έχουν «φαγωθεί» στις μετακινήσεις από τη μια περιοχή στην άλλη δεν γίνεται η Διοίκηση να τους χρησιμοποιήσει παραπάνω γιατί θα βρεθεί εκτεθειμένη. Κάποιοι συνάδελφοι εποχικοί μπορεί να έρχονται οικειοθελώς και να συνδράμουν στις πυρκαγιές, κάποιοι άλλοι όμως που μπορεί να είναι πιο πονηροί, μπορεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν την υπερωριακή απασχόληση, χωρίς η διοίκηση να μπορεί να καλυφθεί. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας

Για το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου, αποτελεί πονηριά λοιπόν, το να διεκδικεί ο υπάλληλος των 700 ευρώ και επί μία 20ετία όμηρος, τις νόμιμες δεδουλευμένες υπερωρίες που εργάστηκε μέσα στα μέτωπα των πυρκαγιών και να μην δέχεται να τον εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο, για να πληθαίνουν τα «αναπτυξιακά» κονδύλια των «ευεργετών» της χώρας. Δεν αρκούν για το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου οι εκατοντάδες εκατομμύρια απλήρωτες εργατοώρες που «προσφέρουν» χιλιάδες πυροσβέστες επί 19 έτη, και καρφί δεν του καίγεται γι αυτό. Αντιθέτως εκτιμά ότι η «οικονομία της χώρας» έχει ανάγκη και τα λίγα ψίχουλα των 1.289 υπό απόλυση εποχικών συναδέλφων.

banner

Σε μια χρονική περίοδο όπου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στο Π.Σ. και το σύστημα πυρασφάλειας:

  • Σε αρκετές περιοχές της χώρας οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, από τις καταστροφές που προκάλεσαν και φέτος οι δασικές πυρκαγιές.
  • Όλοι οι συνάδελφοι πυροσβέστες μόνιμοι πενταετείς και συμβασιούχοι βιώνουν για ακόμα μια χρονιά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, τους τραυματισμούς και το θάνατο ενός συναδέλφου μας.

Το προεδρείο και η πλειοψηφία του σωματείου πυροσβεστών της Ηπείρου διαμέσου του προέδρου του, στρέφεται και κατηγορεί εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους με χυδαίο τρόπο, χαρακτηρίζοντας τους ως «πονηρούς», όταν οι συνάδελφοι αυτοί με αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της σημερινής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.:

  • Έχουν περιορισμούς και δεν μπορούν να εργαστούν επαρκώς, επιπλέον του ωραρίου τους (όπως και οι συνάδελφοι πενταετούς θητείας), εξαιτίας του πλαφόν ωρών στην υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, καθώς και την εργασία κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Τα μηδαμινά κονδύλια που διατίθενται για τις ελάχιστες ώρες υπερεργασίας, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από τον Επόπτη Εργασίας όπως αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών του Π.Σ. και της πυροπροστασίας (ιδιαίτερα για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων, οι συγκεκριμένες ώρες ανέρχονται σε 15 ώρες υπερωρία, 48 ώρες νυχτερινή εργασία και 90 ώρες για εργασία τις Κυριακές και αργίες, για όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους).
  • Βρίσκονται σε πολυετή ομηρία και υπέστησαν διαχρονικά τον κυβερνητικό εμπαιγμό μαζί με τους πενταετούς θητείας συναδέλφους, αφού δεν μονιμοποιήθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της χώρας.
  • Εργάζονται με συμβάσεις μέχρι 5 μηνών, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τα καλοκαίρια, με μισθούς των 700 ευρώ περίπου.
  • Εργάζονται για τελευταία αντιπυρική περίοδο φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα, έπειτα από πολλά χρόνια συμβάσεων (ορισμένοι και περισσότερα από 20). Είναι κυριολεκτικά «στον αέρα» και κινδυνεύουν με οριστική απόλυση, εάν δεν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που να ανανεώνει τις συμβάσεις τους για τις αντιπυρικές περιόδους των επόμενων ετών.
  • Καμιά κουβέντα από το προεδρείο και την πλειοψηφία του σωματείου πυροσβεστών της Ηπείρου, για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.  Επίσης, με την αναφορά που γίνεται για την οικειοθελή συμμετοχή με απλήρωτη εργασία των εποχικών συναδέλφων στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, δίνουν την «κατάλληλη πάσα» στην κυβέρνηση για να περιορίσει και να καταργήσει και άλλα δικαιώματα των εποχικών και γενικότερα των υπαλλήλων του Π.Σ., όπως προωθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

      Το γεγονός όμως ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των υπερωριών και να καθιερωθεί η δωρεάν υπερεργασία προς «όφελος»  της οικονομίας της χώρας και για τους εποχικούς συναδέλφους, όπως και για τους μόνιμους, ακούστηκαν σε πρωινή εκπομπή από εκπρόσωπο των 5ετών πυροσβεστών, αποκαλύπτει ότι για μία ακόμη φορά οι λαγοί εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

    Το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου χωρίς να έχει κανένα συνειδησιακό πρόβλημα:

  • Κατηγορεί συναδέλφους μας, αντί να οργανώνει τον συνεχή αγώνα όλων των πυροσβεστών μονίμων, πενταετών και εποχικών, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που κατάργησαν αρκετά από τα δικαιώματά μας και ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις και την πλήρη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας, με τις συνεχείς μειώσεις που επέβαλλαν στους προϋπολογισμούς.
  • Απαξιώνει την πολυετή προσφορά των χιλιάδων εποχικών συναδέλφων μας, που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και με εθελοντική απλήρωτη εργασία σε αρκετές περιπτώσεις και έχουν δώσει και τη ζωή τους ακόμα (έχουμε θρηνήσει 12 νεκρούς εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους).
  • Εφαρμόζει ακριβώς τις πρακτικές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, για την περιχαράκωση και τους τεχνητούς διαχωρισμούς στους υπαλλήλους του Π.Σ., όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Να είναι δηλαδή οι μόνιμοι απέναντι από τους πενταετείς και τους συμβασιούχους συναδέλφους.
  • Σε ανάλογες ενέργειες άλλωστε, έχει προβεί και στο παρελθόν το συγκεκριμένο προεδρείο, όταν είχε στραφεί και κατηγορήσει και μόνιμους συναδέλφους άλλων περιφερειών, αλλά και απόστρατο συνάδελφό μας, με ψευδή και ανυπόστατα συκοφαντικά στοιχεία.
  •    Οι δηλώσεις του προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συγκεκριμένοι ψευδείς και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος των συναδέλφων, εξευτελίζουν κάθε έννοια συνδικαλισμού, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης. Επίσης, συναινούν στην προώθηση της απλήρωτης υπερεργασίας στους εποχικούς και 5ετείς συναδέλφους μας, που προωθείται και από όλες τις κυβερνήσεις, όπως εφαρμόζεται στο μόνιμο προσωπικό του Π.Σ..Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη και εξευτελιστική συμπεριφορά του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, που εκθέτει ανεπανόρθωτα για ακόμα μια φορά το σωματείο μας και καλεί:
  • Την Πανελλήνια Ομοσπονδία των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), τις πρωτοβάθμιες ενώσεις, την Ένωση Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.) και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων των πενταετών εποχικών – συναδέλφων, να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τη νέα απαράδεκτη ενέργεια του προεδρείου και της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου σωματείου.
  • Τους συναδέλφους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλες τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων του Π.Σ., που με την ανοχή τους απέναντι στα μεγάλα προβλήματα μας και τη συνειδητή αδράνεια και απουσία αγωνιστικών διεκδικήσεων, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
  • Για την Ε.Α.Κ.Π.Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. & μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. ΗπείρουΔημήτρης Βλάχος

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας με τις συγκεκριμένες δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς

     του προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π.

 

 

 

 

Προς: Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Καπέλιο Βασίλειο

                                 Κοιν/ση: Κο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Τόσκα Νικόλαο

                                                            Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Δ3) του

                                                            Υπουργείου Εργασίας Κοιν/κής Ασφάλισης & Κοιν/κης Αλληλεγγύης

                                                      Κο Διοικητή Π.Υ. Περιφέρειας Αττικής Αντιστράτηγο Γιόβα Δημήτριο

                                                      Κο Διοικητή Π.Υ. Πόλης Αθηνών Αρχιπύραρχο Ανδριόπουλο Μιχάλη

                                                      Κο Διοικητή 1ου Π.Σ. Αθηνών Αντ/χο Σημιακάκη Χρήστο.

                                                            Πολιτικούς Φορείς – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – Μέλη της Ε.Υ.Π.Σ. Αττικής – MME

 

    Θέμα: « Άμεση εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στέγασης του προσωπικού που στελεχώνει το αστικό  περιπολικό του 1ου  Π.Σ. Αθηνών »

 

  Κύριε Αρχηγέ, με παρέμβασή μας στις 26-7-2017, ζητήσαμε τη μετεγκατάσταση του αστικού περιπολικού 1-27 κατά τη διάρκεια της νύχτας (Γ΄ φυλακή), από τις κτηριακές εγκαταστάσεις της οδού Σαρρή (πρώην εγκαταστάσεις του Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), που στεγαζόταν.

  Η μετεγκατάσταση αυτή ζητήθηκε, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων και των ελλείψεων του κτηρίου της οδού Σαρρή (παλαιότητα, φθορές, έλλειψη καθαριότητας, προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, στις υποδομές, στους χώρους εκτέλεσης υπηρεσίας, στους χώρους υγιεινής), που δημιουργούν κινδύνους για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των συναδέλφων που στελεχώνουν το περιπολικό.

  Μετά από την παρέμβασή μας, ακολούθησε ενημέρωση από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και εσωτερική αλληλογραφία των αρμόδιων Διοικήσεων του Π.Σ.

Στις 11-8-2017 εκδόθηκε διαταγή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής που αναφέρει ότι, οι εγκαταστάσεις της οδού Σαρρή δεν θα χρησιμοποιούνται από το προσωπικό που στελεχώνει το αστικό περιπολικό 1-27 μέχρι την επίλυση των προβλημάτων και ότι η ΔΙ.ΠΥ. Αθηνών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την αποκατάσταση και την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τη στέγαση και τη διαμονή του προσωπικού.

  Κύριε Αρχηγέ, το γεγονός ότι έγιναν άμεσες προκαταρκτικές ενέργειες, που υποδηλώνουν προθέσεις για την επίλυση των  προβλημάτων στις εγκαταστάσεις της Σαρρή, καταγράφηκε με θετικό τρόπο από τους συναδέλφους που αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα στέγασης.

Δεν εκλαμβάνεται όμως κατά τον ίδιο τρόπο, το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που μέχρι σήμερα υποχρεώνονταν να διαβιούν σε τέτοιου είδους απαράδεκτες συνθήκες, επειδή «τόλμησαν» με σκοπό να προστατέψουν την υγεία τους, να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρος εργασίας, να « τιμωρούνται » αυτήν την στιγμή με το να μην τους παρέχεται για την μεταβατική περίοδο κατάλληλος χώρος στέγασης κατά την διάρκεια της Γ΄ Φυλακής.

Πως αλλιώς μπορεί να εκλάβει κανείς αυτήν την ενέργεια, όταν μάλιστα συνοδεύεται από παραίνεση Αξιωματικού του Π.Σ. του τύπου « βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας » !!!

Εκτιμούμε ότι χρήζουν, όχι μόνο μίας άλλης ποιο αξιοπρεπέστατης αντιμετώπισης οι υπάλληλοι του 1ου Π.Σ. που έδωσαν πρόσφατα και δίνουν συνεχώς σκληρές μάχες για την πυρασφάλεια της Αττικής, αλλά και την βαθύτατη εκτίμηση των ανωτέρων τους, ( όπως αυτή που εισπράττουν από τον Ελληνικό Λαό ) για το γεγονός ότι σηκώνουν αποκλειστικά στις πλάτες τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, το βάρος της πυροπροστασίας της χώρας. 

Κύριε Αρχηγέ, ζητάμε μέχρι να επιλυθούν οριστικά, τα προβλήματα σε ότι αφορά τη στέγαση και τη διαμονή του προσωπικού που στελεχώνει το περιπολικό 1-27, την άμεση στέγαση του προσωπικού κατά τη Γ΄ Φυλακή σε άλλους κατάλληλους χώρους, με μέριμνα της υπηρεσίας.

Για  την  Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Δημήτρης Βλάχος

 

 

 

 

«Για τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών που αποσάθρωσαν την πυροπροστασία της χώρας»

 

Δυστυχώς για την κυβέρνηση και όλους τους προκατόχους της, η πραγματικότητα για τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες που έχουν, στην σχεδιασμένη προσπάθεια αποσάθρωσης του ενιαίου χαρακτήρα της πυροπροστασίας της χώρας, καταγράφεται μέσα από την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών και τα ίδια τ΄ αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσαν σε βάθος 20ετίας, έτσι όπως καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά μέσα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ηλεία.

Κανένα άλλοθι δεν τους αναγνωρίζεται για τις διαχρονικές καταστροφικές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει, σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, της ζωής και των περιουσιών του ελληνικού λαού και των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, για τον λόγο ότι:

  • Ø Πριν είκοσι ( 20 ) ακριβώς χρόνια, ένα χρόνο πριν αλλά και μετά την μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ. το 1998, η Ε.Α.Κ.Π. είχε προειδοποιήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις επικίνδυνες πολιτικές που σχεδίαζε να εφαρμόσει και τελικά εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στον τομέα της πυροπροστασίας και τις συνέπειες που αυτές θα είχαν σε βάρος του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με τα εν ενεργεία αλλά και τα ε.α. σήμερα συνδικαλιστικά κυβερνητικά φερέφωνα, που ενώ από τότε ακόμη έβαζαν πλάτη για να περάσουν αυτές οι πολιτικές, σήμερα υποκριτικά διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το κακό που μας βρήκε.

Η δομική αλλαγή στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, έγινε χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στο Π.Σ. από πλευράς δύναμης, υποδομών & τεχνογνωσίας. Με την διατήρηση της χουντικής έμπνευσης στρατιωτικοποίησης του Π.Σ. Με την υποβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, της δασικής επιστήμης και των προληπτικών παρεμβάσεων στο δασικό οικοσύστημα. Με την δημιουργία ενός πολύπλοκου αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος, τις πολιτικές των αποχαρακτηρισμών, των νομιμοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της γης. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα οδηγούσε, παρά τον τιτάνιο αλλά μάταιο αγώνα των πυροσβεστών, στα προδιαγεγραμμένα τραγικά αποτελέσματα των εκατομμύριων στρεμμάτων καμένης αγροτοδασικής γης, τις εκατοντάδες κατεστραμμένες περιουσίες του ελληνικού λαού και τους εκατό ( 100 )  και πλέον αδικοχαμένους  πολίτες και πυροσβέστες.

  • Ø Από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε νέα αντιπυρική περίοδο η Ε.Α.Κ.Π. έδινε την μάχη για να προλάβει τα χειρότερα και παρενέβαινε ανελλιπώς σε όλες τις κυβερνήσεις. Έγκαιρα είχε προειδοποιήσει και την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2005, το 2006, το 2007, αλλά και το 2009 με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με έγγραφες παρεμβάσεις και ψηφίσματα προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ( βλ. eakp. gr ), για το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει αν επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών. Δυστυχώς όμως η Ε.Α.Κ.Π. επιβεβαιώθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις τόσο το 2007 όσο και το 2009 με τον ποιο τραγικό τρόπο.
  • Ø Όπως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε εκφράσει προς την κυβέρνηση από τον φετινό Μάιο για την περιοχή της Λακωνίας με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα, έτσι επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και οι κραυγές αγωνίας που εκπέμψαμε από τις αρχές του χρόνου για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.Με αφορμή την ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση που σχεδίαζε να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο Π.Σ., αφαιρώντας από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό περί τους 700 πυροσβέστες για την επάνδρωση των 13 Π.Υ. των αεροδρομίων της Fraport, των 11 Π.Κ. των ιδιωτικοποιημένων εθνικών οδικών αξόνων, συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων που υπηρετούν στο αεροδρόμιο της Hochtief  Ελευθέριος Βενιζέλος, η εναπομείνασα δύναμη των μόνιμων και πενταετών των δύο νησιών διαμορφώνονταν ως εξής:
                                                                                                         Π.Υ. &  Π.Κ.    ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
                

              ΥΠΗΡΕΣΙΑ

            ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ   ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ στην FRAPORT ΥΠΟΛΟΙΠΟ  ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΣ   

    Διαφορά

     Μόνιμοι Π.Π.Υ. Σύνολα         Μόνιμοι   Π.Π.Υ Σύνολα Μόνιμοι Π.Π.Υ. Σύνολα
        Π.Υ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ        35   29      64               5     8   13        30    21     51           -13
        Π.Κ. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ        11     9      20               5     1     6         6      8     14               -6
        Π.Κ. ΣΑΜΗΣ        12   10      22               4     –     4         8    10     18             -4
        ΣΥΝΟΛΟ        58   48   106            14     9   23       44    39     83           -23
                                                                                                   Π.Υ  &  Π.Κ.  ΖΑΚΥΝΘΟΥ  
      Π.Υ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ              28   30     58               9     4   13       19    26     45          -13
      Π.Κ. ΕΛΑΤΙΩΝ                8     9     17               1     –     1         7      9     16            -1
      ΣΥΝΟΛΟ              36   39    75             10     4   14       26    35     61        –14

    Στην συνέχεια και αφού ασκήθηκαν έντονες πιέσεις, ξεσπίτωσαν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας με μεταθέσεις, και η συνολική δύναμη της Κεφαλονιάς διαμορφώθηκε στους 95 από 106 πυροσβέστες και της Ζακύνθου στους  72  από 75  πυροσβέστες.

    Η  Ε.Α.Κ.Π. για τα ζητήματα πυρασφάλειας των δύο νησιών αλλά και για τα εργασιακά προβλήματα των συναδέλφων, παρενέβη από τις 19/1/2017 μέχρι και τα τέλη Μαΐου, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της στην πολιτική & φυσική ηγεσία, την περιφερειακή διοίκηση Ιονίων Νήσων, τις διοικήσεις των Π.Υ. των δύο περιοχών. Εξέδωσε  σχετικού περιεχομένου δελτία τύπου, έδωσε συνεντεύξεις τύπου στα πλαίσια των περιοδειών που πραγματοποίησε 10 & 11 Μαΐου στα δύο νησιά για την καταγραφή ων προβλημάτων στα ζητήματα πυρασφάλειας και τα εργασιακά προβλήματα των υπαλλήλων ( βλ. eakp.gr ).  

  • Ø Η μη αξιοποίηση από το 1998 των εκατοντάδων επιστημόνων δασολόγων και δασοπόνων που υπηρετούν στο Π.Σ. και στην δασική υπηρεσία στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή.
  • Συμπερασματικά λοιπόν, η ηθελημένη διατήρηση όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων και άλλων τόσων που δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν μέσα στα πλαίσια ενός δελτίου τύπου, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα αξιοποιηθούν για να ξεδιπλωθεί ο επικίνδυνος στρατηγικός σχεδιασμός για την πυροπροστασία της χώρας και που βασίζεται στο τρίπτυχο:   ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ &  ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ των υπηρεσιών πυρασφάλειας.ΜΟΝΗ διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των καταστροφικών πολιτικών είναι, να  ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ  το μαζικό λαϊκό κίνημα την

    ΣΥΣΤΑΣΗ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  & την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ των ΑΝΤΙΔΑΣΙΚΏΝ ΝΟΜΩΝ.

    Όσον αφορά όμως τις δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, με τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη για τις ηρωικές και υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αποτελούν κούφια λόγια, όσο ακόμη: Δεν αναγνωρίζεται το επάγγελμα μας  ως Βαρύ, Ανθυγιεινό & Επικίνδυνο. Δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία μας. Δεν μονιμοποιούνται όλοι οι εποχικοί & πενταετείς συνάδελφοι μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέρες ολόκληρες χωρίς ξεκούραση και φαγητό και πληρωνόμαστε για τις  ατέλειωτες υπερωρίες μας με αέρα κοπανιστό, όσο συνεχίζουμε να εξαιρούμαστε από ότι προβλέπει η εργατική νομοθεσία για όλους τους άλλους εργαζόμενους. 

    Για την Ε.Α.Κ.Π.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία

 

 

 

Αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού!!! 

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύονται και ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε όσον αφορά την μεταφορά με ναυτιλιακά μέσα συναδέλφων που ενεπλάκησαν σε κατασβέσεις πυρκαγιών στην Κεφαλονιά, και με δεδομένο ότι έχουμε δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως υποδηλώνουν οι τραγικές εξελίξεις στην Ζάκυνθο, η Ε.Α.Κ.Π. δηλώνει τα εξής:

Κατ’ αρχήν το γεγονός αυτό καθ’ αυτό εάν συνέβη όπως καταγγέλθηκε, είναι καταδικαστέο και συγκαταλέγεται μέσα στα εκατοντάδες περιστατικά που καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε βάρος των αξιοπρεπών και ασφαλών συνθηκών εργασίας που πρέπει να εργάζονται οι πυροσβέστες και πρώτα και κύρια βαρύνει την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της πυροπροστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το συγκεκριμένο γεγονός όμως εντυπωσιάζει για τις πολύπλευρες προεκτάσεις που έχει, αλλά και για το πώς αξιοποιήθηκε από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενώ είναι συνυπεύθυνες για την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί στο Π.Σ., η κάθε μία από την πλευρά της το αξιοποιεί αναλόγως για τους δικούς της λόγους.

Ενώ λοιπόν έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου άπειρες αυθαιρεσίες, καταστρατηγήσεις και υποτιμητικές καταστάσεις σε βάρος των πυροσβεστών όπως:

  • Μαζικό ξεσπίτωμα με εκατοντάδες μεταθέσεις κυρίως σε βάρος των πενταετών πυροσβεστών σε κάθε άκρη της νησιωτικής κυρίως χώρας για τα συμφέροντα της Fraport και με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στην πυροπροστασία αλλά και στην οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των μετατιθέμενων.
  • Παραβιάσεις ωραρίου που φθάνουν πλέον των 40 ωρών συνεχόμενης εμπλοκής σε συμβάντα και με επιβολή διπλάσιου καταχρηστικού χρόνου εργασίας σε όσους υπηρετούν σε αεροδρόμια της Fraport για να καλύπτουν και τομείς πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Παραβιάσεις που απαντώνται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων (βλ π.χ. Ζάκυνθο) για τις οποίες παραβιάσεις έχει παρέμβει μόνο η Ε.Α.Κ.Π.
  • Παραβιάσεις ακόμη και σε αυτό το αντιδραστικό καθεστώς των μετακινήσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. και εφαρμόζει η σημερινή ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ., για να καλύπτονται με αποσπασματικό τρόπο κενά υπηρεσιών που διευρύνθηκαν κυρίως από τις μεταθέσεις στα ιδιωτικά αεροδρόμια και τα κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων.
  • Επικίνδυνες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας από κάθε άποψη που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και τον θάνατο ενός συναδέλφου.
  • Μεγάλες καθυστερήσεις στην μεταφορά από τις νησιωτικές περιοχές και στις αλλαγές των δυνάμεων που ενισχύουν όμορες περιοχές, όπως τις περιπτώσεις που κατήγγειλε η Ε.Α.Κ.Π. για την περιοχή της Κέρκυρας.
  • Ελλείψεις ακόμη και της στοιχειώδους διοικητικής μέριμνας με νερό και φαγητό

Έχουμε λοιπόν:

  • Ø Από την μία το όψιμο ενδιαφέρον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών που παρά τον μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων και των αυθαιρεσιών, θυμήθηκαν λίγο πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τους συναδέλφους που ταλαιπωρήθηκαν στην μετακίνηση τους από την Κεφαλονιά και ότι άλλα προβλήματα διαπίστωσαν τώρα τελευταία, με βαρύγδουπες κοινοποιήσεις που φθάνουν μέχρι και τον Πρωθυπουργό της χώρας !!!

Όπως όψιμα ανακάλυψαν επίσης ότι ταλαιπωρήθηκαν οι 8 συνάδελφοι από τις δραστηριότητες επιχειρηματικών συμφερόντων, έχοντας μάλιστα συμπαραστάτη την Π.Ε.Ν.Ε.Ν., αλλά έκαναν γαργάρα όλο το προηγούμενο διάστημα, το γεγονός ότι εκατοντάδες μέλη της πενταετείς πυροσβέστες, ξεσπιτώθηκαν στα κοσμοπολίτικα και τ΄ ακριτικά νησιά και « επιδότησαν » με τα 750 ευρώ του μισθού τους,  την λειτουργία των αεροδρομίων της Fraport, αφού σήκωσαν όλο το βάρος της επιβίωσης τους  σ΄ αυτά και ότι άλλο άφησαν πίσω τους,  μόνο από αυτό το πενιχρό τους εισόδημα.

  • Ø Από την άλλη, την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας, που ενώ μέχρι τώρα δεν παρενέβη ουσιαστικά για όλα όσα περιγράφονται παραπάνω και υπήρχαν σε κάθε έγγραφη καταγγελία – παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π., τα οποία διαδραματίζονταν καθημερινά σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες της συνδικαλιστικής της δικαιοδοσίας, εξευτέλισε κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης για τον λόγο ότι:

Καθ΄ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, βγήκε για  πρώτη φορά να υπερασπιστεί, όχι  τα συμφέροντα των δεκάδων πυροσβεστών από τις  άπειρες καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες που βιώνουν καθημερινά, καθώς και να καταγγείλει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων στον φυσικό πλούτο και στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης της, αλλά την υπόσταση ναυτιλιακής εταιρίας από τις ζημιογόνες για τα επιχειρηματικά της συμφέροντα καταγγελίες, του άλλου εταίρου του κυβερνητικού συνδικαλισμού !!!

Μάλιστα κατά παράβαση κάθε έννοιας καταστατικής λειτουργίας της Ένωσης και φυσικά στην λογική να κρατάμε και καμία πισινή, ανέθεσε να υπογράψει την σχετική παρέμβαση αντί του προέδρου και του γενικού γραμματέα  ένα απλό μέλος του Δ.Σ., ως τοπικός τοποτηρητής του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Κεφαλλονιά, στέλεχος της Προοδευτικής Αδέσμευτης Κίνησης Πυροσβεστών ( πρώην ΠΑ.Σ.Κ.Π. ). 

Η κατάπτυστη όμως ενέργεια του προεδρείου δεν εξαντλείται μόνο στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, αλλά και γενικότερα οι δομές πυροπροστασίας και προσέτρεξε να υπερασπιστεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έγκειται και στο γεγονός ότι στην ουσία υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς (ως γνήσιος εκπρόσωπος του ξεπουλημένου κυβερνητικού συνδικαλισμού) πειθαρχικές ενέργειες σε βάρος των ταλαιπωρημένων πενταετών πυροσβεστών, αναφέροντας στην ανακοίνωση της, « Ήταν καθαρά δική τους απόφαση, χωρίς σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας, να θέλουν να αναχωρήσουν μια ώρα πριν από την Κεφαλονιά με την KEFALONIAN LINES, αναλαμβάνοντας έτσι τις υπηρεσιακές ευθύνες τους ».

Η Ε.Α.Κ.Π. μέσω του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. της ένωσης επικοινώνησε με το προεδρείο προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την συγκεκριμένη απαράδεκτη αντικαταστατική και αντισυναδελφική παρέμβαση του προεδρείου, χωρίς να έχει προηγηθεί Δ.Σ. ή έστω η στοιχειώδη ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ. Από την επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι, τόσο το περιεχόμενο της σχετικής παρέμβασης, όσο και ο αντικαταστατικός τρόπος κοινοποίησης της, είναι σε πλήρη γνώση και χαίρει της συγκατάθεσης του προεδρείου. 

Να λοιπόν ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στα συνδικαλιστικά δρώμενα:

  • Να αδιαφορούν προκλητικά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όπως η συνέχιση της 20ετούς ομηρίας όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και μία σειρά άλλα προβλήματα.
  • Να σηκώνουν όμως ντόρο για επιμέρους προβλήματα, όπου υπάρχει περιθώριο ελιγμού για τα κυβερνητικά κλιμάκια και να αθωώνουν έτσι τις διαχρονικές αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των συναδέλφων τους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.
  • Να ανοίγουν παράλληλα δρόμους για μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού σε βάρος όσων τολμούν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και να διεκδικούν ποιο αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει και καταδικάζει: Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι 8 συνάδελφοί μας. Την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τα δεινά μας, καθώς και τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετούν τις αντιλαϊκές πολιτικές και σε κάθε ευκαιρία δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους.

ΖΗΤΑ από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα ουσιαστικά μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον για τους πυροσβέστες, όπως αυτά περιγράφονται στις θέσεις της που τις έχει καταθέσει άπειρες φορές στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητηθούν όλες αυτές οι ενέργειες του προεδρείου, αλλά και τα άμεσα προβλήματα των πυροσβεστών που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος της πυροπροστασίας μόνοι τους στα μέτωπα των πυρκαγιών.  

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας

Ζαμπάτης Σπύρος

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue