Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Δ. Σεβαστάκης : Επείγοντα ζητήματα ακτοπλοΐας για το νομό Σάμου

Δ. Σεβαστάκης : Επείγοντα ζητήματα ακτοπλοΐας για το νομό Σάμου

by ikariaki.gr
13 views

 16-5-2018

Δελτίο Τύπου

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό  και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (κ.κ Κουρουμπλή και Σαντορινιό) απευθύνει ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, με θέμα τις πιθανές ή/και προγραμματισμένες  αναδιαρθρώσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για το νομό Σάμου μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Αθήνα, 15-5-2018

 

Προς: -Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 

            κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

          -Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

banner

            κ. Νεκτάριο Σαντορινιό                

 

Θέμα: «Επείγοντα ζητήματα ακτοπλοΐας για το νομό Σάμου»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Με τις νέες εξελίξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας, μετά και από την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Ανταγωνισμού (αποφ. 658/2018) που αφορά στην απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας Hellenic Seaways από την εταιρεία Αttica Group, σε συνδυασμό με την απόφαση της Blue Star Ferries, να μη δρομολογήσει πλοίο της προς το νομό Σάμου για τους θερινούς μήνες, έχω την υποχρέωση να σας επισημάνω την εντονότατη ανησυχία αλλά και ανασφάλεια, που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους των νησιών μας λόγω των φημολογούμενων ή επικείμενων αναδιαρθρώσεων των δρομολογίων της Hellenic Seaways.

Η εταιρεία, που είναι και η μοναδική που συνδέει Ικαρία, Φούρνους και Σάμο με τον Πειραιά, αναδιαμορφώνει τα δρομολόγιά της και προς το παρόν δεν έχει εκθέσει με σαφήνεια το πώς θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των πέντε λιμανιών του νομού με τον Πειραιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Την δεδομένη στιγμή, η Hellenic Seaways αποδέχεται μόνο πως θα υπάρξουν «αλλαγές» στην γραμμή Πειραιάς-Αγ. Κήρυκος- Φούρνοι (με τους ενδιάμεσους σταθμούς), χωρίς άλλες πληροφορίες, δημιουργώντας υπόνοιες πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αγ. Κηρύκου και Φούρνων μπορεί εν τέλει να είναι δυσμενέστερη από το αρχικό πλάνο και να μην επαρκεί για την ουσιαστική απόδοση της τουριστικής περιόδου.

Στο σημείο αυτό θα σας υπενθυμίσω πως το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, για το οποίο αναμένεται η επισκευή του, θα δραστηριοποιείται επαρκώς κατά τη θερινή περίοδο με το «Νήσος Μύκονος», αλλά λόγω της φυσικής ιδιομορφίας του νησιού που επανειλημμένως έχουμε παρουσιάσει, τα 40 χιλιόμετρα που απέχουν μεταξύ τους τα δύο λιμάνια της Ικαρίας, διανύονται σε  περισσότερο από 1 ώρα με ΙΧ , περίπου 1.30 ώρα  με λεωφορείο και υψηλότατο κόμιστρο ταξί, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου οδικού δικτύου, που διατρέχει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού. Ακόμα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της νοτίου Ικαρίας είναι υπερήλικες λόγω του Ιαματικού Τουρισμού, οπότε αντιλαμβάνεστε πως το να ταξιδεύουν μία ημέρα ολόκληρη ή να πρέπει να διανύσουν οδικώς την απόσταση Εύδηλος-Άγιος Κήρυκος, είναι πολύ συχνά λόγος αναβολής του ταξιδιού τους ή εξάντλησης και ταλαιπωρίας αν τελικά το πραγματοποιήσουν.

Ακολούθως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων είναι σημαντικό να έχει τακτικά τρία δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, αλλά και τακτική διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά του νομού, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι ανάγκες των κατοίκων, όσο και των τουριστών που τη θερινή περίοδο συρρέουν στο νησί. Εξάλλου δε χρειάζεται να επισημάνουμε τη σημασία των Φούρνων για την ελληνική επικράτεια με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Σάμο, είναι σημαντικό να καλύπτονται τα δύο λιμάνια των πόλεών της (Βαθύ και Καρλόβασι) με πυκνά δρομολόγια, μια και η πολύπλευρη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουμε για το νησί, η εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών, η ομαλή μετακίνηση των φοιτητών, η εμπορική δραστηριότητα , επιβάλλουν υψηλή συχνότητα δρομολογίων και για τα δυο λιμάνια, αλλά και την τακτική διασύνδεσή τους με άλλα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, καθώς και με τη Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κατανόηση της κατάστασης από πλευράς σας, σας καλώ, ώστε με επείγουσα παρέμβασή σας, να διασφαλίσετε τακτικά δρομολόγια προς όλους τους προορισμούς στο νομό Σάμου, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και θα συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας,

Πυκνά δρομολόγια, που να είναι συνεπή σε ωράριο άφιξης και αναχώρησης καθώς και με μια λογική διάρκεια ωρών,  ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός επιβατών και οχημάτων που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για όλο το χρόνο είναι το αίτημα της νησιωτικής κοινωνίας, την οποία οφείλουμε να βοηθούμε και να αναδεικνύουμε, στα πλαίσια της έμφασης στη νησιωτικότητα  και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Σεβαστάκης

Βουλευτής Σάμου

 

Από το γραφείο του Βουλευτή

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue