Home Εκπαίδευση Δ. Σεβαστάκης : Για να σκεφτούμε ως τοπική κοινωνία

Δ. Σεβαστάκης : Για να σκεφτούμε ως τοπική κοινωνία

by ikariaki.gr
12 views

Υποχώρηση Κ. Γαβρόγλου για Παν. Αιγαίου

Ατακτη υποχώρηση χθες για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα της έδρας της κοσμητείας της νέας πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από Κυκλαδίτες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή, τη δυσφορία των βουλευτών εισέπραξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος εκλέγεται στη Σάμο, υπέρ της οποίας λειτούργησε η αρχική απόφαση του Κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε η απόφαση του Κ. Γαβρόγλου, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», να αγνοήσει την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου η έδρα της πολυτεχνικής σχολής να οριστεί στη Σύρο, και να την τοποθετήσει στη Σάμο. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνιος Συρίγος ζήτησε να αλλάξει η ρύθμιση, χωρίς να αποκλείσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταψήφιζε τη ρύθμιση. «Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, λιτός και επιγραμματικός. Ωστόσο, σαφέστατος σε ό,τι πω. Εξάλλου, δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, ασχολούμενος με ένα μόνο ζήτημα, ενώ εσείς συζητάτε εφ’ όλης της ύλης. Ούτε, στόχο έχω, πολύ περισσότερο, να δημιουργήσω θέματα ή να προβληθώ ως “τοπάρχης”. Αναφέρομαι σε ένα μόνον άρθρο, το άρθρο 75, το οποίο, κυριολεκτικά, με έχει πικράνει. Υπαρχούσης όχι μόνο μιας, αλλά δύο αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνηγορούν υπέρ της Σύρου και κατοχυρωμένης της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, εκτιμώ ότι πρέπει να οριστεί ως έδρα της υπό ίδρυση πολυτεχνικής σχολής (βήμα, που χαιρετίζουμε) η Σύρα». Και πρόσθεσε: «Παρακαλώ, κύριε υπουργέ, να κινηθείτε πράττοντας τα δέοντα, προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Εφόσον γίνει αυτό, επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ επί του άρθρου στην Ολομέλεια». Από την πλευρά του, και ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, επίσης βουλευτής Κυκλάδων, συνέστησε στην ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει εκ νέου τη ρύθμιση, με δεδομένη την απόφαση της Συγκλήτου υπέρ της Σύρου.

Κατόπιν αυτών, ερωτήματα προκάλεσε η στάση του κ. Σεβαστάκη. Ο βουλευτής Σάμου και πανεπιστημιακός, παρότι γνωρίζει και τη συμβολική σημασία της απόφασης της Συγκλήτου ενός αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανατροπής της, υποστηρίζοντας ότι δικαιολογείται από αντικειμενικά κριτήρια. «Κλείνω με μία κουβέντα. Ούτε τοπικισμοί, αλλά ορθολογισμός ακαδημαϊκός και επίσης όχι διαρροές ή πιέσεις. Είμαστε καθαροί, έχουμε θέσεις και ιεραρχούμε. Δύναμη ιδρύματος, υποδομές, γραμματειακή συγκρότηση, κρίσιμη μάζα φοιτητών», είπε, για να του απαντήσει ο κ. Συρίγος: «Με συγχωρείτε, κύριε πρόεδρε.

Οι αποφάσεις των Συγκλήτων δεν είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκού ορθολογισμού;». Τελικά, αποφασίσθηκε το θέμα να αναπεμφθεί στη Σύγκλητο, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τρίτη φορά, παρότι το έχει κάνει ήδη δύο φορές.

Τέλος, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αιτιάσεις του κατά του ν/σ, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εκφράσεις όπως “πολιτικό έγκλημα” και “πάμε σε σκοτεινά χρόνια”, υπονομεύουν τη δημοκρατία. Ας μη βιαζόμαστε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλους αυτούς που θεωρούν ότι πάμε την υπόθεση της Παιδείας ένα βήμα μπροστά, με ακαδημαϊκούς κανόνες, για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την επαναφορά της κανονικοποίησης στα πανεπιστήμια».

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

banner

 

 

Άλλος για Σάμο τράβηξε κι άλλος για Σύρο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Το πανεπιστήμιο ψήφισε Σύρο αλλά το υπουργείο Παιδείας προέκρινε Σάμο. Πρόκειται για το νησί στο οποίο θα οριστεί η έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιστορία φέρνει στη μνήμη τις κόντρες των γειτονικών πόλεων που –όταν υπήρχε ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων– έριζαν σε ποια θα ιδρυθούν τελικά το νέο τμήμα και η σχολή. Σήμερα, το υπουργείο αγνόησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΑΕΙ και η τελική απόφασή του προκαλεί αντιδράσεις των χαμένων κυβερνητικών βουλευτικών, που διαβλέπουν δάκτυλο βουλευτή της γειτονικής εκλογικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής. Η σχολή θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία, όπως ορίζει ο νόμος, τμήματα: το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο, το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων με έδρα στη Σύρο και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο. Και αφού δεν υπάρχει θέμα με τις… έδρες των τμημάτων, ανέκυψε προβληματισμός για την έδρα της σχολής! Το ακριβές διακύβευμα είναι σε ποιο νησί θα εγκατασταθεί η κοσμητεία, όπερ σημαίνει το γραφείο του κοσμήτορα και το λιγοστό διοικητικό προσωπικό που τον επικουρεί.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διχάστηκε μεν αλλά απεφάνθη Σύρο. Το κυκλαδίτικο νησί έλαβε τέσσερις ψήφους, σε αντίθεση με τη Σάμο που πήρε τρεις ψήφους. Επίσης, τέσσερις συγκλητικοί δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν στο μείζον δίλημμα (ίσως δεν τους αφορούσε κιόλας) και έριξαν λευκή ψήφο.

Τέλος πάντων, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, με τα υπέροχα λουκούμια, γλύκανε τους συγκλητικούς και η σχετική απόφαση απεστάλη στο υπουργείο Παιδείας.

Περιχαρείς, λοιπόν, η ηγεσία, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των τριών τμημάτων –η Πολυτεχνική Σχολή θα αναβαθμίσει τα τμήματα και θα δώσει πρόσβαση στο ΤΕΕ στους πτυχιούχους τους– περιμένουν πώς και πώς την ψήφιση του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που συζητείται στη Βουλή. Ωστόσο, τους περίμενε μια έκπληξη. Η τελική έδρα της σχολής άλλαξε υπέρ της Σάμου. Η ανατροπή αποδίδεται επισήμως στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι του τμήματος της Σάμου έχουν πάρει ήδη έγκριση να εγγράφονται στο ΤΕΕ, κάτι που προσφέρει ένα πλεονέκτημα στο εκεί τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Ψύλλοι στ’ αυτιά

Ωστόσο, λέγεται πως η πρόσβαση στο ΤΕΕ δεν ήταν ο βασικός λόγος που βάρυνε τα πράγματα υπέρ της Σάμου. Οσοι το υποστηρίζουν αυτό… δείχνουν τον Δημήτρη Σεβαστάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πανεπιστημιακό και βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής αρνείται μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις, αλλά δυστυχώς οι… ψύλλοι έφτασαν στ’ αυτιά των βουλευτών Κυκλάδων που είναι πυρ και μανία με τον συνάδελφό τους αλλά και τον κ. Γαβρόγλου. Ο τελευταίος, μάλιστα, εζήλωσε, ως φαίνεται, τη δόξα του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στη διάρκεια της θητείας του οποίου, το 2012, ετέθη η διελκυστίνδα Πάτρα – Μεσολόγγι για την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (νίκησε η Πάτρα).

Βεβαίως, οι έριδες περί έδρας είναι συνήθεις στα εξακτινισμένα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2010 υπήρξε διαμάχη για το πού θα εγκατασταθεί το υπό ίδρυση τμήμα Τουρισμού, στη Χίο ή στη Ρόδο. Τελικά, το τμήμα δεν ιδρύθηκε και γι’ αυτό βασική αιτία ήταν η κόντρα των δύο νησιών, που επιχειρηματολογούσαν στην τότε υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ότι έχουν τις υποδομές –δηλαδή, κτίρια, διδάσκοντες, κορδέλα, ψαλίδι, φωτογράφους– για να φιλοξενήσουν το τμήμα και να διοργανώσουν τα εγκαίνιά του…

Ξενόγλωσσα προπτυχιακά

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη θεσμοθέτηση στα ελληνικά ΑΕΙ ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για ένα βήμα που διευρύνει την ήδη υπάρχουσα –στο κατατεθέν νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ– ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, να διοργανώσουν σχετικά προγράμματα. Μάλιστα, υπέρ της σχετικής πρότασης έχει ταχθεί ο Κώστας Δουζίνας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός με μεγάλη καριέρα σε ιδρύματα του εξωτερικού (έχει διδάξει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο Λονδίνο, στην Πράγα, στη Φλωρεντία, στο Πεκίνο). Μιλώντας χθες στην «Κ», ο κ. Δουζίνας ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων για φοιτητές εκτός Ε.Ε., τα οποία θα διοργανώνονται από ελληνικά πανεπιστήμια έπειτα από ενδελεχή έλεγχο της ακαδημαϊκής πληρότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας της σχετικής πρότασης. Από την άλλη, ο κ. Δουζίνας εστίασε και στη δυνατότητα που παρέχεται στο κατατεθέν ν/σ για σχετική συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με άλλα ΑΕΙ.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

 

 

Κονταροχτυπιούνται Σάμος – Σύρος για την έδρα Πολυτεχνικής Σχολής Αιγαίου

Στα μαχαίρια βρίσκονται Σύρος και Σάμος για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πανεπιστήμιο ψήφισε Σύρο, αλλά το υπουργείο Παιδείας προέκρινε την Σάμο. Η τελική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών Κυκλάδων που διαβλέπουν δάκτυλο βουλευτή της γειτονικής εκλογικής περιφέρειας.

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής.

Η σχολή θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία τμήματα: το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο, το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων με έδρα στη Σύρο και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο. Το πρόβλημα ήταν η έδρα της σχολής, δηλαδή το γραφείο του κοσμήτορα και το λιγοστό διοικητικό προσωπικό.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διχάστηκε αλλά τελικά επέλεξε τη Σύρο, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου άλλαξε την απόφαση αυτή και μετέφερε την έδρα στη Σάμο, με την αιτιολογία ότι οι απόφοιτοι του τμήματος της Σάμου έχουν πάρει ήδη έγκριση να εγγράφονται στο ΤΕΕ, κάτι που προσφέρει ένα πλεονέκτημα στο εκεί τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την απόφαση αυτή βρίσκεται ο Δημήτρης Σεβαστάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις, ωστόσο βουλευτές Κυκλάδων αντιδρούν έντονα.

πηγή: Το Βήμα

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.aftodioikisi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue