Home ΚοινωνίαΕλλάδα Διεθνής διάκριση για τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ

Διεθνής διάκριση για τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ

by ikariaki.gr
5 views

 

Στην τελική δεκάδα του 29ου Διεθνούς Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της URTI  ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φυσάει κόντρα», που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ Κομοτηνής, συμπεριλήφθηκε στην τελική δεκάδα του 29ουΔιεθνούς Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της URTI (29th International Radio GrandPrix 2017).

Στο φετινό διαγωνισμό με θέμα «Reborn After» (Αναγέννηση μετά από…), συμμετείχαν 23 χώρες. Το «Φυσάει κόντρα» κατετάγη στην τέταρτη θέση των «Finalists».

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει το θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης μέσα από τις ιστορίες γυναικών που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές:

α) Στη γενιά των προσφύγων του ’22, μιλά η Δέσποινα Φαρασοπούλου. Σε ηλικία 104 ετών, λίγο πριν πεθάνει, διηγείται τη ζωή στην Καππαδοκία, τη συνύπαρξη με τους Τούρκους, τον ξεριζωμό, τον ερχομό στην Ελλάδα και το ξεκίνημα από το μηδέν στη Θράκη.

β) Στη γενιά των παιδιών εκείνων των προσφύγων, μιλά η 85άχρονη Άρτεμις Μπακιρτζή από τις Σάπες και παρουσιάζει τις δυσκολίες που συνάντησαν οι πρόσφυγες γονείς της, έτσι όπως τα παιδικά της μάτια τότε τις κατέγραφαν.

 

γ) Και στη σημερινή γενιά που υποδέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, τα εγγόνια δηλαδή των ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Μιλούν οι Ελένη Κυριακίδου- Βασιλειάδη, Παρθένα Τσάβλου-Μισαϊλίδη, Ελένη Αφεντούλη, Δέσποινα Διαμαντίδου και Ελένη Παπαδοπούλου για τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα. Τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν όταν βλέπουν τους μετανάστες να καταφθάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας μια καινούργια παρτίδα.

Συνέντευξη-σενάριο-τεχνική επιμέλεια: Μαρία Νικολάου.

Οι εργασίες της Κριτικής Επιτροπής για την απονομή των βραβείων του 29ου Διεθνούς Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της URTI πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2017 και ο κατάλογος των νικητών έχει εξής:

    • Grand Prix (Μεγάλο βραβείο): «Αναγέννηση μετά την κόλαση»

Σκηνοθεσία: Dan-Eugen Vasiliu

Ραδιοφωνία Ρουμανίας, Ρουμανία

  • Ασημένιο μετάλλιο: «NYOS: Αναγέννηση καθ’ οδόν»

Σκηνοθεσία: Pouth Serge Bertrand

Ραδιοτηλεόραση Καμερούν (CRTV), Καμερούν

  • Χάλκινο μετάλλιο: «Τα χρόνια της έκρηξης – Έρευνα στην Αλγερία»

Ραδιοφωνική σειρά. Συγγραφή και παραγωγή από την Adila Bennedjaï-Zou

Σκηνοθεσία: Marie Plaçais και Emmanuel Geoffroy

Radio France, France Culture, Γαλλία

  • Jacques Βραβείο MattheyDoret για το Discovery: «Η αναγέννηση του ποταμού Varattar»

Σκηνοθεσία: Leelama Mathew

All India Radio, Ινδία

 Σχετικά με την URTI
  • Η URTI (Union Radio et Televisuelle Internationale) αποτελεί Διεθνή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία εδρεύει στο Παρίσι και είναι ο παλαιότερος διεθνής οργανισμός για τα οπτικοακουστικά (ιδρύθηκε το 1949).
  • Μέλη της URTI είναι Ραδιοτηλεοπτικοί Οργανισμοί από όλο τον κόσμο.
  • Χαίρει υψηλού κύρους και παγκόσμιας ακτινοβολίας, λόγω της παλαιότητάς της και του συσχετισμού της με εξέχουσες προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων.
  • Διοργανώνει ετησίως διαγωνισμούς παγκόσμιας απήχησης (ραδιοφωνικής παραγωγής και δημιουργικού ντοκιμαντέρ).

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue