Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Διαμαρτυρία από την Εταιρεία Ικαριακών Μελετών προς την ΕΡΤ

Διαμαρτυρία από την Εταιρεία Ικαριακών Μελετών προς την ΕΡΤ

by ikariaki.gr
34 views

Η 28μηνη κωλυσιεργία στο ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ελλήνων προσφύγων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το υλικό να παραμένει αμοντάριστο, την ίδια ώρα που και οι ναζιστές δολοφόνοι του Φύσσα και του Λουκμάν καλύπτονται δημοσιογραφικά ως δήθεν πολιτικό κόμμα και διάφορες ανακοινώσεις για τις νέες δυνατότητες της ΕΡΤ βγαίνουν από τη διοίκησή της σχεδόν κάθε μέρα, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επιστολές διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΕΡΤ από διάφορους φορείς, οι οποίες κοινοποιήθηκαν και σε μας. Ξεκινάμε τη σταδιακή δημοσιοποίησή τους με πρώτη αυτήν της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών, με την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση, έστω και στο παρά πέντε.

Εταιρεία Ικαριακών Μελετών        

Θέμα: Δρομολόγηση της επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ταξίδι των συμπατριωτών μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αξιότιμοι Κύριοι/ Κυρίες,

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης.  Στα πλαίσια αυτά, μέλη της Εταιρείας μας στήριξαν παρέχοντας συμβουλευτική και οργανωτική βοήθεια στην έρευνα της ΕΡΤ που σκοπό είχε τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά των Αιγαιοπελαγιτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη των οικογενειών μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι.

Η σημασία της διάσωσης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου, είναι συνεχείς οι εντάσεις σε τέτοια θέματα, που προέρχονται από την αμάθεια και συνδαυλίζονται από το γεγονός ότι στην περιοχή μας που είναι πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων και οι προβληματικές συνθήκες διαβίωσής τους, δίνουν το έδαφος για εκμετάλλευση αυτών των καταστάσεων.

Η τεκμηριωμένη παράθεση των Ελληνικών προσφυγικών ροών κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε συνεκτίμηση με τη σύγχρονη πραγματικότητα των εκατομμυρίων προσφύγων που συνεχώς κινδυνεύουν σε παρόμοιες συνθήκες, θεωρούμε ότι αποτελεί κεντρικό σημείο κατανόησης.

Κυρίως, μέσω της ιστορικής συνείδησης, η εκτίμηση της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι πρόσφυγες (αυτή τη φορά με αντίθετη κατεύθυνση) χρήζει ιδιαίτερης έρευνας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης διεκπεραίωσης (ολοκλήρωση του μοντάζ και κάθε άλλης εκκρεμότητας) που αφορά αυτό το ντοκιμαντέρ με σκοπό τη μετάδοσή του. Έτσι,  η ιστορική μνήμη μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά διευρύνοντας αφενός το πεδίο διαλόγου και τα όρια αυτής της ιστορικής περιόδου, που παραμένει γενικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

banner

28 μήνες μετά τα γυρίσματα, μας λυπεί το γεγονός ότι η επεξεργασία του υλικού και η δρομολόγηση της μετάδοσης του παραμένει στο μηδέν, παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις του συντονιστή της έρευνας προς τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ. 

Οι 7.500 κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας και οι 15.000 Ικαριώτες των Αθηνών περιμένουν με άσβεστο ενδιαφέρον τις κινήσεις σας πάνω στο θέμα αυτό. Το ενδεχόμενο δε, οι επερχόμενες εκλογές να δεσμεύσουν το προσωπικό της ΕΡΤ σε τρέχουσες ανάγκες αφήνοντας στη άκρη τέτοιο υλικό και οι πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις σε σχέση με την ίδια την ύπαρξή της ΕΡΤ ή τις δυνατότητες που μπορεί να έχει, δημιουργούν τον κίνδυνο αυτό το υλικό να χαθεί οριστικά.
Ευελπιστούμε να χειριστείτε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ιστορική ευθύνη

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Ο πρόεδρος (και πρόσφυγας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) Dr Χ. Ξενάκης

Διαβάστε ακόμα σχετικά

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue