Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Δήμος Ικαρίας : Προστασία από τα κουνούπια

Δήμος Ικαρίας : Προστασία από τα κουνούπια

by ikariaki.gr
14 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

    Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών (ιός του Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.λ.π.), για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών .

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών σε μια περιοχή δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή μίας μόνο μεθόδου καταπολέμησης αλλά να περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων που συμβάλουν παράλληλα προς το τελικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στην καταπολέμηση ή στον περιορισμό των προνυμφών και στην εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό των εστιών.

Τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι δύο ειδών, είτε ο βιολογικός τρόπος (θανάτωση μόνο των προνυμφών), είτε και με τη χρήση κάποιου χημικού σκευάσματος που σκοτώνει περισσότερα έντομα.

banner

Οι ψεκασμοί με το βιολογικό σκεύασμα (βάκιλος Θουριγγίας) γίνονται σε λιμνάζοντα νερά και σε σκιερά μέρη με υγρασία (φρεάτια, υδρορροές, πιατάκια γλάστρας, παρτέρια, καπάκια βόθρων κ. λ. π )

Όσον αφορά τα περιστατικά μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου,  η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Για να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι χρειάζεται:

  • Σήτες στα παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.
  • Χρήση κουνουπιέρας (ειδικότερα στα βρέφη)
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, υδρορροές, φρεάτια όμβριων υδάτων και γενικά λιμνάζοντα νερά , που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών.
  • Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.

Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο πρέπει να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας αφού εργάζονται σε μέρη όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια

Τα εντομοαπωθητικά είναι δύο τύπων, βιολογικά εκχυλίσματα και χημικές λοσιόν.

Ένας πρακτικός τρόπος για να μην μας τσιμπούν τα κουνούπια είναι να τρίψουμε στις γυμνές επιφάνειες του δέρματος φύλλα από φυτά που τα αιθέρια έλαιά τους τα απωθούν

Τα πιο κοινά από τα φυτά αυτά είναι ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, η μέντα, το μελισσόχορτο, ο κατηφές, η αρμπαρόριζα κ.α. Αιθέρια έλαια των φυτών αυτών πωλούνται στα φαρμακεία και ειδικά καταστήματα

 

                                  ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue