Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Δήμος Ικαρίας : Αιτήματα για συναντήσεις με υπουργούς Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας & τοποθέτηση για τους πλειστηριασμούς

Δήμος Ικαρίας : Αιτήματα για συναντήσεις με υπουργούς Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας & τοποθέτηση για τους πλειστηριασμούς

by ikariaki.gr
40 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               Άγιος Κήρυκος 4 Ιουνίου 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                             Αρ. Πρωτ: 2481

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Προς: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Γραφείο Υπουργού κ. Σ. Κοντονή
  • Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπασπύρου

 

Θέμα: Αίτημα συνάντησης για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου σας  

Σχετ.:  Το από 16/1/2018 έγγραφο μας με Α.Π: 199

 

banner

 Κύριε Υπουργέ,

    Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ζητήσουμε μια συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε από κοινού για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που περιγράφουμε στην από 16/1/2018 επιστολή μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι από 1-1-2013 μοναδικό δικαστήριο στην Ικαρία είναι το Ειρηνοδικείο Ικαρίας με έδρα τον Άγιο Κήρυκο. Μέχρι και το 2016 το Ειρηνοδικείο αυτό ήταν στελεχωμένο με μια γραμματέα, έναν δικαστικό επιμελητή, ενώ η δεύτερη οργανική θέση γραμματέα είναι κενή από 1-1-2013. Ο μοναδικός δικαστικός επιμελητής έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα το Ειρηνοδικείο Ικαρίας να υπολειτουργεί σήμερα με μια και μοναδική υπάλληλο, η οποία τους επόμενους μήνες οδεύει προς συνταξιοδότηση. Είναι αυτονόητο, ότι χωρίς προσωπικό στη Γραμματεία είναι αδύνατη η λειτουργία της μοναδικής δομής απονομής δικαιοσύνης του νησιού, η οποία εξυπηρετεί παραπάνω από 11.000 κατοίκους σε Ικαρία και Φούρνους, σε περίπτωση δε έστω και πρόσκαιρης παύσης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου θα πρέπει να μετακινούνται στην Σάμο για κάθε διαδικαστική πράξη, με το κόστος της κάθε δικαστικής υπόθεσης να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το ως άνω πρόβλημα σας έχει γίνει γνωστό τόσο με το με αρ. πρωτ. 199/16-01-2018 έγγραφό μας με το οποίο αιτούμασταν την άμεση στελέχωση του Ειρηνοδικείου Ικαρίας με τον διορισμό τριών μόνιμων υπαλλήλων στη Γραμματεία του  Ειρηνοδικείου, όσο και με σχετικό αίτημα εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου. Επίσης, κατά προηγούμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα, αν και επιδίωξα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Παπασπύρου, ο ίδιος δήλωσε απασχολημένος.   Ακολούθως με την με αριθμό 56/2018 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την άμεση και πλήρη στελέχωση του Ειρηνοδικείου Ικαρίας με δυο γραμματείς και δικαστικό επιμελητή. Με καλεί επίσης να αιτηθώ εκ νέου συνάντηση με εσάς για να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  ενώ η μοναδική υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Ικαρίας αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο 2018, κατάσταση η οποία δημιουργεί ανησυχία τόσο στο νομικό κόσμο όσο και στους πολίτες Ικαρίας και Φούρνων, οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται λόγω έλλειψης υπηρεσιών.

Επειδή πρόκειται να βρίσκομαι στην Αθήνα από 7 έως 9/6/18 ζητώ να ορίσετε την ημέρα και ώρα της συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε το ανωτέρω ζήτημα και να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό.  Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας επισκεφθούμε όποτε διευκολύνει το δικό σας πρόγραμμα , αρκεί να ενημερωθούμε νωρίτερα για να διευθετήσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα του ταξιδιού.

 

 

Μετά    τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

Στέλιος   Σταμούλος

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           Άγιος Κήρυκος 4/6/2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ   ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                           Αρ. Πρωτ: 2480

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

                          Προς:  Υπουργείο   Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Γραφείο Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Γραφείο Υφυπουργού κ. Ν. Σαντορινιού

 

                          

Θέμα: Αίτημα συνάντησης για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Ικαρίας   

    Σχετ.: Το από 16/5/2018 έγγραφο μας Α.Π: 2191

 

 Αξιότιμοι κύριοι ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ζητήσουμε μια συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε από κοινού για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που περιγράφουμε στην από 16/5/2018 επιστολή μας. Συνοπτικά υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα των νησιωτών και των επισκεπτών τους σε ασφαλή και γρήγορες συγκοινωνίες με δρομολόγια πλοίων τακτικής σύνδεσης και των δυο λιμανιών του νησιού αυτή την στιγμή (τουλάχιστον με όσα διαδίδονται για τους σχεδιασμούς τις Αttica Group)  δεν προκύπτει ότι διασφαλίζεται. Αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (μείωση τουριστικής κίνησης – ανεπαρκής εφοδιασμός αγοράς, κλπ), όσο και στην προσδοκώμενη επιβατική κίνηση.

Σας ενημερώνουμε ότι αντιπροσωπεία του δήμου και φορέων του νησιού θα βρισκόμαστε στην Αθήνα από 7 έως 9/6, και ζητάμε αν είναι δυνατόν να ορίσουμε την συνάντηση μας αυτές τις ημερομηνίες, προκειμένου να συζητήσουμε το ανωτέρω ζήτημα και να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας επισκεφθούμε όποτε διευκολύνει το δικό σας πρόγραμμα, αρκεί να ενημερωθούμε νωρίτερα για να διευθετήσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα του ταξιδιού.

 

Μετά   τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

Στέλιος   Σταμούλος

 

 

 

Ικαρία 31-5-2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ      

Ο δήμος Ικαρίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών & τις οφειλές στους Δήμους

 

Στη τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (6η 2018), συζητήθηκε η πρόταση της διοίκησης του Δήμου Ικαρίας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλειστηριασμών και για τις οφειλές στους Δήμους, που τέθηκαν υποχρεωτικά σε ισχύ από 1η Μάιου 2018 .

Συνοπτικά η εισήγηση της διοίκησης αναφέρει τα έξης:

« Με διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο και έρχονται πλειστηριασμοί-εξπρές για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Αναλυτικότερα με το Ν.4472/19-5-2017 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-2-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων.

Με βάση την συνθέτη δημοσιονομική νομοθεσία υποχρεωτικά και με κίνδυνο διώξεων, διοίκηση και εργαζόμενοι του δήμου καλούμαστε να λάβουμε μέτρα είσπραξης των οφειλών προς το Δήμο. Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουμε αναγκαστικά μέτρα για όσους οφείλουν πάνω από 500 ευρώ στο Δήμο. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών  από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει κατακτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά το θέμα των οφειλών προς τον δήμο Ικαρίας,  που αφορούν κυρίως οφειλές νερού, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, χρέη από ενοίκια, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων, κλπ. Η προσπάθεια της διοίκησης προσανατολίστηκε στην ενημέρωση των οφειλετών για το ύψος των οφειλών, στην προσπάθεια ενημέρωσης τους για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες ρύθμισης  οφειλών, και στο μπλοκάρισμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για τους οφειλέτες ποσού άνω των 300€. Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες δικαστικής διεκδίκησης ορισμένων οφειλών άνω των 20.000€.  Η εικόνα που έχουμε για τις οφειλές από τις υπηρεσίες του Δήμου είναι η ακόλουθη:  Τον Ιανουάριο του 2018 είχαμε σύνολο οφειλών 721.031€ που αφορούν οφειλές 2.737 οφειλετών που χρωστούν από 1 έως 50.000. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών είναι ότι 290 οφειλέτες βρίσκονται στο στόχαστρο των διαδικασιών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μας απασχολεί πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας, Όμως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες νόμους; ΟΧΙ. Το θέμα  σαφώς είναι πολιτικό.

Όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή  ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Σε αυτό οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο και θα το κάνουμε  με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό» .

 

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε σύμβουλος της ΠΕΑ)  να προχωρήσει με τον έξης σχεδιασμό :

  • Σύσκεψη φορέων του νησιού (συνδικάτα – συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, Δικηγορικός σύλλογος, κλπ) ώστε από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός του νησιού μας.
  • Ενημέρωση όσων θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και έκκληση για διακανονισμό  της οφειλής του.
  • Η Παρασκευή 15/6/2018, να είναι ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις μαζί με τους φορείς, και οργάνωση την ίδια μέρα κινητοποίησης.
  • Υποβολή πρότασης στα συναρμόδια υπουργεία για επανέκδοση ΚΥΑ που θα δίνει την δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων και καταβολής του χρέους έως 100 μηνιαίες δόσεις.
  • Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις  με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Αφού κλείσει ο κύκλος των συνελεύσεων και των ενημερώσεων,  θα επανέρθουμε στο Δ.Σ για να δούμε συγκεκριμένα τι μέτρα  μπορούμε να υλοποιήσουμε για  αυτούς που χρωστάνε πάνω από 500€. Με πλήρη γνώση ότι δρώντας έτσι θα είμαστε έκτος «νόμιμου πλαισίου» αλλά και με την πλήρη πολιτική ευθύνη  ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν φτωχό να του κουρσέψουν το βιός και το σπίτι που του έχει απομείνει.

 

Με Βάση αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,  καλούμε την Τετάρτη 6/6/2018 σε σύσκεψη φορέων (στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού δημαρχείου Άγιου Κηρύκου στις 20:00) τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σάμου, τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το Επιμελητήριο Σάμου, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους Συμβολαιογράφους του νησιού, και όποιων άλλο φορέα επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση .

Ταυτόχρονα καταθέτουμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για συντονισμό όλων των δήμων της περιοχής σε αυτή την κατεύθυνση.

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue