Home ΚοινωνίαΚόσμος Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

by ikariaki.gr
19 views

Γενεύη – 8 Μαρτίου 2018

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών έρχεται στην κορύφωση ενός διεθνούς δυναμικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

 

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών «Τώρα είναι η Ώρα» (“Time is Now”) έρχεται τη σωστή στιγμή. Επίσης, αντηχεί τη σταθερή δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ότι θα προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και ότι θα διασφαλίζει πως στο έργο μας για την παροχή προστασίας και την εξεύρεση λύσεων για τους εκτοπισμένους ανθρώπους και τους ανιθαγενείς, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη η ηλικία, το φύλο και η ετερότητα.

 

Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω στην πολύτιμη εμπειρία, τις δυνατότητες και τις φιλοδοξίες των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και να τις βοηθήσουμε να αντιληφθούν πόσα μπορούν να καταφέρουν μέσω της καλύτερης πρόσβασης στην εκπαίδευση, σε αξιοπρεπή εργασία, σε νομική βοήθεια και υπηρεσίες υγείας.

 

Στην Υ.Α. αναλαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Στον Λίβανο, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 50 τοις εκατό των εθελοντών μας που εργάζονται στην κοινότητα. Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τρία κέντρα βοηθούν αυτή τη στιγμή τις εκτοπισμένες γυναίκες να βελτιώσουν τις ικανότητές στους στην ανάγνωση και τη γραφή, να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική και έμφυλη βία και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Στη Μαλαισία, επενδύοντας σταθερά στην εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης, επικοινωνίας και  ισότητας των φύλων, έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών προσφύγων που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στην κοινότητα κατά 43 τοις εκατό.

 

banner

Τόσο στις χώρες αυτές, όσο και σε άλλες περιοχές που εργαζόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο, η Υ.Α. αναλαμβάνει δράση.

 

Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σημαντική ευθύνη στο να διασφαλίσουμε ότι οι ξεχωριστές φωνές των γυναικών και των κοριτσιών ακούγονται και ότι αυτό αντανακλάται σε κάθε βήμα και κάθε πτυχή του έργου μας.

 

Έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια δεσμεύσεις σε σχέση με την Ηλικία, το Φύλο και την Ετερότητα, έχουμε εμβαθύνει σε αυτές και τις έχουμε επικαιροποιήσει στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής, που λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν και διασφαλίζει ότι έχουμε πλήρη ευθύνη απέναντι στις γυναίκες, τα κορίτσια και όλους όσοι εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α. Θα επενδύσουμε σε καλύτερη παρακολούθηση, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε την πρόοδο που σημειώνουμε κατά την επιδίωξη της ισότητας των φύλων στις δράσεις μας – με σκοπό να φτάσουμε σε ποσοστό 50/50 σε ολόκληρο τον πλανήτη έως το 2030.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών αποτελεί επίσης την ιδανική στιγμή για να εντείνουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και παρενόχλησης. Τέτοια περιστατικά είναι αδικαιολόγητα. Στην Υ.Α. έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει θέση στον οργανισμό μας για όσους δεν ενστερνίζονται και δε σέβονται τις βασικές μας αξίες. Παροτρύνω τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Απευθύνω επίσης έκκληση σε όποιον έχει βρεθεί μπροστά σε περιστατικό ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο των δράσεων της Υ.Α. να σπεύσει να το αναφέρει. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη στήριξή μας στα θύματα και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους τρόπους πρόληψης, αναφοράς και αντιμετώπισης περιπτώσεων ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

 

Κοινωνίες οι οποίες επωφελούνται από όλα όσα μπορούν να καταφέρουν και οι γυναίκες και οι άνδρες, αλλά και στις οποίες τα δικαιώματα των εκτοπισμένων γυναικών και κοριτσιών είναι πλήρως σεβαστά, δεν αποτελούν μόνο έναν μακρινό στόχο.

 

Είναι στο χέρι όλων μας να γίνει πραγματικότητα, τώρα.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue