Home ΚοινωνίαΚόσμος Δήλωση του “Σχεδίου Β” για την Ευρώπη

Δήλωση του “Σχεδίου Β” για την Ευρώπη

by ikariaki.gr
6 views

Σχέδιο Β για την Ευρώπη

 

  • Δεν αποδεχόμαστε τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας και το δόγμα TINA (δεν υπάρχει εναλλακτική) σχετικά με την Ευρωζώνη και την ΕΕ
  • Να οικοδομήσουμε ένανέοσύστημα ευρωπαϊκής συνεργασίας, βασισμένο στην αποκατάσταση της οικονομικής, φορολογικής και νομισματικής κυριαρχίας, της προστασίας της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων

 

Δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του Σχεδίου Β για την Ευρώπη, η Δήλωση της Λισαβόνας, το βασικό πολιτικό ντοκουμέντο της Συνδιάσκεψης οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 – 22 Οκτωβρίου στη Λισαβόνας της Πορτογαλίας.

 

Βασικό συμπέρασμα της Συνδιάσκεψης του Σχεδίου Β είναι η απόρριψη των πολιτικών και των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ, που αποτελούν εργαλεία επιβολής πολιτικών λιτότητας, στραγγαλισμού των δημοκρατικών θεσμών και υποβάθμισης της κοινωνικής ζωής των εργαζομένων, και η αναγνώριση της ανάγκη μιας νέας μορφής συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών που θα υπερβαίνει την ΕΕ.

 

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι οργανώσεις και τα κινήματα που συμμετείχαν στο Σχέδιο Β στη Λισαβόνα, απάντηση στην εχθρότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πρέπει να είναι η «ρήξη με τις Συνθήκες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και η δρομολόγηση ενός νέου συστήματος «ευρωπαϊκής συνεργασίας βασισμένο στην αποκατάσταση της οικονομικής, φορολογικής και νομισματικής κυριαρχίας, της προστασίας της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, και στην κοινωνική δικαιοσύνη».

banner

 

Υπενθυμίζεται ότι στη Συνδιάσκεψη του Σχεδίου Β στη Λισαβόνα, εκπροσώπησαν τη Λαϊκή Ενότητα, ο Γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Νίκος Χουντής.

Ακολουθεί η Δήλωση της Λισαβόνας:

https://euro-planb.pt/

 

 

ΣΧΕΔΙΟ Β

Δήλωση της Λισαβώνας

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ: ΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Το Ευρωπαϊκό όνειρο έχει γίνει ένας εφιάλτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των Συνθηκών της και της εσωτερικής αγοράς, χαρακτηρίζεται από το κοινωνικό ντάμπινγκ, τον οικονομικό στραγγαλισμό και τα πραξικοπήματα ενάντια στους λαούς. Οι πολιτικές της λιτότητας της ΕΕ δημιουργούν διαχωρισμούς μεταξύ των λαών της Ευρώπης, ακόμη και εδαφικές εντάσεις εντός των ευρωπαϊκών χωρών. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η καταπίεση και ο αυταρχισμός, αλλά η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση των λαών. Ο ευρωπαϊκός ομοσπονδιακός αυταρχισμός ενισχύθηκε σε βάρος κοινωνικών και πολιτικών επιτευγμάτων των εργαζομένων και των λαών, που υποχωρούν.Το πραξικόπημα της Τρόικα τον Ιούλιο του 2015 ενάντια στην κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού να πει ΟΧΙ σε περισσότερη λιτότητα, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχτεί καμία άλλη διαδικασία εκτός από την “κυριαρχία του Eurogroup“. Δεν αποδεχόμαστε τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας και το δόγμα TINA (δεν υπάρχει εναλλακτική) σχετικά με την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

 

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου, εμείς, πολιτικοί και κοινωνικοί ακτιβιστές/τριες, συγκεντρωθήκαμε στη Λισαβόνα για να συζητήσουμε μια εναλλακτική λύση για την Ευρώπη, ένα Σχέδιο Β. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν υποστεί μια βίαιη επίθεση στις δημοκρατίες τους και στα θεμελιώδη δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Η συγκρότηση ενός Σχεδίου Β για την Ευρώπη είναι μια επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε τους λαούς της Ευρώπης ενάντια στον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό, τον τροφοδοτούμενο νεοφασισμό, τις υπερεθνικιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις. Επαναβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση τόσο για τα ατομικά όσο και για τα συλλογικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Οι πολιτικές μας δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να δεσμευτούν για ένα εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα για την ρήξη με αυτές τις Συνθήκες υπέρ ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης.

 

Μαχόμαστε:

 

  • Για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και την κατάργηση του παράνομου, μη νόμιμου, επαχθούς, επονείδιστου και μη βιώσιμου μέρος του, που οι κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει για να σώσουν το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα. Καλούμε σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος.
  • Για μιαδιαδικασία πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας, αστικών και ποινικών ευθυνών, για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την Τρόικασε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών τους, ξεκινώντας από τις σοβαρές ζημίες που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από το καθεστώς των μνημονίων.
  • Για μια μεταρρύθμιση της αποστολής της ΕΚΤ υπέρ της απασχόλησης και της δυνατότητας άμεσης χρηματοδότησης των κρατών μελών, χωρίς όρους που συνδέονται με μέτρα λιτότητας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τις αποφάσεις και επιθέσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα δικαιώματα των απεργιών, των συλλογικών συμβάσεων και των εσωτερικών κοινωνικών νομοθεσιών. Απορρίπτουμε την Οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζομένους, η οποία ενισχύει την ξενοφοβία, οργανώνοντας το κοινωνικό ντάμπινγκ. Αγωνιζόμαστε για την προς τα πάνω εναρμόνιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως για τα ελάχιστα εισοδήματα. Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» που προτείνεται από τις Βρυξέλλες καλύπτει τις ευθύνες των κυβερνητικών ελίτ για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μιας χώρας να διατηρεί την πιο ευνοϊκή νομοθεσία, μια “κοινωνική προνομιακή αρχή”.
  • Για να αντικατασταθεί η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης με την αύξηση των μισθών και των δημόσιων επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, την υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τις δημόσιες συγκοινωνίες, που θα προωθήσουν την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης.
  • Για την εξάλειψη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: Ένα ενιαίο νόμισμα δεν αποτελεί αυτοσκοπό και απειλή για τη διεθνή συνεργασία εάν η αρχιτεκτονική του απαιτεί μόνιμες επιθέσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις δημόσιες επενδύσεις. Αγωνιζόμαστε για ένα συνεταιριστικό νομισματικό καθεστώς που θα εξαλείφει τις οικονομικές ανισορροπίες: είτε μέσω μιας θεμελιώδους μεταρρύθμισης της Ζώνης του Ευρώ είτε, εάν δεν είναι εφικτή, μέσω διαχειριζόμενων και ρυθμιζόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών και επιλεκτικών ελέγχων των ροών κεφαλαίων. Μεταξύ της σωτηρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ και της σωτηρίας των λαών μας από τη λιτότητα, επιλέγουμε τους λαούς μας.
  • Για έναν πλανήτης για όλους, ένα γενικό συμφέρον: Ο δικός μας “χρυσός κανόνας” είναι πράσινος. Ο Οικο-σοσιαλισμός είναι ο κοινός μας στόχος. Σε κάθε πολιτική, πρέπει να σεβόμαστε μια απλή αρχή: να μην παίρνουμε περισσότερα από όσα μπορεί να ανανεώσει η φύση. Ξεκινώντας από ένα επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του φορολογικού ντάμπινγκ καθώς και για την υποστήριξη της καλύτερης αναδιανομής μέσω του φορολογικού συστήματος.
  • Για μια Ευρώπη βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ειρήνη, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και συστήματα υποστήριξης σε όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προσπαθώντας να εξαλείψουν τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης, όπως οι πόλεμοι, οι αθέμιτες εμπορικές πολιτικές και η λιτότητα, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει μεγάλη ευθύνη.
  • Για μια Ευρώπη βασισμένη στην ισότητα των φύλων, κατά της βίας και των διακρίσεων.

 

Εάν το σχέδιο αυτό αποτύχει, λόγω της προβλέψιμης εχθρότητας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, το αποτέλεσμα δεν θα είναι η συνθηκολόγηση στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα ή οι χώρες αυτές πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για τη ρήξη με τις Συνθήκες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δρομολογήσουν ένα νέο σύστημα ευρωπαϊκής συνεργασίας βασισμένο στην αποκατάσταση της οικονομικής, φορολογικής και νομισματικής κυριαρχίας, της προστασίας της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο της”Ευρώπης”. Το Σχέδιο Β προσφέρει νέες προοπτικές για τους γείτονές μας. Υπάρχουν νέοι χώροι συνεργασίας.

Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μας, θα τις εφαρμόσουμε μονομερώς στις χώρες μας. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι με το έργο μας. Ο φετιχισμός των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ενός συγκεκριμένου νομίσματος δεν μπορεί να υπερισχύσει των συμφερόντων των λαών. Αυτό είναι το θέμα του Σχεδίου Β για την Ευρώπη.

 

  • Marina ALBIOL| Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων – Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία
  • Xabier BENITOZILUAGA| Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – PODEMOS, Ισπανία
  • Nikolaos CHOUNTIS| Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα
  • Eric COQUEREL| Μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευση – La France Insoumise, Γαλλία
  • Fabio DEMASI|Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου – Die Linke, Γερμανία
  • Stefano FASSINA| Μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου – Sinistra Italiana, Ιταλία
  • Luís FAZENDA| Συνιδρυτής του Αριστερού Μπλόκου – Αριστερό Μπλόκο, Πορτογαλία
  • Eleonora FORENZA| Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία
  • Andrej HUNKO| Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – Die Linke, Γερμανία
  • Diamantis KARANASTASIS| Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Στρατηγικής – Πλεύση Ελευθερίας, Ελλάδα
  • Zoe KONSTANTOPOULOU| Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Ελλάδα
  • Djordje KUZMANOVIC| ΕκπρόσωποςΔιεθνώνΣχέσεωνκαιΆμυνας – La France Insoumise, Γαλλία
  • Oskar LAFONTAINE| Μέλος του τοπικού Κοινοβουλίου του Saarland- Die Linke, Γερμανία
  • Laura LAURI| Πρόεδρος της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana) – Ιταλία
  • Catarina MARTINS| Συντονίστρια του Αριστερού Μπλόκου, Πορτογαλία
  • Marisa MATIAS| Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Αριστερό Μπλόκο, Πορτογαλίας
  • JeanLuc MÉLENCHON| Μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης – La France Ιnsoumise, Γαλλία
  • Corinne MORELDARLEUX| Δημοτικός Σύμβουλος της Auvergne-Rhône-Alpesregion, Κόμμα της Αριστεράς, Γαλλία
  • DanièleOBONO| ΜέλοςτηςΓαλλικήςΕθνοσυνέλευσης, FranceInsoumise, Γαλλία
  • Carlos SÁNCHEZMATO|Δημοτικός Σύμβουλος Μαδρίτης και Υπεύθυνος Οικονομικών της Ενωμένης Αριστεράς, Ισπανία
  • Danielle SIMONNET| Δημοτικός Σύμβουλος Παρισιού, Κόμμα της Αριστεράς, Γαλλία
  • Søren SØNDERGAARD| Μέλος Δανικού Κοινοβουλίου, Κόκκινο-Πράσινη Συμμαχία, Δανία
  • Nikolaj VILLUMSEN| Μέλος Δανικού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κόκκινο-Πράσινη Συμμαχία, Δανία
  • Sahra WAGENKNECHT| Μέλος Γερμανικού Κοινοβουλίου, Συμπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Die Linke, Γερμανία

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου                                                                                                    24.11.2017

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue