Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Γυναίκες ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. : “Αλληλεγγύη στον αγώνα των γυναικών της Πολωνίας για το δικαίωμα στη νόμιμη άμβλωση”

Γυναίκες ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. : “Αλληλεγγύη στον αγώνα των γυναικών της Πολωνίας για το δικαίωμα στη νόμιμη άμβλωση”

by ikariaki.gr
7 views

 

 

 

 

Γραφείο Τύπου

 

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018

Για άλλη μια φορά η Πολωνία, μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρεί να επαναφέρει στο Κοινοβούλιο για ψήφιση το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων.

banner

Για άλλη μια φορά επιχειρεί να φέρει το σκοταδισμό στην Ευρώπη, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Πολωνία σήμερα είναι σε ισχύ ένας από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη. Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, εάν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο ή σε περιπτώσεις σοβαρής ή θανατηφόρου εμβρυϊκής βλάβης.

Με το νέο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να συζητηθεί στο Πολωνικό Κοινοβούλιο περιορίζεται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών στη νόμιμη άμβλωση, αφού αποσκοπεί σε απαγόρευση ακόμη και σε περίπτωση σοβαρής και μη αναστρέψιμης ανωμαλίας του εμβρύου, που σήμερα είναι νόμιμη.

Τεράστιες και δυσμενείς αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για τις γυναίκες στην Πολωνία.

Η υγεία και η ζωή τους βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ η απαγόρευση πρόκειται να πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για μια εναλλακτική λύση στην άμβλωση, και έτσι θα ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Το Πολωνικό Κοινοβούλιο είχε αναγκαστεί να απορρίψει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο του 2016 μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων μαυροφορεμένων γυναικών αλλά και ανδρών που απείχαν για μια μέρα από την εργασία τους και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μην αντιδρούμε. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δηλώνει αλληλεγγύη στον αγώνα των γυναικών της Πολωνίας , όπως και στον αγώνα κάθε ανθρώπου που τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες του βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δηλώνουμε αλληλεγγύη στους αγώνες των γυναικών της Πολωνίας για το δικαίωμα στην ασφαλή, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση, για το δικαίωμα να καθορίζουν το σώμα τους, και να διαμορφώνουν ελεύθερα τη ζωή τους.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δηλώνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των χιλιάδων Πολωνών, γυναικών και ανδρών, που αντιδρούν στην επιστροφή προς το Μεσαίωνα.
Για Ελευθερία, Ισότητα, Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη για κάθε γυναίκα, για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Στη χώρα μας, παρά την νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το 1986 από την Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και τους αγώνες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος υπάρχουν ακόμη γυναίκες, που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ασφαλή άμβλωση.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή άμβλωση για όλες τις γυναίκες που ζούν στη χώρα μας, αδιακρίτως και ανεξάρτητα αν εργάζονται ή όχι , αν είναι ασφαλισμένες ή όχι , αν είναι Ελληνίδες, πρόσφυγες, μετανάστριες, Ρομά.

Η μητρότητα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, αλλά είναι δικαίωμα που προέρχεται από συνειδητή επιλογή και μόνο.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue