Home ΚοινωνίαΕλλάδα Γλέζος, Ικαρία, μακροζωία

Γλέζος, Ικαρία, μακροζωία

by ikariaki.gr
9 views

Συντάκτης:

Ζει και για τους συντρόφους του που χάθηκαν: «Πριν από κάθε μάχη μαζευόμασταν και λέγαμε ότι “αν εσύ ζήσεις, μη με ξεχνάς”. Πώς μπορώ εγώ να ξεχάσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν ενώ εγώ ζω […]. Οι φίλοι μου έλεγαν “Μανώλη, τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, θα χορεύεις και για μένα, θα πίνεις κρασί και για μένα… Θα ζεις για μένα”».

Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας του 95χρονου Μανώλη Γλέζου, όπως τα εξήγησε ως διακεκριμένος καλεσμένος στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος.

Πέρα από την πολυπραγμοσύνη ως «…εντολή όλων αυτών που δεν ζουν», τη θέληση για ζωή και τη δραστηριότητα χωρίς την οποία «δεν θα υπήρχε σήμερα Μανώλης», τους παράγοντες μακροζωίας συμπληρώνει και η καλή διατροφή, είπε μιλώντας στο συνέδριο, διανθίζοντας την ομιλία του με προσωπικά βιώματα. Όπως το 1942, ως φοιτητής, έπειτα από σοβαρή αιμόπτυση, οπότε ο γιατρός τού έδινε δύο με τρεις μέρες ζωής, όταν έγραψε στη μάνα του «μην ακούς το γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω».

Όσο για τη δίαιτά του; Πέντε γεύματα με διαφορά 2-3 ωρών μεταξύ τους: κάθε πρωί, χωρίς να τη μασήσει, μία σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, ένα ποτήρι λεμονάδα με μια κουταλιά μέλι, δύο παξιμάδια με μαλακό τυρί και μπόλικο λάδι. Πρόγευμα και απογευματινό με φρούτα, καλό μεσημεριανό που περιλαμβάνει σαλάτα, κρέας ή ψάρι, που το προτιμά «ως νησιώτης». «Φυσικά πίνω κρασί ή μπίρα», πρόσθεσε, ενώ το βράδυ τρώει ένα γιαούρτι. Όμως έχει και η μακροζωία το μαρτύριο της, όπως το εκμυστηρεύθηκε: «Πεθαίνουν οι φίλοι μου, οι γνωστοί μου, και εγώ ζω…».

Μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, στον τομέα της μακροζωίας η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα. Αρχής γενομένης από τη μεσογειακή διατροφή, δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια διενεργείται η επιδημιολογική μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ» σε μία από τις πέντε περιοχές της Γης με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας, το νησί της Ικαρίας των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Με πλούτο πληροφοριών τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης. Ανάμεσα σε άλλα, κατέδειξαν τη διαχρονική αξία της μεσογειακής διατροφής (πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, όσπρια) κι ακόμη πως η κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, η συντροφικότητα και η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελούν κοινές συμπεριφορές για τους κατοίκους του νησιού, ευνοούν μειωμένα επίπεδα άγχους και χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, τα οποία σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλλουν στην επίτευξη της μακροζωίας σύμφωνα με τον καθηγητή.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.efsyn.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue