Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Για το 16ο Ικαριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα – Βίντεο

Για το 16ο Ικαριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα – Βίντεο

by ikariaki.gr
19 views

Έφθασε και φέτος το πρώτο Σάββατο του Ιούνη και στο πρώτο …”καλοκαιρινό ραντεβού” που δίνουν οι Καριώτες και οι φίλοι του νησιού που μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο Πέραμα, για να πάρουν …”μια γεύση” από το παραδοσιακό Καριώτικο πανηγύρι που γίνεται το καλοκαίρι στο νησί μας. Διοργανωτής όπως πάντα ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω Δήμων “Ο Ίκαρος”. Χώρος μια αλάνα δίπλα στη θάλασσα όλο το χρόνο, ο “Αρμός” όπως λέγεται, στην είσοδο της πόλης, αλλά που με τις τεράστιες εθελοντικές προσπάθειες, των μελών και φίλων του συλλόγου, μετατρέπεται σ’ ένα φιλόξενο χώρο που υποδέχεται μια τεράστια λαοθάλασσα, για να τους “μεταλάβει” λίγο από το “νάμα της καριώτικης παράδοσης”. Φέτος παρ’ όλη την οικονομική κρίση κατέβηκε εκεί δίπλα στη θάλασσα ένα σύνολο σχεδόν πέντε χιλιάδων ατόμων, με ψύχραιμους υπολογισμούς.

Για να γίνει αυτή η Πανικάρια γιορτή, το Ικαριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα όπως σωστά το λέμε, γιατί έτσι είναι, θέλει πολλές μέρες πριν προετοιμασία, τρέξιμο, δουλειά, άγχος, μεράκι, αλλά και την ίδια μέρα του πανηγυριού όλοι και όλα να είναι στη θέση τους την κατάλληλη ώρα. Κι εδώ είναι που τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά στη διοργάνωση του πανηγυριού. Περισσότερος κόσμος να εξυπηρετεί, άρα περισσότεροι εθελοντές, γιατί ξέχασα να σας πω ότι όλη η προσπάθεια είναι εθελοντική και ποτέ επ’ αμοιβή, μοίρασμα στην εξυπηρέτηση του κόσμου, άρα λιγότερη καθυστέρηση και χαμόγελο, που το πας αυτό;; Χαίρομαι γιατί οι συμπατριώτες μου παρ’ όλη τη κούραση τους, το βλέπεις στις κινήσεις τους, παρ’ όλο το άγχος να πάνε όλα καλά, το αισθάνεσαι, μόλις βρεθείς μπροστά τους, έχουν να σου δώσουν ένα σφιχτό από καρδιάς σφίξιμο των χεριών σε μια ακαριαία μεταβίβαση συναισθημάτων, που σε είδαν πάλι κοντά τους, που ξαναανταμωθήκατε μετά από πολύ καιρό, που θυμηθήκατε σε χρόνο ρεκόρ παλιές καλές εικόνες ή και όλα αυτά μαζί. Τα συνοδεύουν μ’ ένα πλατύ χαμόγελο, από μέσα τους, καθόλου επιτηδευμένο που σφραγίζει σε πρώτη φάση το πασίγνωστο Καριώτικο τραγούδι…“χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες…..”

Μπαίνεις λοιπόν κατ’ ευθείαν στο “κλίμα του πανηγυριού” και προχωράς στο τραπέζι σου, στην παρέα σου που σε περιμένει να της πας το κρέας (ικαριώτικο) στη λαδόκολλα, το κρασί (ικαριώτικο) και τα λοιπά καλούδια που αγόρασες για να ενισχύσεις τους σκοπούς του πανηγυριού. Στην Ικαριά πάντα τα πανηγύρια γινόταν για ένα σκοπό, είτε (παλαιότερα) για να φτιάξουν ένα δρόμο, είτε για να χτίσουν μια αίθουσα, είτε να βοηθήσουν κάποιο συμπατριώτη μας που “δοκιμαζόταν”. Έτσι κι εδώ οι συμπατριώτες μας στο Πέραμα έχουν στόχο, χρόνια τώρα, να φτιάξουν το δικό τους ιδιόκτητο πολυχώρο, την Στέγη των Ικαριωτών στο Πέραμα. Έχει βρεθεί ο χώρος αλλά έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρόνια τώρα, κάθε φορά ο εκάστοτε Δήμαρχος της πόλης, που μιλά στο πανηγύρι, υπόσχεται ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα, το ίδιο έκανε κι εφέτος ό Δήμαρχος. Να δούμε πότε επιτέλους θα δοθεί λύση. Παράλληλα βέβαια από τα έσοδα του πανηγυριού οι διοργανωτές, αθόρυβα βοηθούν πολλούς συμπατριώτες μας που περνούν δύσκολες στιγμές, αυτές άλλωστε οι κινήσεις δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες. Μόνη εξαίρεση φέτος που αναφέρθηκε στην ομιλία του από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, το όνομα του συμπατριώτη μας βιολιστή “ψυχή των Καριώτικων πανηγυριών” Λευτέρη Πούλη (Σκάζακα), που περνά δύσκολες στιγμές μετά από ένα ατύχημα του τον χειμώνα….”ότι το Καριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα είναι αφιερωμένο στον Λευτέρη” τιμής ένεκεν, χωρίς βέβαια αυτό να μεταφράζεται σε χρηματική ενίσχυση και μόνο. Άλλωστε εμείς οι Καριώτες έχουμε αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη μας στον συμπατριώτη μας πάντα και με μύριους τρόπους, όχι αποκλειστικά και μόνο με τη χρηματική ενίσχυση.

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”Perama 2017″]

 

 

Τώρα και λίγα λόγια για τη “σύνθεση” του κόσμου που προσήλθε φέτος στο Πέραμα. Λοιπόν 80% για να μην πω 90% ήταν νέα παιδιά, που …”τρελαίνονται” για ότι έχει σχέση με την Ικαρία, είτε λόγω καταγωγής, είτε από περιγραφές των φίλων τους που είχαν έλθει τα προηγούμενα χρόνια και τους άρεσε. Τι πιο όμορφο να βλέπεις όλο αυτό το “ανθρώπινο μελίσσι”, που δεν είχε ησυχία να κάτσει σ’ ένα μέρος, αλλά συνεχώς πήγαινε πέρα δώθε σ’ ένα συνεχές “χοροστάλισμα”, αλλά βέβαια και τα απαραίτητα φλερτάκια που γινόταν στου χορού το …γύρισμα. Άλλωστε να θυμηθούμε και τα δικά μας στα νιάτα μας, πόσες σχέσεις δημιουργήθηκαν και ρίζωσαν από τέτοια πανηγύρια, οπότε είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει και σήμερα.

banner

Μόνο μελανό σημείο, οι αδιόρθωτοι…”τζαμπατζήδες” του πανηγυριού, δηλαδή αυτοί που πάνε από τα γύρω μαγαζιά και αγοράζουν σουβλάκια και μπύρες κι έρχονται σαν ..”πασάδες” και κάθονται στα τραπέζια που προορίζονται από τον Σύλλογο γι αυτούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες του πανηγυριού, που σημαίνει αγοράζουν αυτά που με χίλιους κόπους αγόρασαν, έψησαν και ετοίμασαν για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους και όχι στα “παρείσακτα αυτά τρωκτικά”, που φέτος εκσυγχρονίστηκαν, έφεραν και τα ….ψυγειάκια τους, να μην κρυώσει το ποτό τους και δεν …κατεβαίνει όμορφα στον φάρυγγα τους. Το λυπηρό είναι, όπως μάθαμε, ότι μερικοί απ’ αυτούς ήταν Καριώτες. Είναι σίγουρο ότι στερούνται πλήρως παιδείας. Αλλά όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος (μεταφορικά). Είναι έντονος ο προβληματισμός στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, από του χρόνου πλέον ο χώρος να επιτηρείται πιο αυστηρά, να υπάρχει μια είσοδος – έξοδος, με μέλη του Συλλόγου στην είσοδο, με συμβολική τιμή εισιτηρίου που θα αφαιρείται αμέσως μετά από την αγορά των εδεσμάτων που φτιάχνουν οι διοργανωτές και βέβαια όποιος μεταφέρει τα καλούδια του για “ιδίαν χρήση” θα κάνει μεταβολή σε κάποιο κοντινό προορισμό να τα απολαύσει μόνος του ή με την παρέα του, όχι όμως μέσα στο χώρο του πανηγυριού. Όσοι μπαίνουν στο χώρο που γίνεται το Καριώτικο πανηγύρι θα σέβονται τους όρους με τους οποίους γίνεται, το …”έτσι γουστάρω κι άμα σας αρέσει”….μάλλον στη παρακάτω γειτονιά μπορεί να ισχύει, όχι στη δικιά μας. Αντέστε στο καλό!!!

Τελειώνω βέβαια με το γεγονός ότι όπως πάντα το πανηγύρι κράτησε μέχρι το πρωί, άλλωστε σε ποιό Καριώτικο πανηγύρι δεν …ξημερωνόμαστε;;;

Αυτά εύχομαι πάντα να είμαστε καλά να περνάμε καλά, συγχαρητήρια στους διοργανωτές και….ραντεβού του χρόνου….στο 17ο Ικαριώτικο Πανηγύρι στο Πέραμα, το πρώτο Σάββατο του Ιούνη.

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue