Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Για την τελευταία επίσκεψη της Διοίκησης του Δήμου Ικαρίας στην Αθήνα

Για την τελευταία επίσκεψη της Διοίκησης του Δήμου Ικαρίας στην Αθήνα

by ikariaki.gr
5 views

16 Νοεμβρίου  2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Για την τελευταία  επίσκεψη της Διοίκησης του Δήμου Ικαρίας στην Αθήνα  

  1. Αρχικά η διοίκηση του δήμου διοργάνωσε ενημερωτική συνέλευση των Παροικιακών Συλλόγων Ικαρίας της Αττικής την Δευτέρα 12/11/18. Η τοποθέτηση της αντιπροσωπείας του Δήμου αφορούσε την οικονομική κατάσταση και το πόσο έχουν δυσχεράνει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης οι πολιτικές των μνημονίων, των περικοπών και της λιτότητας αλλά και ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης για τις ακριτικές περιοχές. Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη καλλιέργεια αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το γενικό πλαίσιο της λειτουργίας του Δήμου και μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα ακόλουθα θέματα :

  • Η κατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ικαρίας,
  • Παρουσιάστηκε ένας συνοπτικός απολογισμός για την ως τώρα παρέμβαση του Δήμου με ιδιαίτερες αναφορές στα θέματα της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, των υπηρεσιών της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου καθώς και την πορεία των έργων στο νησί και την προσπάθεια αξιοποίησης του μελετητικού έργου που είχε εκπονηθεί από την περίοδο των 3 δήμων του νησιού.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα οικονομικά του δήμου, τα δημοτικά τέλη, την δυνατότητα να προσλάβει ο δήμος προσωπικό με σταθερή εργασιακή σχέση.
  • Ο Δήμαρχος Ικαρίας αναφέρθηκε τέλος στην διαρκή προσπάθεια για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών του νησιού και την διεκδίκηση νέων αναγκαίων για τους νέους και τους αθλητικούς συλλόγους του νησιού υποδομών.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τον Δήμαρχο ο λόγος δόθηκε στους συλλόγους και τους δημότες. Ερωτήθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα μεταξύ των οποίων ήταν και τα εξής:

  • Η πορεία της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών από το Υπουργείο Τουρισμού,
  • Η κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών και η προσπάθεια ένταξης αυτών σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων
  • Οι ενέργειες και οι στάση του δήμου στο θέμα της αποίμενης <<Κτηνοτροφίας>>
  • Η προσπάθεια του δήμου να συσταθεί δημοτικό Γηροκομείο.
  • Οι δυνατότητες βελτίωσης του οδικού δικτύου της Ικαρίας.
  • Η ανάγκη για δημιουργία αθλητικής εγκατάστασης στο Καρκινάγρι.

Να σημειωθεί ότι οι παρόντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ενημερώνει και να δίνει το λόγο στους πολίτες.

banner

2) Την επόμενη μέρα (13/11/18)  αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, και εκπρόσωπων φορέων του νησιού (Συνδικάτο Οικοδόμων – Σωματείο εργαζόμενων στον Τουρισμό – ΕΤΕ /ΔΕΗ – Σωματείο αυτοαπασχολούμενων, κλπ) συναντήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχή με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών  κ. Παπακωνσταντίνου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού ανεξάρτητα αν αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου, όπως το θέμα του ΦΠΑ και των τιμών στα καύσιμα (Πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, κλπ) .

Στην συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικώναφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του δήμου Ικαρίας για το θέμα, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (172/2017) και σχετικές παρεμβάσεις του δημάρχου Ικαρίας (Επιστολές Δημάρχου 23/10/2018 και 6/11/2018). Το κύριο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν το αίτημα του δήμου Ικαρίας, να μην μπει στους κατοίκους το δίλημμα «φαγητό ή πετρέλαιο!» που μπαίνει σήμερα στον Ικαριώτη αλλά και σε όλους τους νησιώτες, και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

  1. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (μείωση τουλάχιστον 50%)
  2. Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης & τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
  3. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.
  4. Να δοθεί Οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι.
  5. Ως ελάχιστο δείγμα ανακούφισης να δοθεί έκτακτη αύξηση τουλάχιστον, των λειτουργικών δαπανών των σχολικών επιτροπών του δήμου Ικαρίας.

Αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αναρμόδιος για να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, στην συνέχεια έκανε καθαρό πως σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι :  << Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου όπως εφαρμόζεται σήμερα στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και όπως σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για την μεταφορά των προϊόντων στα νησιά, δεν αντισταθμίζει απλά την επιβάρυνση των νησιωτών από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά εκτιμούν ότι είναι και δικαιότερο ως μέτρο γιατί το καρπώνονται μόνο οι νησιώτες και όχι οι επισκέπτες των νησιών>>. Για το αίτημα τέλος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών παρέπεμψε στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας –ΥΠ.ΕΣ, κλπ) .

Από την πλευρά του δήμου Ικαρίας και των φορέων τονίστηκε ότι η συγκεκριμένη απάντηση του εκπρόσωπου του Υπουργείου δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν.         

Με δεδομένο αυτό καθώς και ότι δεν υπήρξε καμία  δέσμευση  σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, επανήλθαμε και την επομένη (14/11) στο Υπουργείο, προχωρώντας πια σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με αντιπροσωπείες ορισμένων παροικιακών οργανώσεων Ικαριωτών για την απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικεί ο δήμος Ικαρίας. Στην συνέχεια θα επιδιώξουμε τον συντονισμό των νησιωτικών δήμων ξεκινώντας από την συζήτηση στο επόμενο Δ.Σ της ΠΕΔ Β. Αιγαίου.

3) Τέλος την Πέμπτη 15/11 δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια που γίνεται από την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σε επίπεδο προγραμματισμού και αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου για να αντιμετωπιστούν τα  προβλήματα στις ανεπαρκείς αθλητικές υποδομές του νησιού. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού & πολιτισμού  κ. Γ. Βασιλειάδη, και τον Γ.Γ.Α κ Ι. Συναδινό. Στην συνάντηση διερευνήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων αθλητικών υποδομών που διεκδικούνται  από τον δήμο Ικαρίας (αναβάθμιση στίβου δημοτικού σταδίου Ικαρίας – Κλειστά γυμναστήρια στην βόρεια Ικαρία).   Από την πλευρά του υφυπουργού αθλητισμού δίνοντας συνέχεια στην μέχρι σήμερα συνεργασία, υπήρξε δέσμευση για την έγκριση της χρηματοδότησης των εργασιών αναβάθμισης του στίβου στο δημοτικό στάδιο εντός του 2018, και της χρηματοδότησης ενός κλειστού γυμναστηρίου στην Δ.Ε Ραχών από το Π.Δ.Ε του 2019 που διαχειρίζεται το υπουργείο.    

Δήμος  Ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue