Home ΚοινωνίαΕλλάδα Για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

by ikariaki.gr
7 views

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  18-12-2018

banner

Δελτίο Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, υπενθυμίζει σε όλους την υποχρέωση έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων που υλοποιεί, εργάζεται προς την κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα την προστασία των πλέον ευάλωτων, ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Με τον νόμο 4554/2018 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, το Υπουργείο Εργασίας ενδυναμώνει τις προσπάθειες για την ουσιαστική προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, με τη θέσπιση του πλαισίου της Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Σύμφωνα με τον νόμο, οι ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από την οικογένειά τους αλλοδαποί ανήλικοι ή ανιθαγενείς κάτω των 18 ετών, που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπο που ασκεί τη γονική τους μέριμνα, τίθενται υπό τον προστατευτικό μανδύα του ελληνικού κράτους και η φροντίδα τους πλέον ανατίθεται σε επαγγελματίες επιτρόπους.

Παράλληλα, για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ασφαλούς στέγασης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακαινίστηκαν για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών προσφύγων, ακίνητα που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, συνολικής χωρητικότητας 800 ατόμων, ενώ, για τον ίδιο σκοπό, ανακαινίζονται επτά ακόμη κτήρια της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.

Με στόχο την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τους όρους εγγραφής προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στα μητρώα του Οργανισμού μεταναστών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής – πρόσφυγες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή αιτούντες διεθνή προστασία ή κάτοχοι καθεστώτος επικουρικής προστασίας και στερούνται μόνιμης κατοικίας ή διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιήσει, για πρώτη φορά, πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης δεξιοτήτων και προώθησης στην απασχόληση για 3.000 άνεργους πρόσφυγες, που αφορά επαγγελματικούς κλάδους υψηλής ζήτησης, στις Περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τέλος, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων 2018 – 2023 με δράσεις που αφορούν, εκτός από την ενίσχυση του ελεγκτικού του έργου στον τομέα αυτό, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη του νομοθετικού πλαισίου και τη συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 129 για την επέκταση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία και στον αγροτικό τομέα.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    

 

18 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε ως κεντρικός ομιλητής, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ.

 

Παραθέτουμε εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του ΥΜΕΠΟ:

 

«Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν, υφιστάμενοι κάθε είδους ταλαιπωρία και κακουχία, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές τους, με μόνο στόχο την αναζήτηση της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους, σε έναν καινούργιο τόπο.

Οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στο σκληρό δρόμο της ξενιτιάς είναι οι ίδιες για όλους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, τα ανελεύθερα καθεστώτα ωθούν τους ανθρώπους στην έξοδο από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν και με τον οποίο συνδέονται μέσω ισχυρών δεσμών.

Αλλά και ο στόχος είναι ο ίδιος για όλους. Ένα καλύτερο αύριο, ένα μέλλον που θα καλλιεργεί προσδοκίες, που θα αφήνει χώρο στον άνθρωπο να σχεδιάσει, να ονειρευτεί. Σήμερα λοιπόν, τιμούμε όλους τους μετανάστες,  χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα. Από τους Έλληνες που πήγαν σε άλλες χώρες και ηπείρους και έχτισαν εκεί τη ζωή τους, μέχρι τους ανθρώπους που μετακινούνται μαζικά τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη ή την Αμερική και βεβαίως εκείνους που έχουν φτάσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και έφτιαξαν εδώ μια νέα ζωή.

Στη χώρα μας, σχεδόν όλοι έχουμε κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό που είναι μετανάστης στο εξωτερικό. Ο απόδημος ελληνισμός, ουσιαστικά μια ακόμη Ελλάδα εκτός της επίσημης επικράτειας, άνθρωποι διωγμένοι είτε από τη φτώχεια, είτε από τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου και το ασφυκτικό κλίμα που ακολούθησε και διαχώρισε τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Τέτοιου είδους πρακτικές, καταδικασμένες ήδη από την ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν, σε καμία περίπτωση.

Εδώ, οφείλουμε και μια αναφορά στους νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα, διωγμένοι από την κρίση και τις δυσκολίες. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου ένα πολύ μεγάλο κόστος και ένα κενό που δύσκολα θα αναπληρωθεί για τον τόπο. Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα τούς πείσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, αλλά και να απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Ελπίζουμε σύντομα να τους δούμε να επιστρέφουν και να εμπλουτίζουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη γνώση και την εμπειρία τους.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Μαρακές, η παγκόσμια κοινότητα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διαχείριση του παγκοσμίου φαινομένου της μετανάστευσης. Η υιοθέτηση του «Παγκοσμίου Συμφώνου για μια ασφαλή, νόμιμη και τακτική μετανάστευση» από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελεί πλέον παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για μια κοινή προσέγγιση στη διεθνή μετανάστευση και τις προεκτάσεις της που – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο του Συμφώνου – «αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας για τη μετανάστευση». Πρέπει, όμως, να αρθούν ιδεολογικά και πολιτικά εμπόδια, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η λύση της νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης.

Η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξ αρχής, αλλά και σε όλα τα στάδια που ακολούθησαν, στήριξαν εποικοδομητικά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, απαιτούν πρωτίστως παγκόσμιες απαντήσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση παρέχει στη διεθνή κοινότητα ένα περιεκτικό πλαίσιο κανόνων και πρακτικών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας σε όλες τις παραμέτρους της μετανάστευσης. Αυτό το συνολικό πολιτικό πλαίσιο αποτελεί ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη για την παγκόσμια κοινότητα, ο οποίος διευθετεί τα σχετικά ζητήματα με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί διαχρονικά στο διεθνές δίκαιο.

Το Σύμφωνο αναγνωρίζει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το φαινόμενο της μετανάστευσης, ενώ δίνει έμφαση στη διαχείριση του ζητήματος μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών μετανάστευσης, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

Θεωρούμε αναμφίβολα ως κατάκτηση τη ρητή αναφορά στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης με την προώθηση πολιτικών στις χώρες προέλευσης για τη μείωση της φτώχειας, τη διατροφική ασφάλεια, τη βελτίωση της υγείας και της παιδείας, την οικονομική ανάπτυξη και τις υποδομές, την αξιοπρεπή εργασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την άρση των πάσης φύσεως διακρίσεων και καταπίεσης, καθώς και την καθολική εφαρμογή του νόμου.

Πιστεύουμε ότι το Σύμφωνο του ΟΗΕ αποτελεί μια ισορροπημένη βάση που αναγνωρίζει τη μετανάστευση ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ανασχεθεί, αλλά πρέπει να ρυθμιστεί με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού των μεταναστών, ενώ διασφαλίζει τα περιθώρια για την άσκηση της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες του κάθε κράτους. Εδώ, να τονίσουμε ότι ειδική σημασία έχουν κάθε φορά και οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί για να εφαρμοστεί η μία ή η άλλη πολιτική.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να στηρίξει και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου, αλλά ασφαλώς και ενός ευρωπαϊκού, πλαισίου για την ορθή διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, καθώς αποτελεί εμπεδωμένη πεποίθησή μας ότι όσοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν δεν είναι «εχθροί» ή «αντίπαλοι», αλλά άνθρωποι όπως εμείς, που οι συνθήκες τούς έφεραν σε δυσμενή θέση.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητο να εφαρμόζουμε τις κατάλληλες πολιτικές και να καλλιεργούμε μια παιδεία κοινωνικής ένταξης και αποδοχής για τον μετανάστη, τον πρόσφυγα και όλες τις μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα ζουν περίπου 550.000 μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας πριν από το 2010 και δεν έτυχαν της υποδοχής που θα έπρεπε από την Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς τους συνανθρώπους μας, που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στον τόπο μας, ακόμη και σήμερα αναζητούν ταυτότητα, βρίσκονται σε μια ενδιάμεση και ασαφή κατάσταση, ζουν σε «γκετοποιημένες» γειτονιές, δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους, τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εμποδίζονται από το να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αναγνώριση της θέσης τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι διαδικασίες για τη χορήγηση τόσο της άδειας διαμονής, όσο και της υπηκοότητας. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να κατακτήσουμε το επιθυμητό επίπεδο και να αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί τη θέση που τούς αξίζει.

Η «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη», την οποία υλοποιούμε, περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την οργανική και λειτουργική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τους μετανάστες. Βασική μας επιδίωξη είναι να καταστούν οι μετανάστες ισότιμοι εταίροι στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής στην οποία κατοικούν, καταθέτοντας την δική τους ιδιαίτερη συμβολή.

Να σημειώσω ότι για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τα έτη 2019 και 2020 θα είναι αφιερωμένα στις πολιτικές ένταξης, έναν τομέα στο οποίο πλέον μπορούμε και οφείλουμε να δώσουμε έμφαση.

Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος σε μια κανονική ζωή, η πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, με ίσους όρους για όλους. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Θεωρούμε χρέος μας να αγωνισθούμε για να απαλειφθούν εκείνα τα στερεότυπα που ωθούν ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής με τη χρησιμοποίηση διχοτομικών διακρίσεων ανάμεσα σε «εμάς» και στους «άλλους».

Επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας, προβάλλουμε τον δημοκρατικό Λόγο ως ανάχωμα που σταδιακά θα κατορθώσει να αποβάλει από την κοινωνία μας ως εχθρικό σώμα τη μισαλλοδοξία, το σκοταδισμό του ρατσισμού, την ξενοφοβία και το φανατισμό.

Ο ελληνικός Λαός, παρά τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, έχει δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ποια είναι η σωστή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης. Και τώρα και όποτε χρειαστεί, ο ίδιος Λαός που άνοιξε την αγκαλιά του στους κατατρεγμένους, θα περιθωριοποιήσει τις όποιες εκδηλώσεις μίσους και βίας και δεν θα επιτρέψει να υψωθούν φρούρια και κάγκελα ξενοφοβίας. Εμείς δεν ανεχόμαστε σκιές στη Δημοκρατία μας και δεν κάνουμε παραχωρήσεις ως προς τις αρχές μας. Ξέρουμε καλά ότι ο φόβος και το μίσος δεν αποτελούν λύση, αλλά συνιστούν τον ίδιο τον πυρήνα του προβλήματος.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι δυναμική και απαιτεί διαρκώς αναπροσαρμογές και βελτιώσεις. Έχουμε όμως αποδείξει, ως Λαός και ως Κυβέρνηση, ότι έχουμε τη βούληση, την αποφασιστικότητα, αλλά και τις αντοχές που απαιτούνται σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις.

Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας, έχουμε συνηθίσει να παλεύουμε με σθένος.

Και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.»

 

 

 

                                       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ                             ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                               ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ,

                                                                                ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ  

                                                                                              ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ                                                                 

Αθήνα, 18/12/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη,  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, κεντρικός ομιλητής  ήταν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος  στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα τιμούμε όλους τους μετανάστες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα. Από τους Ελληνες που πήγαν σε άλλες χώρες και ηπείρους και έχτισαν εκεί τη ζωή τους, μέχρι τους ανθρώπους που μετακινούνται μαζικά τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη ή την Αμερική και βεβαίως εκείνους που έχουν φτάσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και έφτιαξαν εδώ μια νέα ζωή.

 

Ο ελληνικός Λαός έχει δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ποια είναι η σωστή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης. Και τώρα και όποτε χρειαστεί, ο ίδιος Λαός που άνοιξε την αγκαλιά του στους κατατρεγμένους, θα περιθωριοποιήσει τις όποιες εκδηλώσεις μίσους και βίας και δεν θα επιτρέψει να υψωθούν φρούρια και κάγκελα ξενοφοβίας».

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα ζουν περίπου 550.000 μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας πριν από το 2010 και δεν έτυχαν της υποδοχής που θα έπρεπε από την Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στον τόπο μας, ακόμη και σήμερα αναζητούν ταυτότητα, βρίσκονται σε μια ενδιάμεση και ασαφή κατάσταση, ζουν σε «γκετοποιημένες» γειτονιές, δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους, τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εμποδίζονται από το να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις».

Μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αναγνώριση της θέσης τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι διαδικασίες για τη χορήγηση τόσο της άδειας διαμονής, όσο και της υπηκοότητας. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να κατακτήσουμε το επιθυμητό επίπεδο και να αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί τη θέση που τούς αξίζει».

 

Μιλώντας για την μετανάστευση των Ελλήνων, σημείωσε: «Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό που είναι μετανάστης στο εξωτερικό. Ο απόδημος ελληνισμός, ουσιαστικά μια ακόμη Ελλάδα εκτός της επίσημης επικράτειας, άνθρωποι διωγμένοι είτε από τη φτώχεια, είτε από τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου και το ασφυκτικό κλίμα που ακολούθησε και διαχώρισε τους έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Τέτοιου είδους πρακτικές, καταδικασμένες ήδη από την ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν, σε καμία περίπτωση».

 

Αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα, διωγμένοι από την κρίση και τις δυσκολίες, τόνισε: «Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα τούς πείσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, αλλά και να απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Ελπίζουμε σύντομα να τους δούμε να επιστρέφουν και να εμπλουτίζουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη γνώση και την εμπειρία τους».

 

Ο Υπουργός μίλησε επίσης για την «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που υλοποιείται ήδη και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την οργανική και λειτουργική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας. «Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος σε μια κανονική ζωή, η πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, με ίσους όρους για όλους. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας», υπογράμμισε.

 

«Επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας, προβάλλουμε τον δημοκρατικό Λόγο ως ανάχωμα που σταδιακά θα κατορθώσει να αποβάλει από την κοινωνία μας ως εχθρικό σώμα τη μισαλλοδοξία, το σκοταδισμό του ρατσισμού, την ξενοφοβία και το φανατισμό», επεσήμανε ο Υπουργός.

«Πιστεύουμε ότι το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση που υιοθετήθηκε στο Μαρακές, αποτελεί μια ισορροπημένη βάση που αναγνωρίζει τη μετανάστευση ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ανασχεθεί, αλλά πρέπει να ρυθμιστεί με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

 

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Φωτεινή Παντιώρα, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα: Το μίσος, ο φόβος και ο ρατσισμός, που κάποιοι επιχειρούν να τροφοδοτήσουν με όχημα τις ακραίες αντιμεταναστευτικές  θέσεις, δεν χωρούν στις κοινωνίες μας. Είναι φαινόμενα που αντιτίθενται στις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλούν την ίδια τη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει τη μετανάστευση των δικών του παιδιών, προς άλλες ηπείρους και χώρες. Και για το λόγο αυτό, στάθηκε εξ αρχής και συνεχίζει να στέκεται δίπλα και όχι απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους από πολέμους, βία, διώξεις αλλά και την πείνα, τη φτώχεια ή την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμια προσέγγιση».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Τζιανλούκα Ρόκο επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα υπάρχουν 258 εκατομμύρια μετανάστες σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων το 14% είναι παιδιά και το 48,8 γυναίκες. 68,5 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί ως εκτοπισμένοι, ενώ 150,3 εκατομμύρια υπολογίζεται το ανθρώπινο δυναμικό – οι μετανάστες που εργάζονται σε ξένες χώρες. To Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση έθεσε  μία ατζέντα για τις χώρες, ώστε να συζητήσουν για τις μεγάλες προκλήσεις της μετανάστευσης, όπως είναι η κλιματική αλλαγή η οποία πυροδοτεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές».

Ο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης βοηθάει στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για το άσυλο.  Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά και μέσω Έβρου είναι πρόσφυγες, άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από πόλεμο και διώξεις. Τόνισε ότι η «η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες» αλλά κάλεσε να μην ξεχνάμε όσους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κατάσταση στη Σάμο, και απηύθυνε έκκληση για ενταντικοποίηση των προσπαθειών, ώστε οι άνθρωποι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν από το τέλος του χρόνου.  

Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά μετανάστες, μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού και του 4ου Λυκείου Καλλιθέας τα οποία αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους  τόσο στο δρόμο του ξενιτεμού όσο και στην Ελλάδα. Ακόμη μίλησαν νεαροί  μετανάστες που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ,  Ιορδανός φωτογράφος  Μοχάμεντ Μουχάισεν. Στην αίθουσα είχαν αναρτηθεί  έργα του Κούρδου ζωγράφου Νακάμ, του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου γυναικών της Δομής Σχιστού καθώς και ζωγραφιές παιδιών από το νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο της Δομής  στη Μαλακάσα.

Παραβρέθηκαν  οι Χρ. Σίμος, Γ.Γ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΥΨΗΠΤΕ, Μ. Κλάπας, Γ.Γ  Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Α. Γκουγκουλής, Γ.Γ Υποδοχής Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζ. Φιλιππάκος, Γ.Γ Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Α. Ξεπαπαδέα, Γ.Γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φ.  Κούβελα, Γ.Γ Ισότητας των Φύλων, ο δήμαρχος  Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας και ο πρώην Υφυπουργός Γ. Μπαλάφας,  οι βουλευτές, Γ. Ψυχογιός, X. Καφαντάρη, Αντ  Συρίγος, Αν. Καββαδία,  ο Στ. Ράπτης, Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος,  εκπρόσωποι του Α/ΓΕΕΘΑ και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ καθώς και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue