Home ΚοινωνίαΕλλάδα Για απαξίωση των βιοκαλλιεργητών μιλά η BIOHELLAS

Για απαξίωση των βιοκαλλιεργητών μιλά η BIOHELLAS

by ikariaki.gr
25 views

Σε περιορισμό της δυναμικής της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας, όπως αυτή καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια οδηγεί η τρόπος διαχείρισης του Μέτρου των Βιολογικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, BIOHELLAS AE.

Για το κριτήριο Natura, παράλληλα ο Οργανισμός αναφέρει ότι το χωροταξικό αυτό κριτήριο επιλογής αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου πολύ μεγάλες περιοχές της επικράτειας, όπου παραδοσιακά και για πολλά έτη ασκείται βιολογική γεωργία (πχ Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), προκαλώντας σοβαρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω δελτίο τύπου ανακοίνωσε την πρόθεσή ως προς την διάθεση μόνο του ποσού των 200 εκατ. ευρώ από την συνολική δημόσια δαπάνη των 443 εκατ. ευρώ που αφορά η πρόσκληση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, και μόνο στους υποψηφίους των δράσεων 11.1.1 και 11.2.1 (δηλαδή μόνο Φυτική Παραγωγή) που έχουν αγροτεμάχια σε περιοχές  NATURA.

Η τελευταία εξέλιξη, που έρχεται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα του συνδυασμού των  αλλεπάλληλων παρατάσεων της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων  στήριξης, και της άστοχης εφαρμογής ενός και μοναδικού κριτηρίου επιλογής που σχετίζεται με την θέση των εκμεταλλεύσεων  στον χάρτη,  θεωρούμε πως μεθοδικά οδηγεί σε περιορισμό της δυναμικής της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας, όπως αυτή καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.

Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί που επένδυσαν  σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία στην παρούσα φάση μένουν εκτός στήριξης, μαζί με  παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον (πχ βιολογική ελιά και βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια, βιολογική φέτα, γαλακτοκομικά) που τυγχάνει η εκμετάλλευσή τους να μην βρίσκεται σε περιοχή NATURA.

Το τελευταίο μάλιστα χωροταξικό κριτήριο επιλογής αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου πολύ μεγάλες περιοχές της επικράτειας, όπου παραδοσιακά και για πολλά έτη ασκείται βιολογική γεωργία (πχ Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), προκαλώντας σοβαρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

banner

Οι μεθοδεύσεις περιορισμού των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και η απαξίωση των βιοκαλλιεργητών και της προσπάθειας τους να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, την στιγμή που αν μη τι άλλο η βιολογική φυτική και ζωική παραγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, μας βρίσκει έντονα προβληματισμένους ως προς τις προθέσεις των ιθυνόντων.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.agronews.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue