Home ΚοινωνίαΗ Ικαρία Τώρα Γενική συνέλευση παραρτήματος ΕΣΥΝ Ικαρίας

Γενική συνέλευση παραρτήματος ΕΣΥΝ Ικαρίας

by ikariaki.gr
19 views

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Παράρτημα Ικαρίας

Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες,

Όλοι γνωρίζουμε λίγο – πολύ ότι η εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.  Στοιχεία που παρουσιάστηκαν αρχές του έτους (Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών) επισημαίνουν ότι:

  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, με κέρδος 24 δισ. ευρώ τον χρόνο.
  • 93 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. περισσότεροι από 1 στους 4 Ευρωπαίους, μεταξύ 15 και 64 ετών, έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
  • Σχεδόν το 1% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει χρήση κάνναβης, της πιο διαδεδομένης ουσίας στην περιοχή, σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.
  • Η διαθεσιμότητα και χρήση προϊόντων «έκσταση» με υψηλή δραστικότητα, όπως και συνθετικών κανναβινοειδών, συνεχίζει να αυξάνεται.
  • Η πτωτική τάση της χρήσης κοκαΐνης, της δεύτερης σε επικράτηση ουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να έχει διακοπεί.
  • Η ηρωίνη παραμένει το οπιοειδές που χρησιμοποιείται περισσότερο, αλλά φαίνεται ότι αυξάνεται και η χρήση νόμιμων συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η  φαιντανύλη.
  • Αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι από υπερβολική δόση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών.
  • Η «βαλκανική οδός» παραμένει ο κυριότερος άξονας διακίνησης ουσιών προς χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τους κύριους προορισμούς της διακινούμενης ηρωίνης.

 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας το επίσημο ελληνικό κράτος δια των κυβερνήσεων του, όχι μόνο δεν οργανώνει την άμυνα της κοινωνίας, αλλά αποδιοργανώνει και τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες δομές, πριμοδοτώντας την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας, υποβαθμίζοντας τη πρόληψη και υποθηκεύοντας τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων νέων για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη.

Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες,

  Η εξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές παραμέτρους, κοινωνικές – οικονομικές – πολιτιστικές – ιστορικές.  Η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι φραγμοί στη μόρφωση και τη ζωή καθορίζουν σε τελευταία ανάλυση το χαρακτήρα της τραγωδίας των ναρκωτικών, είναι λοιπόν σαφές ότι η διάδοση των ναρκωτικών ως κοινωνικό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανατροπή των αιτιών που τη γεννούν.

banner

Κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος ξεκομμένη από τη κοινωνική διάσταση του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Σε ότι μας αφορά πιστεύοντας ότι στην Επαρχία μας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα συντονισμένη δράση απέναντι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, έτσι ώστε να εδραιωθεί η κοινωνική συνείδηση ενάντια στη χρήση όλων των ουσιών.

Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους μαζικούς φορείς, τα Συνδικάτα, τα Όργανα των Εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Γονέων, τους επιστήμονες και τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας.

Καλώντας τους να απαντήσουμε από κοινού  παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα με κεντρικά αιτήματα:

  • Ναι στη ζωή.
  • Όχι σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα τους.
  • Ναι στη πρόληψη
  • όχι στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά»
  • ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις
  • όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

 

Διεκδικώντας :

  • Ενιαίο Φορέα Αντιναρκωτικής Πολιτικής με Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα που θα καλύπτει τις ανάγκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική Επανένταξη – Έρευνα.
  • Πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα.
  • Εφαρμογή πολιτικής ¨Μείωσης της ζήτησης¨ και όχι μείωση της βλάβης.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω καλούμε όσους συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο, στην Γ.Σ του παρατήματος του ΕΣΥΝ Ικαρίας,

το Σάββατο 9/6/2018&ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Ευδήλου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue