Home ΚοινωνίαΕλλάδα Γάλα, τσίπουρο και εμπόρευμα πτωχευμένων επιχειρήσεων στις λαϊκές αγορές

Γάλα, τσίπουρο και εμπόρευμα πτωχευμένων επιχειρήσεων στις λαϊκές αγορές

by ikariaki.gr
31 views

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Ακόμη και γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με το νομοσχέδιο επέρχονται σημαντικές αλλαγές και ως προς τον τρόπο χορήγησης των αδειών, καθώς θα εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης, ενώ νομιμοποιούνται θεσμοί που γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση στα χρόνια της κρίσης, όπως για παράδειγμα οι αγορές καταναλωτών.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά το υπαίθριο εμπόριο είναι τα ακόλουθα:

– Ορίζεται σύστημα μοριοδότησης για την κατανομή και τοποθέτηση των παραγωγών πωλητών στις κενές θέσεις των λαϊκών αγορών. Προτεραιότητα έχουν οι συνεταιρισμοί και σε περίπτωση ισοβαθμίας εξετάζονται κριτήρια όπως ο βαθμός παραβατικότητας, ο αριθμός μελών, η παλαιότητα της άδειας.

– Το 60% των προκηρυσσόμενων αδειών επαγγελματιών πωλητών υπαίθριου εμπορίου διατίθεται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50%, σε πολύτεκνους και στα παιδιά τους, στους τρίτεκνους, σε γονείς ανηλίκων τεκνών με αναπηρία ή προστάτες ατόμων με αναπηρία, σε Ρομά, σε άτομα απεξαρτημένα, σε προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών και σε αποφυλακισθέντες μετά την έκτιση μακρόχρονης ποινής. Το υπόλοιπο 40% χορηγείται σε ανέργους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης με βασικό κριτήριο το εισόδημα.

– Θεσμοθετούνται οι αγορές καταναλωτών, οι λεγόμενες αγορές χωρίς μεσάζοντες, Τις αγορές αυτές επιτρέπεται να διοργανώνουν ενώσεις καταναλωτών, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς και συλλογικοί φορείς πολιτών – καταναλωτών που δεν είναι κερδοσκοπικοί, αφορούν στην ανάπτυξη της καταναλωτικής συνείδησης και προάγουν την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.

– Επιτρέπεται σε επαγγελματίες που έχουν πτωχεύσει να ζητήσουν τη χορήγηση αδείας, ισχύος έως ενός έτους και θέση σε λαϊκή αγορά για την πώληση αδιάθετων ειδών της επιχείρησης που διατηρούσαν. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να ανανεωθεί ούτε και να μετατραπεί σε άδεια υπαίθριου εμπορίου.

  • Οι άδειες, ισχύουσες και νέες, θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση και δη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΠΑ).
  • Στα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προστίθενται και τα γαλακτοκομικά.
  • Συνεχίζεται να επιτρέπεται η πώληση τσίπουρου διήμερων με μοναδική προϋπόθεση την άδεια απόσταξης από το οικείο τελωνείο. Η δυνατότητα πώλησης τσίπουρου και τσικουδιάς ως προϊόντων οικοτεχνίας προβλεπόταν και από τον προηγούμενο νόμο, του 2014. Ωστόσο, η συνέχιση της πρακτικής αυτής θεωρείται ότι ευνοεί τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου με ό,τι αυτό σημαίνει για την απώλεια φορολογικών εσόδων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους μεγάλους, επίσημους αποσταγματοποιούς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο καταδίκης από τις Βρυξέλλες, λόγω του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης του εν λόγω προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ στη δεύτερη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού είχε συστήσει είτε να απαγορευθεί η εμπορία του τσίπουρου διήμερων ή να συνεχισθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά. Υπενθυμίζεται ότι οι λεγόμενοι «διήμεροι» αποσταγματοποιοί αδειοδοτούνται για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων, υποτίθεται αποκλειστικά για οικογενειακή χρήση.

 

banner

 

Αναδημοσίευση από : https://www.businessnews.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue