Home ΚοινωνίαΕλλάδα Β. Αιγαίο: Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά

Β. Αιγαίο: Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά

by ikariaki.gr
5 views

Τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης», είπε και πρόσθεσε: κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι» φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησηςΑυτό σημαίνει ότι θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 φορές επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η απάντηση επί του ελληνικού αιτήματος για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 32 νησιά του ΒΑ Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς». Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. ύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Άκης Αθανασόπουλος, το ζήτημα αναμένεται να διασαφηνιστεί πριν τις γιορτές.
Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ-ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 

Για τα κοινωνικά επιδόματα, η συμφωνία προβλέπει, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τη διάθεση το 2018, 315 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 40%, ενώ  40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς-Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά

Συμφωνία επήλθε στα ενεργειακά για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το τέλος του 2018. Σε δοκιμή για το ενδιαφέρον της αγοράς θα περιληφθούν άμεσα οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. με τον Γιώργο Σταθάκη να τονίζει ότι θα ισχύσουν μέτρα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η απόκτηση εξολοκλήρου της Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής εξαγοράζοντας το 49% της Shell.

Στο φορολογικό πεδίο το πράσινο φως δόθηκε για μείωση των προστίμων που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου ή σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων.

banner

Η κοινή δήλωση των θεσμών

Με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) αναφέρθηκαν στη συμφωνία.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.

Να σημειωθεί ότι το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε πως θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγησητο διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «καλά τα νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και σημειώνοντας, πως «τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

 

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

 

Αναστασία Σπυριδάκη

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue