Home ΠεριβάλλονΔράσεις Βριλησσός: Εθελοντική εργασία στους Φούρνους Ικαρίας και την Θύμαινα

Βριλησσός: Εθελοντική εργασία στους Φούρνους Ικαρίας και την Θύμαινα

by ikariaki.gr
41 views

Η Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι στους Φούρνους και την Θύμαινα, για να προσφέρει την ετήσια καλοκαιρινή εθελοντική εργασία, στην διάνοιξη, τον καθαρισμό και την χαρτογράφηση μονοπατιών.

Η εργασία διήρκεσε 9 μέρες, από τις 18 έως και τις 27 Αυγούστου και συμμετείχαν 30 εθελοντές από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η πρωτοβουλία αυτή, έτυχε από την αρχή μεγάλης ανταπόκρισης από τον Δήμο Φούρνων Κορσεών, τους τοπικούς φορείς και μεμονωμένους κατοίκους του νησιού και βρήκε εγκάρδιους οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας που επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους εθελοντές και διευκόλυνε με κάθε τρόπο την διαμονή τους. Η ομάδα ανέδειξε,συντήρησε και αποκατάστησε 3 μονοπάτια και τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά (αλώνι, τοιχοποιίες, αναβαθμοί).
Το πρώτο μονοπάτι,γνωστό στους κατοίκους από παλιά,διασχίζει σε 3,5 ώρες το νησάκι της Θυμαινας περνώντας από την κορυφή του νησιού με μαγική θέα στο Αρχιπέλαγος.

http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19370684

Το δεύτερο, κλεισμένο και αδιάβατο εδώ και χρόνια ,κάνει ένα μεγάλο τρίωρο γύρο πάνω από τη χώρα των Φούρνων με μαγευτική θέα σε όλες τις πλευρές του Αρχιπελάγους περνώντας από μαντριά και όμορφα ξωκλήσια.
Εδώ η ομάδα ανέδειξε ένα αλώνι που πιθανολογείται του 18ου αιώνα το οποίο συναντάμε στο ξεκίνημα της διαδρομής και αναδείχτηκε με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα-ερευνητή Νίκου Αναστασόπουλου μέλους του Βριλησσού, λέκτορα του ΕΜΠ.

http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19386524

Το μονοπάτι με το οποίο ολοκληρώθηκε η εθελοντική εξόρμηση του Βριλησσού , είναι το μονοπάτι του «πειρατή Μανέτα », δρόμος με ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία, που οδηγεί σε 40 λεπτά σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αρχιπελάγους, ορμητήριο ψαράδων τα τελευταία 50 χρόνια.

http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19386524

Η σηματοδότηση έγινε κυρίως με ορειβατικού κούκους (συστάδες από πέτρες που δείχνουν την πορεία στο μονοπάτι), που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Οι διαδρομές αυτές μαζί με τις υπάρχουσες , καθιστούν τους Φούρνους Ικαρίας και την Θύμαινα έναν ξεχωριστό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Η διαμονή ήταν για τους συμμετέχοντες μια ανεπανάληπτη εμπειρία επαφής με τη φύση, με τον τόπο και τους ανθρώπους του, και κυρίως μια άσκηση συλλογικής συμβίωσης.

Η καθιερωμένη πλέον συλλογική κουζίνα του Βριλησσού λειτούργησε υποδειγματικά και στηρίχτηκε από την τοπική κοινωνία. Η διαμονή της ομάδος έγινε στο δημοτικό σχολείο Θύμαινας και στο λύκειο των Φούρνων.

banner

Τα έξοδα για τους συμμετέχοντες ήταν πολύ χαμηλά. Σε αυτό βοήθησε ο Δήμος Φούρνων που φρόντισε για τα πολύ οικονομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και για την διάθεση οχημάτων για τις τοπικές μετακινήσεις, οι εκπτώσεις των επαγγελματιών του νησιού, η συνεισφορά των κατοίκων που αγκάλιασαν την προσπάθειά.
Οι άνθρωποι, πρώτα από όλα, η ιστορία, η παράδοση, οι φυσικές ομορφιές και το έργο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μας γέμισαν χαρά, ικανοποίηση και δύναμη για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, τις μοναδικές ομορφιές και τις δυνατές συγκινήσεις θέλουμε να μοιραστούμε με όλους όσους αναζητούν σε κάθε ταξίδι, την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας, έχουν πολλούς αποδέκτες. Με τον κίνδυνο πάντα να ξεχαστεί κάποιος, ευχαριστούμε τον δήμαρχο Φούρνων κ Μαρούση , τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Θύμαινας κ Μάνο Μύτικα, τον πρόεδρο του ΔΣ δήμου Φούρνων κ Δημήτρη Καριδιά ,τον Βριλησσιώτη εκπαιδευτικό Τάσο Αλεβίζο που ήταν ο σύνδεσμος της ομάδος με τους Φούρνους Ικαρίας, τους κατοίκους των Φούρνων και της Θύμαινας που στήριξαν την προσπάθειά μας.
Στην Θύμαινα επισκέφθηκε τους εθελοντές και ενημερώθηκε σχετικά ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών κ.κ Ευσέβιος.
Το Δ.Σ του Βριλησσού ευχαριστεί θερμά τους 30 συμμετέχοντες και δίνει ραντεβού για την επόμενη εθελοντική εργασία του στην άκρη του Αιγαίου.
Αρχηγός της εξόρμησης του Βριλησσου ήταν ο Διαμαντής Παπαδόπουλος

Περπατώντας ανοίγουμε μονοπάτια . . .

Δείτε φωτογραφίες από την εξόρμηση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε video της εξόρμησης:

 

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://vrilissianews.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue