Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Βασίλης Μαυρογιώργης : Εκδήλωση τιμής σ’ ένα άξιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Βασίλης Μαυρογιώργης : Εκδήλωση τιμής σ’ ένα άξιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

by ikariaki.gr
33 views

Έγινε σήμερα στο λιμάνι του Ευδήλου μια όμορφη τιμητική εκδήλωση ονοματοδοσίας του παραλιακού δρόμου του λιμανιού από την πλατεία μέχρι την νέα γέφυρα σε «ΟΔΟ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ».

Η εκδήλωση αυτή έγινε από τον Δήμο Ικαρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε πρόταση της Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Ειρήνης Μαυρογιώργη. Είναι από τις εκδηλώσεις που ο Δήμος αξίζει το μπράβο των Ικαριωτών (το καλό πρέπει πάντα να λέγεται). Πρώτον γιατί ο Βασίλης Μαυρογιώργης ήταν ο Κοινοτάρχης του Ευδήλου για δύο τετραετίες, που επί των ημερών του έγιναν πολλά έργα στον Εύδηλο, αλλά και πολλά που δεν πρόλαβε να τελειώσει τα παρέλαβε ο τότε επόμενος Κοινοτάρχης Ευδήλου και σημερινός Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, που προς τιμή του ανέφερε ότι μερικά από τα έργα που εκείνος τελείωσε ήταν «δημιουργίες» του Βασίλη Μαυρογιώργη, αλλά και το γεγονός ότι και μετά στην διοίκηση επί των ημερών του της Κοινότητας Ευδήλου, όποτε χρειάστηκε την βοήθεια του ο Βασίλης ήταν παρών, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια. Δεύτερον γιατί η πρόταση, που όπως αναφέρθηκε ήταν ιδέα του Δημήτρη ( Μίμη) Μαυρογιώργη, υποστηρίχθηκε και ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη του Δημάρχου, που φυσικά δεν ήταν ο πολιτικός χώρος του Βασίλη και βέβαια υποστηρίχθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις. Έχει κι αυτό την ιδιαίτερη αξία του στις μέρες που ζούμε, όταν στη τοπική κοινωνία υπάρχουν πρωτοβουλίες που υπερισχύει το ανθρώπινο στοιχείο και έπεται η πολιτική θέση ή αντίθεση, που εδώ ευτυχώς δεν υπήρξε καμία.

Στην εκδήλωση πέρα από τη σύζυγο του Αργυρώ, τον γιό του Βασίλη (τον νεότερο), αρκετά μέλη της οικογένειας του, παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Ικαρίας Παναγιώτης Γενούζος, ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Ευδήλου Στέλιος Κουντούπης, παλιοί Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι (Νίκος Ρουζίνος,Βασίλης Σακούτης, Αποστόλης Μουσέτης, Κώστας Κόχυλας, Φανούρης Καρούτσος), αρκετοί επιφανείς Ικαριώτες όπως ο διακεκριμένος Ευδηλιώτης καρδιολόγος κος Στεφανάδης, αρκετοί φίλοι και κάτοικοι από πολλά χωριά της Ικαρίας που αγαπούσαν τον Βασίλη Μαυρογιώργη.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ειρήνη Μαυρογιώργη.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Δημάρχου Στέλιου Σταμούλου που αναφέρθηκε στο έργο και στην προσωπικότητα του Βασίλη Μαυρογιώργη.

banner

Ακολούθησε ο Έπαρχος Ικαρίας Παναγιώτης Γενούζος, που στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο και την αξία του τιμώμενου τέως Κοινοτάρχη Ευδήλου.

Εκ μέρους των παλιών συνεργατών του μίλησε ο τέως Κοινοτάρχης Αγίου Πολυκάρπου Ικαρίας Βασίλης Σακούτης, που μέσα από την ομιλία του μας παρουσίασε την άλλη πλευρά του Βασίλη Μαυρογιώργη. Του συνεργάτη που πέρα από την δικιά του κοινότητα, βοηθούσε πάντα όποιον κοινοτάρχη ζητούσε τη γνώμη του ή την κοινή εξεύρεση λύσεων σε θέματα που βέβαια δεν αφορούσαν την Κοινότητα Ευδήλου.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Γεράσιμος Μαυρογιώργης, ο παλιός και αγαπητός σε όλους τους Ικαριώτες τυπογράφος (πόσοι δεν πέρασαν από τυπογραφείο του εκεί στα Εξάρχεια), ο οποίος έκανε μια αναλυτική ιστορική αναδρομή στην κατάσταση που είχε ο Εύδηλος από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και την συνεισφορά του Βασίλη Μαυρογιώργη στις δυο τετραετίες που ήταν Κοινοτάρχης.

Το λόγο πήρε αργότερα η Άννα Μαυρογιώργη, εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας των Μαυρογιωργάτων, που αναφέρθηκε στην ανθρώπινη πλευρά του Βασίλη Μαυρογιώργη, όταν νωρίς νωρίς ο Βασίλης, που ήταν ναυτικός είχε ένα μεγάλο ατύχημα στο πλοίο που εργαζόταν με πυρκαγιά που είχε θύματα, αλλά στον ίδιο άφησε εγκαύματα γ’ βαθμού και τον «ανάγκασε» να μείνει στο αγαπημένο του χωριό, τον Εύδηλο. Τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά και οι συγχωριανοί του τον τίμησαν  δυο φορές, αλλά κι εκείνος άφησε έργο πίσω του. Αλλά και στον Βασίλη που πέρα από τις ευθύνες του στα κοινά αλλά και την άξια συμπαραστάτη σύζυγο του Αργυρώ, είχε πάντα ένα χαμόγελο για όλους και το ανάλογο πείραγμα, που τον έκανε αξιαγάπητο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κέρασμα αναψυκτικού σε όλους τους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Σαν υστερόγραφο θα ήθελα να προσθέσω εγώ την δικιά μου εικόνα από τον Βασίλη. Είχα την τιμή να είμαι στους φίλους του, που ρουφούσα πάντα όσα έλεγε και έκανε, γιατί πέρα απ’ όσα προσέφερε στη Κοινότητα του, παρέδιδε και μαθήματα σε εμάς τους νεότερους του, που μπορεί να μην είμαστε αυτοδιοικητικοί αλλά με την απλότητα του και τις ενέργειες του έδιδε μαθήματα πως πρέπει να λειτουργεί κάποιος που αγαπά πραγματικά τον τόπο του. Απεχθανόταν τους πολλούς και μακρόσυτρους λόγους, ήταν ιδιαίτερα πρακτικός και προνοητικός για πολλά πράγματα, αποτελεσματικός στα έργα του, γιατί πριν να τα παρουσιάσει τα είχε «μελετήσει» κι αυτό λέει πολλά. Πάντα όποτε τον συναντούσε ο οποιοσδήποτε είτε κάτοικος της κοινότητας του είτε από άλλα μέρη του νησιού και το επεδίωκε γιατί ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός, να βρίσκεται στις όποιες εκδηλώσεις γινόταν σε όλες τις γωνιές του νησιού, είχε μόνιμα το χαμόγελο και το ενδιαφέρον για το πρόβλημα του συνομιλητή του (είχε γνώση και μνήμη σε ότι αφορούσε αυτόν που συνομιλούσε). Αυτό τον έκανε αξιαγάπητο και ευπρόσδεκτο σαν φίλο, συχωριανό, συμπατριώτη, που λίγα έλεγε και πολλά έκανε. Είχε βέβαια πάντα χρόνο για την οικογένεια του, την αγαπημένη του σύζυγο Αργυρώ και τον γιο του Βασίλη για τον οποίο ήταν ιδιαίτερα περήφανος. Βέβαια η μεγάλη του αγάπη ήταν ο Εύδηλος και τα προβλήματα του, που ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου λίγο πριν «αναχωρήσει» από κοντά μας ρωτούσε συνέχεια για να μάθει τι γίνεται στο αγαπημένο του χωριό.

Άξιος λοιπόν Κοινοτάρχης, πολύτιμος σας παρουσία στο νησί μας, πολύ καλά λοιπόν έκανε ο Δήμος Ικαρίας και η κοινωνία του τόπου του να προσφέρουν το ελάχιστο δυνατό, την ονοματοδοσία του δρόμου που ζούσε και εργαζόταν ο Βασίλης Μαυρογιώργης

 

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue