Home ΚοινωνίαΕλλάδα Βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στους σταθμούς του μετρό

Βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στους σταθμούς του μετρό

by ikariaki.gr
19 views

«Ανώγεια η Αετοφωλιά του Ψηλορείτη», είναι ο τίτλος του βίντεο που αναφέρεται στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων και προβάλλεται από την Παρασκευή 28/7 στις γιγαντοοθόνες των σταθμών του μετρό της Αθήνας.

Στόχος της επιλογής αυτής, είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας την ιστορία ενός από τα πιο τυραννισμένα μέρη της Κρήτης μετά και τα τρία ολοκαυτώματα που υπέστησαν.

Περίπου δύο λεπτά προβολής των ολοκαυτωμάτων και του ξεριζωμού των Ανωγειανών, σύμβολο αντίστασης, αλλά και αφετηρίας για ζωή…

Πρόκειται για μία συνεργασία του Δήμου Ανωγείων, με τον τηλεοπτικό σταθμό του Ηρακλείου, Κρήτη TV.

Υπενθυμίζεται ότι η αποφράδα ημέρα για τα Ανώγεια ήταν η 13η Αυγούστου 1944, που η περιοχή θρήνησε 161 νεκρούς από τις θηριωδίες των Γερμανών.

Τα Ανώγεια συμμετέχουν στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας 1940-1945», διεκδικώντας να καταβληθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στα Ανώγεια στις 13 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό δήμο, θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δήμος Ανωγείων

Σχετική είδηση: Ανώγεια: Το ολοκαύτωμα της 13ης Αυγούστου 1944

banner

 

 

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue