Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αχτσιόγλου: Εκπτώσεις πάνω από 70% σε πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία

Αχτσιόγλου: Εκπτώσεις πάνω από 70% σε πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία

by ikariaki.gr
1 views

Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης 93,4. Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι σχεδιάζεται μία αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, δηλαδή μία συνολική αλλαγή της λογικής του: από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Όπως είπε, σε λίγες ημέρες, θα έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που πιαστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι η μείωση αυτή να είναι κλιμακωτή και, συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι, “αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία τριμηνιαία σύμβαση, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και, αν είναι ετήσια, θα είναι 3.000 ευρώ περίπου”. “Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών γι’ αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτος” συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα, “σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει λογική ισορροπίας, αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση. “Ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και, μάλιστα, κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες” υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε, το 2017, στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. “Πλέον, το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες, αλλά δηλώνεται για τέσσερις”, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, εκτιμώντας ότι, με την αλλαγή του προστίμου, θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr

banner

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue