Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αχλαδιά – Μηλιά: χειμερινές επεμβάσεις

Αχλαδιά – Μηλιά: χειμερινές επεμβάσεις

by ikariaki.gr
19 views

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε προφυλαγμένες θέσεις σε διάφορα μέρη του οπωρώνα.

Σε όλους τους αχλαδεώνες, για μείωση του διαχειμάζοντα πληθυσμού και περιορισμό της εναπόθεσης αυγών, συνιστάται η χρήση παραφινικού λαδιού/πολτού ή καολίνης. Το χειμερινό λάδι εφαρμόζεται με ψεκασμό πλήρους κάλυψης (ξύλου) στο στάδιο του λήθαργου – πριν την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών. Το θερινό λάδι στο φούσκωμα των οφθαλμών. Η εφαρμογή να γίνει μια ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία πάνω από 7-10 0C υπό σκιά και χωρίς άνεμο, όταν η υγρασία και η βροχή έχουν στεγνώσει. Να αναβληθεί η εφαρμογή σε ενδεχόμενο παγετού.

Εναλλακτικά, σε κτήματα με έντονη περσινή προσβολή του εντόμου, προτείνεται η εφαρμογή συνθετικών πυρεθρινών συνδυαστικά με λάδι.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Τα διαχειμάζοντα αυγά βρίσκονται σε ομάδες στα ξυλώδη μέρη του δένδρου και κυρίως στις βάσεις της λογχοειδούς βλάστησης.

Φυτοπροστατευτικά: Προτείνεται η εφαρμογή θερινού ή χειμερινού πολτού σε όλους τους οπωρώνες. Ο ψεκασμός πλήρους κάλυψης (ξύλου) να γίνει στο στάδιο του λήθαργου και μέχρι την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών. Με τα παραπάνω σκευάσματα καταπολεμούνται επίσης διαχειμάζουσες μορφές κοκκοειδών, αφίδων.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Ζημιά: Απότομη ξήρανση και μαύρισμα ανθέων, βλαστών, φύλλων, καρπών και κλάδων που φαίνονται σαν καμένοι από φωτιά. Τα προσβεβλημένα φύλλα γίνονται καστανά και παραμένουν στο δένδρο όλο το έτος. Οι τρυφεροί βλαστοί κάμπτονται σαν «μαγκούρα», μαραίνονται, ξηραίνονται. Από τα άνθη και τους βλαστούς η μόλυνση επεκτείνεται στους κλάδους και τους βραχίονες όπου σχηματίζονται έλκη. Με βροχερό καιρό εμφανίζεται βακτηριακή βλέννα στους μίσχους, τα νεαρά καρπίδια ή στα έλκη των κλάδων.

Μέτρα αντιμετώπισης: Προτείνεται αυστηρό κλάδεμα και κάψιμο των προσβλημένων κλάδων και βραχιόνων με αφαίρεση και υγιούς τμήματος μήκους 30 εκατ. κάτω από τα ορατά όρια των ελκών. Κατά το κλάδεμα, συνεχή απολύμανση των εργαλείων. Απολύμανση των τομών κλαδέματος με χαλκούχο σκεύασμα.

banner

Φυτοπροστατευτικά: Συνιστάται ψεκασμός πριν την διακοπή του λήθαργου με οξυχλωριούχο χαλκό ή υδροξείδιο του χαλκού. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας – Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα.

 

Αναδημοσίευση από: https://www.e-ea.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue