Home ΚοινωνίαΕλλάδα ΑΣΣΕ/ ΔΕΗ : Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

ΑΣΣΕ/ ΔΕΗ : Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

by ikariaki.gr
9 views

Συνάδελφοι,  η  ΔΕΗ  συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο των διαπραγματεύσεων  με τους δανειστές που με διάφορους τρόπους απαιτούν την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Από την μια την στραγγαλίζουν οικονομικά με τα ΝΟΜΕ και τα ΥΚΩ και από την άλλη την εξωθούν σε πωλήσεις δραστηριοτήτων της για να αποκτήσει ρευστότητα ! Παράλληλα επιβάλλουν την πώληση λιγνιτικών μονάδων για να υπάρξει δήθεν ανταγωνισμός στον χώρο της λιγνιτικής παραγωγής  και απαιτούν την πώληση του 17% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Απέναντι σε  όλα αυτά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι θεατές. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των μεγάλων συνδικάτων αντί να είναι στους δρόμους υπερασπιζόμενα τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, αντί να κινητοποιήσουν τους άλλους εργαζόμενους και όλο τον Ελληνικό Λαό ενάντια στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου που λέγεται ΔΕΗ, σιωπούν. Σιωπούν γιατί απλά συμφωνούν με αυτά που κάνει η κυβέρνηση να δημιουργήσει δηλαδή μια ανταγωνιστική αγορά στην ηλεκτρική ενέργεια με βάση τις Ευρωπαϊκές υποδείξεις στην οποία θα υπάρχει μια κατά  51% Δημόσια ΔΕΗ και 51% Δημόσιος ΑΔΜΗΕ.
Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να εμπιστεύεται τις πλειοψηφίες αυτές ( ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ ) με όποιες ονομασίες και αν παρουσιάζονται σήμερα. Ανέκαθεν έκαναν εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και το ίδιο κάνουν και τώρα. Αυτές οι πλειοψηφίες συμφώνησαν και  διέλυσαν την ασφάλισή μας, πούλησαν το 49% της ΔΕΗ, κατακερμάτισαν την ΔΕΗ σε θυγατρικές και εξευτέλισαν τους εργαζόμενους με τα σκάνδαλα τους στην ΓΕΝΟΠ και την ΕΤΕ. Σήμερα αφού δεν έχουν να ζητήσουν κάτι περισσότερο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση, αναζητούν με την διοίκηση της ΔΕΗ την υπογραφή ΣΣΕ για την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην ΕΤΕ  ακόμα χειρότερα,  οι πλειοψηφίες αυτές κάνουν πως έχουν διαφορές και εμποδίζουν το συνδικάτο να λειτουργήσει. Οι ίδιες πλειοψηφίες που ενώ  το 2012 στο μέγα σκάνδαλο ( εκατοντάδων χιλιάδων €  ) κατασπατάλησης του κύριου και του απεργιακού ταμείου, έκαναν ότι μπορούσαν για να το συγκαλύψουν,  σήμερα δήθεν δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε μια διαδικαστική παρέκκλιση στην λειτουργία του ταμείου !  Στην πραγματικότητα την  διαμάχη  ΕΑΜΕ και ΔΑΚΕ που διαλύει το μαζικό αυτό συνδικάτο την γεννά η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα προβλήματα των εργαζομένων και στα προβλήματα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς αρρωσταίνουν από τις άθλιες συνθήκες, γίνονται συχνά θύματα ατυχημάτων, συνθλίβονται από την αυθαιρεσία των διευθυντών και στο ΔΣ της ΕΤΕ σκοτώνονται για τις καρέκλες και τον έλεγχο του ταμείου. Είναι  παρακμή, είναι κατάντια  για ένα ιστορικό σωματείο όπως η ΕΤΕ ΔΕΗ να βρίσκεται στα χέρια των σημερινών  συνδικαλιστών του ΕΑΜΕ και της ΔΑΚΕ.
Οι εργαζόμενοι  αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος οφείλουν να ανασκουμπωθούν και να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Να απαιτήσουν από τα συνδικάτα να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα όπως  είναι :
  1. Η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,  προτάσσοντας και διεκδικώντας 100% δημόσια ΔΕΗ  & ΑΔΜΗΕ. Καμιά λιγνιτική μονάδα σε ιδιώτες, το 17% να επιστρέψει στην ΔΕΗ.
  2. Αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους, καλυτέρευση της περίθαλψης χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  3. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
  4. Καμιά αποκοπή σε συμπολίτες μας που λόγω φτώχειας δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα,


ΑΣΣΕ/ΔΕΗ,  Οκτώβριος 2017

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue