Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Από την πολιτική εκδήλωση της Κ.Ο.Β. Δάφνης Ικαρίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Από την πολιτική εκδήλωση της Κ.Ο.Β. Δάφνης Ικαρίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

by ikariaki.gr
14 views

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ  της

Κ.Ο.Β  ΔΑΦΝΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΙ για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κ.Κ.Ε. , που οργάνωσε η  Κ.Ο.Β Δάφνης Ικαρίας, στην πλατεία  στο Πετροπούλι, στις 3.9.18 .

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Κουταλίδας. Αναφέρθηκε στο σκοπό που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, όπου τιμήθηκαν  το Πετροπούλι, το χωριό όπου συγκροτήθηκε ο πρώτος κομματικός πυρήνας της Ικαρίας  καθώς και οι  πρωτοπόροι της κομματικής οργάνωσης του νησιού μας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από το μέλος της Τ.Ε. Ικαρίας -Φούρνων του ΚΚΕ Νίκο Λαρδά όπου μεταξύ άλλων ανάφερε:

«… Ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή γεγονότων (γνωστά η άγνωστα) που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας, συναντιόμαστε με τους  ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτά, οι πρωταγωνιστές αυτών που διαβάζουμε στα βιβλία και ακούμε στις ιστορίες των παππούδων μας, δεν είναι κάποιοι ήρωες πέρα και έξω από εμάς. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, που επέλεξαν το δρόμο του αγώνα, που επέλεξαν να αγωνιστούν για το δίκιο της τάξης τους, για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

banner

 Οι άνθρωποι που βλέπουμε  στις φωτογραφίες και τους τιμούμε μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. Χρέος δικό μας απέναντι τους  είναι  το να αναδείξουμε το μέγεθος, τις πτυχές της δράσης τους και του αγώνα τους. Εδώ πρέπει να οριοθετηθούμε από λογικές που παρουσιάζουν τέτοια γεγονότα ως απογυμνωμένα από τον πολιτικό μανδύα και τη γενεσιουργό τους δύναμη, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη αντίστασης στον ξένο και ντόπιο κατακτητή. Όλοι αυτοί δεν γεννήθηκαν ήρωες με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα.  Η ένταξή τους στην ΕΑΜική αντίσταση και στο βασικό αιμοδότη της, το ΚΚΕ, το οποίο τη γαλούχησε με τα υψηλότερα ιδανικά του αγώνα, της αυτοθυσίας και την ανάγκη για λαϊκή κυριαρχία και εξουσία, είναι αυτό που τους έδωσε την ορμή και το θάρρος. Η σημαία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ δεν μπαίνουν δίπλα στη σημαία της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη σηκώνει ψηλά!

   Το Κόμμα μας καταγράφει την Ιστορία, αναδείχνει την ιστορική της σημασία και αξία, βγάζουμε συμπεράσματα και διδάγματα. Συνεχίζουμε το δρόμο που άνοιξαν οι κομμουνάροι του Παρισιού, οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία.

  Φέρνουμε στην επιφάνεια τις δοξασμένες στιγμές του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις. Μελετάμε, συζητάμε, βγάζουμε συμπεράσματα, διδασκόμαστε απ’ όλη αυτή τη μεγαλειώδη πορεία, με τις νίκες, τις μεγάλες κατακτήσεις, τις ήττες και τα πισωγυρίσματα.

  Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο των πατεράδων και των παππούδων μας, το δρόμο του αταλάντευτου, ανυπότακτου αγώνα, για τα οράματα και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

  Συνεχίζουμε πάντα κάτω από τις ίδιες σημαίες και πάντα κάτω από τον ίδιο σκοπό, μελετώντας συνεχώς τις εξελίξεις.

  Συνεχίζουμε πυκνώνοντας τις γραμμές μας και διατρανώνοντας  την απόφασή μας να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η εργατική τάξη, όλα τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη λαϊκή συμμαχία με το ΚΚΕ μπροστά, αιμοδότη αυτού του αγώνα, για μεγάλες νίκες και ανατροπές.

   Αναδεικνύουμε ταυτόχρονα ότι η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ που έγραψαν οι ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδρανής και σήμερα μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον του οι μονοπωλιακοί όμιλοι οι εκμεταλλευτές του μόχθου του όλοι αυτοί που έχουν ενθυλακώσει τον τεράστιο πλούτο της δουλειάς εκατομμυρίων εργατών».

Τέλος ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Ευαγγελία Βιτσαρά, όπου έκανε μια αναφορά για την ζωή της θείας της Σταματία Βιτσαρά  η οποία  γεννήθηκε στην Ικαρία το 1897, σπούδασε στο Αρσάκειο και διορίστηκε δασκάλα στο Ψαχνά Ευβοίας. Συνελήφθη το 1931 με το Ιδιώνυμο και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας πέρασε στην παρανομία και το 1939-41 ήταν  υπεύθυνη του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή του Ντοκιμαντέρ της Κ.Ε. για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ταμπλό με εκθεσιακά υλικά (του ΚΚΕ αλλά και προσφορά από τον φωτογράφο Χρήστο Μαλαχία) καθώς και  βιβλιοπωλείο της Σ.Ε .

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με ένα μικρό γλεντάκι.

 

ΙΚΑΡΙΑ 5.9.18

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue